VPIS NEODTUJLJIVE PRAVICE DO VODE V USTAVO

Stopite v stik z avtorjem peticije

ZBIRANJE PODPISOV ZA REFERENDUM - Glede Zakona o vodah

2021-05-02 10:50:01

Spoštovani soborci in soborke za zaščito pitne Vode!

Pozivamo vas k podpisu dveh obrazcev za razpis zakonodajnega referenduma. Gre za referendum o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, ki ga je na predlog Vlade RS sprejel Državni zbor s 44 glasovi za in 38 proti.

V podrobnostih na spletni strani je razloženo:

  • kje se izpolni obrazca, kako ju oddati in zakaj
  • kakšne so razlike med starim in novim 37. členom Zakona o vodah
  • katerih objektov pred 30. marcem 2021 na priobalnem zemljišču ni bilo dovoljeno graditi, po tem datumu pa je dovoljeno

Časa za zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi je petintrideset dni od začetka zbiranja. Ukrepajte ZDAJ. Končni rok za oddajo je 24.5.2021.

Bistvo:

  • Z referendumom v povezani civilni družbi želimo onemogočiti uveljavitev škodljivih in nevarnih sprememb Zakona o vodah, ki mu nasprotuje tudi vodna stroka.
  • Spremenjeni in dopolnjeni 37. člen  “Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah” omogoča, da se bo lahko gradilo določene vrste objektov in enostavne objekte na vseh priobalnih in vodnih zemljiščih v državi. To predstavlja resna tveganja za degradacijo teh zemljišč in posledično za onesnaževanje površinskih in podzemnih voda. Povzroči lahko nepopravljive posledice na stanje voda in odpre vrata uveljavljanju prakse omejevanja dostopa do vode kot javne dobrine.

 

Podrobnosti si oglejte na tem naslovu: 

http://voda.svoboda.si/referendum/referendum-o-zakonu-o-spremembah-in-dopolnitvah-zakona-o-vodah


Skupina ZasLOVEnijoinsVOboDo

OKROGLA MIZA OB DNEVU VODA

2018-03-08 19:52:43

 

Organizira ga pisarna EU poslanca Igorja Šoltesa in seveda smo se na najegovo povabilo rade volje odzvali k soudeležbi . Posredujem vabilo naše članice Romee, še prej pa lepim povezave do vabila in videa, ki smo ju naredili v naši ekipi za ta namen :)

https://www.dropbox.com/…/2x3ww6…/AADVQVfdeKPKEAcHcyRDp6lLa…

http://www.igorsoltes.eu/si/dogodki/342/

https://docs.google.com/…/1FAIpQLScpmy9ZEAoqKVc8Hg…/viewform

Lep pozdrav vsem skupaj, v prilogi pošiljamo vabilo in video posnetek za dogodek, ki bo na dan Svetovni dan voda dne 22.03.2018. Če vam je mar, vabilo prosimo pošljite dalje, hvala.
Vljudno vabljeni.

Ne rabite nobene prijave za odpiranje obeh posnetkov:
Link: https://www.dropbox.com/…/2x3ww6…/AADVQVfdeKPKEAcHcyRDp6lLa…

 

Vljudno vabljeni na okroglo mizo ob Svetovnem dnevu voda: »Ali ustava drži vodo?«, ki bo potekala v četrtek, 22. marca 2018, ob 11.00 uri v Maxi klubskem salonu v Ljubljani (Trg republike 1, 1. nadstropje). Osrednje vprašanje okrogle mize bo, kako naprej po vpisu pravice do pitne vode v ustavo in kdaj bo ta tudi v praksi zaščitena kot javno dobro in dostopna vsem

V Sloveniji smo z vpisom pravice do pitne vode v Ustavo RS naredili zgodovinski korak naprej in sporočili, da državljani zahtevamo trajno zaščito vode kot javne dobrine. Slovenska ustava je sedaj branik te zaveze. Po skoraj letu in pol od vpisa v ustavo se upravičeno sprašujemo, ali je bil ta glas državljanov slišan in tudi uslišan ter ali je vpis pravice do pitne vode v ustavo tudi v prakso že vnesel spremembe? Se je zato spremenil naš odnos do vode in vodnih virov? Kako poteka usklajevanje zakonodaje z novo ustavno določbo? Kako v praksi udejanjiti spremenjeno vlogo države pri vodni oskrbi? Ali imamo ustrezno dolgoročno strategijo odgovornega in gospodarnega upravljanja z vodami? Kakšno je trenutno stanje voda, vodnih virov in vodotokov v Sloveniji?

 

Na ta in druga aktualna vprašanja bomo iskali odgovore z gosti okrogle mize:

· Dr. Igor Šoltes, evropski poslanec (Skupina Zelenih/ESZ)

· Brane Golubović, Civilna iniciativa Za Slovenijo in svobodo

· Anton Komat, neodvisni raziskovalec, biozof, naravovarstvenik, publicist in pisatelj

· Dr. Lidija Globevnik, predsednica Društva vodarjev Slovenije

· Leon Behin, generalni direktor Direktorata za vode in investicije, Ministrstvo za okolje in prostor

· Predstavnik Medresorske delovne skupine za uskladitev zakonodaje z zapisom pravice do pitne vode v Ustavo Republike Slovenije (TBC)

Po okrogli mizi sledi manjša pogostitev. Celotno vabilo na dogodek prilagamo v priponki, objavljeno pa je tudi tukaj. V primeru dodatnih vprašanj nam lahko pišete na: pisarna@igorsoltes.eu.

Spodaj dodajam vprašanje, namenjeno vsem nam ...Bomo poskrbeli, da se bomo tako mi, kot naši zanamci veselili Vode tako, kot se da videti in čutiti na slikah tule ?? Na nas je !!20170611_135840.jpg20170710_191321.jpg


Skupina ZasLOVEnijoinsVOboDo

ZAHVALA IN VOŠČILO

2016-12-29 08:41:53

Pozdravljeni, podpisniki peticije in Varuhi vode!

 

Za nami je skoraj celo leto, ki nam je prineslo lepe, kot tudi malo manj lepe trenutke in izkušnje. Tokrat bi se ustavili pri lepi izkušnji, za katero ste zaslužni predvsem vi, ki vam ni vseeno in ki ste se zavzeli za tisto, kar je dobro za vse nas in za družbo v celoti. To je razlog, da se želimo člani Civilne iniciative Za sLOVEnijo in sVOboDO vsem iskreno zahvaliti za trud in vloženi čas, s katerim ste sprožili proces, ki je spodbudil aktualno politiko, da se je odzvala. Rezultat tega je bil nedavni vpis pravice do čiste pitne vode, kot javnega dobra za vsakogar, v Ustavo Republike Slovenije.

 

To je prvi korak in velika zmaga povezanih ljudi, ki hkrati kaže pot naslednjim podobnim projektom. Zato si upamo trditi, da smo skupaj opravili veliko pionirsko delo. Hvaležni ter ponosni smo, da smo lahko bili del te zgodbe.   

 

Vendar zgodba s tem še ni zaključena, saj je bil vpis v Ustavo šele prvi del naloge. Čaka nas še veliko dela ob spremljanju sprejemanja zakonodaje, ki bo sledila vpisu. Zakonodaja je namreč tista, ki nekemu zapisu v Ustavo daje vrednost, ali ga izničuje. Zato vas vabimo in prosimo, da ostajate čuječni, da spremljajte dogajanja in enako kot doslej širite spoznanja, informacije in predloge, ki bodo v procesu nastajanja te zakonodaje o Vodi prihajala na dan . 

 

Še enkrat iskrena hvala za ves vaš trud, zlasti vsem podpisnikom peticije in vsem, ki so po svojih močeh širili zavedanje o tem za slehernika in za narod pomembnem projektu! 

 

Vsem iskreno želimo prijetno novoletno praznovanje , v prihajajočem letu pa vse najboljše, obilo lepih, poučnih trenutkov in da se naučimo prepoznati tisto, kar nam take izkušnje prinašajo dobrega.

 

Člani CI ZSS 


Skupina ZasLOVEnijoinsVOboDo

PRVI POMEMBEN KORAK - VPIS V USTAVO, JE BLIZU:-)

2016-06-30 19:15:36

Pozdravljeni vsi Varuhi Vode.
Lahko si čestitate, saj je ravno zaradi vaše pripravljenosti, da daste svoj glas v tako velikem številu, pripeljal do tega, da je politika zaznala zadostenn pozitiven pritisk in  se zele pozitivno odzvala na naše pozive. Ves čas so z nami komunicirali, nas vabili na posvete na Ustravno komisijo in setanke DZ na to temo....in rezultat je temu primerno res dober ! :-) Očitno se je naša odločitev, da ostajamo odločni, vztrajni, pokončni in hkrati strpni in korektni v komunikaciji z odločevalci v DZ, obrestovala :-) 

Seveda bomo piko na I lahko dodali, ko bo zapis predviodoma v jeseni zares v Ustavi in ko bodo do zajključenega mandata tega sklica sprejeti kvalitetni zakoni, ki bodo izhajali iz tega zapisa in bo naša Voda zares optimalno zaščitena v danih razmerah ! :-)

Takole  je naš član, Brane Golubovič danes napisal na mail naše skupine : 

Družba, za sedaj nam je uspelo, a ni še konec. Delamo naprej. Že v torek se dobim z ZL, da poskušamo uskladiti njihove predloge s predlogui ostalih, nekaj kar bi morala delati koalicija oziroma pobudnik spremembe ustave. No bomo mi še to naredili :-)
Na včerajšnji seji Ustavne komisije DZ, kjer sem bil bolj modro tiho, a omogočil, da je bila povabljena tudi dr. Globevnikova in da je imela besedo, sta tako strokovna skupina kot politika upoštevala domala vse, kar smo postavili kot zahtevo državljanske pobude, ki smo jo z 51.000 podpisi, 11.3.2016 predali predsedniku DZ RS.
Sedaj je na vrsti politika, da zagotovi 2/3 večino na julijski seji DZ za sprejem predlog v prvi fazi ter ga nato jeseni v drugi fazi dokončno potrdi.
Sami bomo še vedno aktivni in spremljali dogajanje, opozarjali na pomembnost, da se ustava spremeni ter med obema fazama aktivno sodelovali z vsemi zainteresiranimi, da se predlog 70. a člena, v kolikor je to potrebno, še dodatno obrazloži.

 
Bodimo ponosni :-)
 
lp Brane

http://voda.svoboda.si/peticija/za-sedaj-nam-je-uspelo/

http://www.trzican.si/?p=6859

http://www.kamnik.info/pravica-do-vode-za-sedaj-nam-je-uspelo/

 

VSem še ENkrat ena VELIKA HVALA za voljo in sodelovanje in seveda želja in prošnja, da ostajate še naprej pozorni in širite info o tej akciji !

Tudi podpisi so še vedno dobrodošli, saj se z vsakim novim prej omenjeni pozitivni pritisk povečuje in hkrati spoznavamo, da je kljub usklajeni akciji še polno ljudi, ki za to sploh še niso vedeli !! 

Poleg tega je nastalo nekaj nejasnosti glede števila podpisov, ki se je nekam čudno spreminjalo !?   A  to je na nas, da ugotovimo, za kaj gre in nima smisla, da vas obremenjujemo s tem ! :-) 


Skupina ZasLOVEnijoinsVOboDo

Državni zbor bo obravnaval predlog za začetek spremembe Ustave - voda

2016-05-18 12:09:15
Spoštovane podpisnice in podpisniki peticije. Začelo se je. V sredo, 25. maja 2016, bo Ustavna komisija Državnega zbora RS odločala o predlog za začetek postopka spremembe Ustave – pravica do pitne vode. Glavni predlog, ki smo ga danes naslovili na DZ je, da se v Ustavi vse vrste vod (nadzemno in podzemno vodo z vsemi vodotoki) opredeli kot naravno javno dobro, ki se ne more privatizirati in s katerim mora trajnostno upravljati država v imenu vseh živih bitji in v imenu generacij, ki šele prihajajo. Tega v predlogu še ni zapisano.
Zapisali smo tudi, da je za nas voda vitalni del okolja, osnovna dobrina in naravni vir, ki je strateškega pomena za življenje ljudi, razvoj, blaginjo in varnost države ter je zato zelo pomembno kdo in na kakšen način bo upravljal z našimi naravnim bogastvom.

Predlog, ki ga je oblikovala strokovna skupina Državnega zbora je:

“70. a člen

(pravica do pitne vode)
Vsakdo ima pravico do pitne vode.
Vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev. Vodni viri, ki služijo oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev niso tržno blago.
Oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja država preko neprofitne javne službe, tako da vodne vire za ta namen izkorišča sama neposredno ali izkoriščanje prenese v neposredno opravljanje samoupravnim lokalnim skupnostim.«

 

Skupina ZasLOVEnijoinsVOboDo

Povabilo na jutrišnje snemanje

2016-04-11 12:34:01

povabilo - zaslovenijoinsvobodo@gmail.com - Gmail

Spoštovani, jutri snemamo kratek oglas za TV in splet, v katerem bomo politiko in tudi javnost opozorili na pomen pitne vode in da je potrebno čim prej zaščititi pitno vodo v Ustavi RS. Vsi udeleženci (kamermani, režiser, montaža, ipd.) bodo delali brez plačila. Naša naloga pa je, da se nas zbere vsaj med 30 in 40 in da bodo nekateri povedali en kratek stavek v kamero, kot na primer voda je življenje, ipd, na koncu pa vsi skupaj en močan udaren stavek.
 
V ta namen vas vabimo, da se nam pridružijo od 14 ure naprej na Novi trg v Ljubljani- lokacijo najdete na tej povezavi: [https://goo.gl/JxC6s6]. 
 
Seveda pa vas prosimo tudi, da povabite vaše sorodnike, prijatelje ali znance različnih starosti (dijake, študente, zaposlene, brezposelne, upokojence, ...).
 
V imenu CI Za Slovenijo in svobodo vas lepo pozdravljam, Brane G.
 
Vaš odziv pošljite na: zaslovenijoinsvobodo@gmail.com

Vabilo na snemanje objavljeno na facebook strani CIZSS.


Skupina ZasLOVEnijoinsVOboDo

PODPRIMO IDEJO ZA REŠITEV ALPINE S SKUPNIMI MOČMI

2016-04-08 08:02:35

Skrajni čas je, da se povežemo in pomagamo en drugemu !! Podpišite danes peticijo za rešitev Alpine, da ne bo potrebno jutri podpisovat peticiju za reševanje vaših delovnih mest ...oz ostati na cesti ! Prenehajmo verjeti v prazne puhlice nekaterih managerjev, ekonomistov,. politikov, ki nas prepričujejo, da smo slabi, nesposobni in da brez tujega kapitala ne bo šlo, ko pa vidimo, da so doslej v pogojih prostega trga  "s svojim znanjem" uničili in za drobiž prodali večino firm, ki so prej vse preživele v pogojih neprestanih blokad trga !!!! NME NASEDAJMO VEČ TEM,  KI ŠE SAMI NE VEDO, KAKO GA LOMIJO IN RAZNIM PRODANIM  DUŠAM !...zato moramo  sedaj reševati nekaj tako samo po sebi umevnega, kot je Voda ........ Ki pa jo ravno zato sedaj začenjamo cenit in ji dajemo pravo mesto. Mesto, ki ga doslej zaradi naše brezbrižnosti ni bila deležna. 

Enako je s spoštovanjem naših podjetij in s tem delovnih mest mnogih. 

POVEZUJMO SE ZATO, SODELUJMO IN NAJ BO ENA GLAVNIH  VREDNOT SOČUTJE, NAMESTO TEKMOVANJA ZA VSAKO CENO.

Naš narod ima še polno sposobnih in moralnih ljudi...dajmo jim možnost, da oni pomagajo to našo deželo spraviti v boljše čase, namesto da bežijo v tujino .  

 

http://www.ziri.si/peticija_za_alpino/


Skupina ZasLOVEnijoinsVOboDo

NASLEDNJI KORAK, KI NAS VSE ČAKA

2016-03-26 11:21:42

Pozdravljeni vsi Varuhi Vode .

Želimo vas opozoriti, da je po uspešni predaji do 11.03. zbranih podpisov, prišel čas, da premišljeno in odločno nadaljujejomo z delom, da našo Slovensko Vodo dokončno in zares zavarujemo.

Čaka nas še ogromno dela,  a vse je zelo izvedljivo in mogoče, pa seveda tudi nujno.

Največjo vlogo pri vsem tem pa imate vi, dragi Varuhi Vode. Brez vaše prebujene in ozaveščene vloge in dejavnosti nikakor in nikoli nebi uspelo nikomur doseči to, kar je dosegla ta peticija doslej !

Zato sedaj torej pozivamo vse vas, da si ogledate novi tekst- pojasnilo te peticije in da po svojih najboljših močeh širite informacijo in da pozivate k širjenju in podpisovanju te peticije še naprej. V korakih, ki nas na tej poti, ki je obenem tudi pot povezovanja in združevanja naroda, še čakajo,  bo vsakršen pozitiven, premišljen, dodelan in organiziran pritisk na odločevalce ne le koristen, ampak tudi nujen !

O posameznih korakih in njihovem namenu pa vas bomo seveda sprotio obveščali. 

Člani CI ZA sLOVEnijo in sVOboDO vas   zato vabimo k nadaljevanju aktivne vloge v tej zgodbi zaščite narodovih bogastev, ki nam jih je namenila Mati Narava in k izgradnji povezane družbe v blaginji, ki nam jo Njeno veličanstvo - Voda ponuja.

Želimo vam lepe velikonočne praznike, ki naj bodo tudi priložnost za temeljit razmislek in odločitev vsakor nmed nami, da se zavzame za vrednote in dobrine,  ki nam jih naše dobre namere in Narava ponuja. 

Upravni odbor  CI ZA sLOVEnijo in sVOboDO


Skupina ZasLOVEnijoinsVOboDo

KRATKO SPOROČILO OB PREDAJI PETICIJE PREDSEDNIKU DRŽAVNEGA ZBORA

2016-03-11 22:55:43

Varuhi voda Slovenije, opazovalci in spremljevalci, lepo pozdravljeni !

Člani Civilne Iniciative Za sLOVEnijo in sVOboDO smo danes, kot veste predali predsedniku Državnega zbora g. Berglezu, peticijo s zbranimi preko 51.000 podpisi.  

Pred vhodom v hram demokracije so nas presenetili čakajoči posamezniki z očitno namero, da nam tako izrazijo podporo. :-) 

Razveselil nas je odnos predsednika DZ g. Bergleza s strinjanjem z našimi zahtevami, kakor tudi s svojimi videnji problematike. Zagotovil nam je  podporo, v cilju, da se na politični strani zagotovi potrebna absolutna dve tretjinska večina. Le-ta bo omogočala vpis pravice do vode, kot javnega dobra, v Ustavo. Tak je naš predlog in naše pričakovanje. 

Obstajajo realne možnosti, da nam ne bo potrebno našo skupno voljo dokazovati z zbiranjem overjenih podpisov. To bi nam odvzelo enormno časa, kakor tudi nesmiselne potrate denarnih sredstev.  Vsem vam podpisnikom, Varuhom vode, iz srca čestitamo, k uspehu, da nas politika z vso resnostjo upošteva, kot odločne, kredibilne in resne sogovornike. . 

BRAVO in Hvala v imenu vseh članov iniciative. Globok poklon k vaši jasni, odgovorni in ozaveščeni drži :-)... V naslednjih dneh pa vas obvestimo, kateri koraki bodo morda še potrebni, za zaščito vode, kot javnega dobra...ter o viziji našega skupnega delovanja v prihodnje.. 

CI ZSS 


Skupina ZasLOVEnijoinsVOboDo

IRCI SO SE DVIGNILI ZA SVOJO VODO NA NOGE.......

2016-02-24 09:19:40
.............in opozorili kapital, da tudi zanj obstajajo meje ......No..Upajmo da bo zadostovalo, da smo na nogah noč in dan predvsem člani UO CI ZA sLOVEnijo in sVOboDO in da bodo vaši podpisi tisti, ki bodo dali politiki jasni signal, da tokrat mislimo povsem resno in da ne prepustimo kapitalu, kar je po Naravi last vseh nas !? Kajti če tega sporočila ne bodo dojeli ,potem bomo zaradi njihove uklonljivosti kapitalu in strankarskim kuhinjam, zares morali za denar nas vseh organizirati referendum in če nam bo odvzeta tudi ta možnost, bomo pač morali posnemati Irce........Da vsega tega ne bo treba in bodo politiki razumeli sporočilo, ter izkoristili priložnost, da vsaj tokrat ustrežejo svojim resničnim delodajalcem, - narodu, ne pa kapitalu, pa moramo vztrajno širit to info o peticiji in temu projektu,, ki vse bolj postaja gibanje ! ..Četudi ste se morda že siti....zunaj namreč čaka še cca. 2 milijona prebivalcev Slovenije , da jih nekdo od 33.900 doslej podpisanih o tem obvesti...zato je dela še zelo, zelo veliko in ker to delo pač mora biti opravljeno, nam lahko uspe zares le, če bomo še naprej enotni in povezani, pa se bo vse več ljudi zavedlo, prebudilo glede tega in širilo naprej to za vse nas življenjsko pomemben projekt !:-)
No.....najbrž bo kak Slovenec tudi v tem prepoznal po njegovem "levičarsko ideologijo" in bo že zaradi tega raje videl, da voda postane last kapitala, ampak v CI verjamemo, da je veliki večini povsem jasno, da politično ozadje tule nima nobene povezave in da je povsem enako, ali pripadaš eni, ali drugi opciji, ali pa nobeni, si reven, ali bogat, star, ali mlad, genij, ali kakorkoli omejen....KVALITETNO, ZDRAVO VODO ENAKO POTREBUJEMO VSI ! :-)
 

Skupina ZasLOVEnijoinsVOboDo



Delite peticijo

Pomagajte tej peticiji, da doseže več podpisov.

Kako promovirati peticijo?

  • Peticijo delite na svojem Facebook zidu in v skupinah, povezanih s temo vaše peticije.
  • Stopite v stik s prijatelji
    1. Napišite sporočilo, v katerem razložite, zakaj ste podpisali to peticijo, saj ljudje pogosteje podpišejo, če razumejo, kako pomembna je tema.
    2. Kopirajte in prilepite spletni naslov peticije v svoje sporočilo.
    3. Pošljite sporočilo tako, da uporabite e-pošto, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram in LinkedIn.