Za izboljšanje prometne povezave Bele krajine

Stopite v stik z avtorjem peticije

Poziv Vladi RS k dopolnitvi odgovora

2015-08-31 18:59:32

Pozdravljeni, 

danes je bil poslan ministru za infrastrukturo, g. Petru Gašperšiču naslednji poziv.

 

Zaradi preglednosti, lažjih objav ter lažjega sledenja, bodo aktivnosti glede glede tretje razvojne osi z predorom pod Gorjanci od zdaj naprej objavljane na facebook strani na spodnji povezavi. Tukaj pa brez konoplje itd...

 

https://www.facebook.com/pages/Za-izbolj%C5%A1anje-prometne-povezave-Bele-krajine/1013719435321616?ref=aymt_homepage_panel

 

 

 


Belokranjc

Povzetek študije "Prometna in ekonomska analiza etap izgradnje..."

2015-06-30 17:20:45

Pozdravljeni,

ogledal sem si študijo "Prometna in ekonomska analiza etap izgradnje Tretje razvojne osi - jug: I. etapa (AC pri NM – Maline) po idejnem načrtu za DPN iz l. 2012" na katero se sklicujejo pristojni v odgovorih.

Kratek povzetek študije:

izgradnja odseka, ki vključuje predor pod Gorjanci je "prometno ekonomsko neupravičena. Optimalno leto izgradnje je po letu 2030."

 

Zanimiv zaključek...

 

 PS.: Pa ne mislit, da je zgodba s tem zaključena...


Belokranjc

Odgovor na poziv

2015-05-18 17:44:44

 Pozdravljeni,

 

spodaj posredujem odgovor pristojnih na zadnji poziv. Ker se pristojni redno sklicujejo na študijo "Prometna in ekonomska analiza etap gradnje tretje razvojne osi - Jug", sem pri Direkciji RS za infrastrukturo naročil naj mi le to pošljejo po elektronski pošti. Ampak ker leta 2013 še nismo poznali elektronskih oblik, kot npr. PDF ali word, imajo 300 strani dolgo študijo samo v tiskani obliki (beri kot sarkazem...). Študije, po dveh tednih še nisem dobil. Rok za odobritev zahteve za dostop do informacij javnega značaja je 20 dni.

Glede na to, da so v odgovoru že sami definirali prvo fazo projekta, glej spodaj označeno, sledi poziv k objavi datuma kdaj bo to urejeno. In glede na to da bo DARS investitor gradnje, kdaj bo pričel z aktivnostmi projektiranja predora, izdelavo tehnične dokumentacije, odkupi zemljišč, itd. Spomnim naj, da je trasa ceste že umeščena.

 

Vse podpisnike te peticije pa pozivam, da se tudi sami aktivno vključite v izvajanje pritiska na pristojne. Pošiljajte vprašanja na pristojne, pozivajte jih k aktivnostim, itd. Zakonsko so obvezani odgovoriti na pozive državljanov. En poziv še mirno prebavijo, če jih pa dobijo 100, 200, 500, bodo pa malo v zagati. Bodimo trmasti!

 

Lep pozdrav!

 

PS.: Če kdo potrebuje predlogo poziva, mu pošljem na mail.

 

 

Številka:                350-12/2006/345-00721217

Datum:                  21.4.2015                                  

Zadeva:                Poziv k javni objavi zavezujočih terminskih planov posameznih faz projekta izgradnje 1. odseka južnega dela 3. razvojne osi in k prioritetni gradnji  predora pod Gorjanci  - odgovor Zveza:                   e- dopis z dne 25.3.2015, GS VRS 09304-2/2015/14, z dne 3.4.2015      

 

Spoštovani,     V odgovoru Vlade Republike Slovenije na peticijo »Za izboljšanje prometne povezave Bele krajine« - poziv k pričetku gradnje 1. odseka južnega dela  3. razvojne osi Novo mesto – Maline, v letu 1015, ki vam je bil posredovan z dopisom št. 09304-2/2015/12, z dne 5.3.2015, vam je bilo pojasnjeno, da je nedvomna prioriteta projekta 3. razvojne osi zagotoviti ustrezno propustnost in  kakovost  prometnih uslug  na prometni smeri  od avtoceste A2 do  Bele krajine. V odgovoru je podana tudi načrtovana faznost izvedbe, ki  jo narekuje  velika investicijska vrednost ter  prometno-ekonomska učinkovitost tega cestnega odseka. Ob tem je potrebno izhajati iz dejstva, da je država zavezana h konkretizaciji tistega dela projekta, ki ga je opredelila v okviru prednostnih naložb identificiranih v Strategiji razvoja prometa v Republiki Sloveniji in Operativnem programu za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020. Prednostno naložbo predstavlja gradnja 1. faze na odseku od AC vozlišča Novo mesto - vzhod do priključka Osredek.   Glede na ekonomsko in finančno zahtevnost projekt 3. razvojne osi nima realnih možnosti proračunskega financiranja, zato ta še ni dorečen. Edina realna možnost ostaja, da investitorstvo nad projektom prevzame Družba za avtoceste v RS (DARS, d.d.). Pogoj za prevzem omenjenega investitorstva je finančna konsolidacija DARS, d.d., z refinanciranjem dosedanjih finančnih obveznosti ter proučitev možnosti priprave poroštvenih zakonov, ki so osnova za prevzem novih cestnih investicij. Ureditev omenjenih zahtev predstavlja osnovo za uvrstitev tega projekta v Načrt izvajanja koncesije med Republiko Slovenijo in DARS, d.d., kakor tudi pogodbe o izvajanju nalog v zvezi z aktivnostmi pred izvajanjem gradnje avtocest, ki jih DRAS, d.d. izvaja na podlagi Zakona o družbi za avtoceste v Republiki Sloveniji.       

Ukrepi na področju prometne infrastrukture se morajo načrtovati skladno z realnimi potrebami, trajnostno in strateško. Ministrstvo na projektu južnega dela 3. razvojne osi  izvaja vse aktivnosti za realizacijo projekta skladno s strokovnimi izhodišči, na podlagi  rezultatov študije »Prometne in ekonomske analize etap izgradnje Tretje razvojne osi – jug; AC pri NM – Maline, (Omega Consult, d.o.o., Ljubljana, maj 2013).   Ob ureditvi teh predhodnih vprašanj med Republiko Slovenijo in koncesionarjem gradnje hitre ceste bo dinamika izvajanja projekta v tej finančni perspektivi dorečena. Do tedaj pa ministrstvo žal ne more podati odgovorov na vaša eksplicitna detajlna vprašanja, ki se nanašajo na časovno dinamiko  izvajanja projekta.    

 

S spoštovanjem,          mag. Radovanka PETRIĆ     GENERALNA SEKRETARKA


Belokranjc

Poziv Vladi RS #2

2015-03-25 19:24:58

Pozdravljeni,

 

danes je bil na kabinet Predsednika Vlade in na ministrstvo za infrastukturo poslan spodaj priložen poziv.

 

 

Lep pozdrav!


Belokranjc

"Odgovor" Vlade Republike Slovenije in naslednji koraki

2015-02-25 19:18:14

Pozdravljeni,

po poslanem dopisu je Ministrstvo za infrastrukturo objavilo "odgovor", ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi. Odgovor je bil objavljen na spletni strani Vlade RS, ni bil pa poslan pošiljatelju poziva.

Odgovor na poziv

Skratka, veliko napisanega a nič povedanega. In ker z odgovori kot so "bo" in "naj bi" osebno nisem zadovoljen, bo v prihodnjem tednu na Vlado Republike Slovenije poslan poziv, naj se v javnost posreduje po točkah definirane posamezne grobe faze projekta, roki za izvedbo le teh ter imena odgovornih oseb za izvedbo.

 

Lep pozdrav!


Belokranjc

Neodzivnost in poslana urgenca

2015-02-19 20:41:36

Zaradi neodzivnosti pristojnih organov v roku, ki ga predpisuje 7.a člen Poslovnika Vlade RS, je bil 16.2.2015 na Generalni Sekretariat Vlade Republike Slovenije, poslan spodnji dopis:

 

Spoštovani,

dne 22.1.2015, je Generalni sekretariat Vlade Republike Slovenije, Ministrstvu za infrastrukturo v obravnavo poslal dokument pod številko 09304-2/2015/2, ki obravnava poziv podpisnikov spletne peticije, k pričetku gradnje 1. odseka južnega dela 3. razvojne osi, Novo mesto – Maline, v letu 2015.

Ministrstvo za infrastrukturo je bilo pozvano, da prouči poziv podpisnikov peticije ter pripravljeno gradivo predloži v obravnavo Vladi Republike Slovenije. Do današnjega dne, kljub roku za odgovor, ki ga določa 7.a člen Poslovnika Vlade Republike Slovenije, primernega odziva na poziv ni bilo. Gradiva še ni na seznamu gradiv v obravnavi Vlade RS. Dne 2.2.2015 je bilo na Generalni Sekretariat Vlade RS ter Ministrstvu za infrastrukturo v vednost, naslovljeno vprašanje, kdaj bo gradivo pripravljeno za obravnavo, vendar zopet ni bilo odziva.

Prosim, da v duhu pisma varuhinje človekovih pravic, ge. Vlaste Nussdorfer, ki je bilo naslovljeno na Vlado RS dne 19.1.2015, poziv podpisnikov peticije ustrezno obravnavate in posredujete odgovor in odločitve v razumnem roku. Prosim, da posredujete datum, kdaj lahko pričakujemo odgovor.

 

V pričakovanju odziva vas lepo pozdravljam!

 

Povezava do pisma Vladi RS s strani varuhinje človekovih pravic, v zvezi z neodzivnostjo pristojnih organov na pobude državljanov. Na varuhinjo so se obrnili predstavniki Koalicije za ločitev države in cerkve, ker na njihove peticije s strani pristojnih niso dobili primernega odziva.

 

Odziv Generalnega Sekretariata RS na dopis:

 

 


Belokranjc

Poziv Vladi Republike Slovenije predan v obravnavo Ministrstvu za infrastrukturo

2015-01-22 19:50:32

 

Po 7.a členu poslovnika Vlade Republike Slovenije, morajo pristojni odgovoriti najkasneje v 15 dneh od dneva prejema gradiva.

 

Poslovnik vlade si lahko ogledate na spodnji povezavi.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=POSL32#

 

PS.: Na RTV SLO je bil danes v oddaji Slovenska kronika, objavljen prispevek na temo peticije "Za izboljšanje prometne povezave Bele krajine". Prispevek si lahko ogledate na spodnji povezavi.

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-slovenska-kronika/174315767


Belokranjc

Poziv Vladi Republike Slovenije

2015-01-21 20:36:27

Pozdravljeni,

 

danes je bil, v imenu vseh podpisnikov peticije, predstavnikom ljudstva in medijem poslan dopis, s katerim pozivamo pristojne k aktivnostim za izpolnitev zahtev podpisnikov, da se z gradnjo 1. odseka južnega dela 3. razvojne osi, začne v letu 2015. Besedilo poslanega poziva, lahko vidite na priloženih slikah.

 

Lep pozdrav!


Belokranjc

Zbiranje podpisov za izboljšanje prometne povezave Bele krajine

2015-01-13 20:43:09

Na družabnem omrežju Facebook je bila kreirana skupina »POVEŽIMO BELO KRAJINO Z DOMOVINO«, ki je dostopna na spodnji povezavi. Ker se zavedamo, da mnogo ljudi ni prisotnih na Facebook omrežju, prosim, da delite peticijo tudi prek spletne pošte.

https://www.facebook.com/groups/795759560508760/

Hvala!

PS.: V zbiranje podpisov te peticije so se vključili tudi predstavniki nekaterih političnih strank, ki imajo predstavnike v državnem zboru. Pozdravljam vsakršno pomoč pri zbiranju podpisov in izvrševanju pritiska na odgovorne, tudi s strani političnih strank, vendar vse pozivam, da se v tej temi ne izpostavlja politične pripadnosti, saj je pomemben le namen in skupen cilj!


Belokranjc



Delite peticijo

Pomagajte tej peticiji, da doseže več podpisov.

Kako promovirati peticijo?

  • Peticijo delite na svojem Facebook zidu in v skupinah, povezanih s temo vaše peticije.
  • Stopite v stik s prijatelji
    1. Napišite sporočilo, v katerem razložite, zakaj ste podpisali to peticijo, saj ljudje pogosteje podpišejo, če razumejo, kako pomembna je tema.
    2. Kopirajte in prilepite spletni naslov peticije v svoje sporočilo.
    3. Pošljite sporočilo tako, da uporabite e-pošto, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram in LinkedIn.