Ohranimo Rakuschev mlin v Celju

Stopite v stik z avtorjem peticije

Ta tema pogovorov je bila samodejno ustvarjena iz peticije Ohranimo Rakuschev mlin v Celju.


Gost

#1

2014-11-06 08:11

vsi dogodki pri požaru, zamuda gasilcev za več kot 15 minut, požar je bil le dan po volitvah za župana, hitenje pri pridobivanju dovoljenja za rušenje, način gorenja, ki se je širil iz leve proti desni kot baklja, nakazujejo na sumlčjive okoliščine, lahko resno sumim,-požiga. Kdo je imel največji interes pri tem bo pokazal čas in upam, policijska preiskava. Vrednost objekta je bila velika. Kdo bo odgovarjal, da objekt ni bil zaščiten, čeprav so vsi vedeli, da tam prenočujejo brezdomci. Baje so pred požarom opazili dva romuna, -kdo je dal to izjavo in ali sta odšla od tod bogatejša, mogoče izvemo.
Gost

#2 naj se podre

2014-11-06 08:45

Kaj bomo s tem? Naj se podre ali pa ohrani 30% in naredi nekaj sodobnega, funkcionalnega in predvsem uporabnega kot to delajo npr. na Dunaju

Gorazd Furman Oman
Avtor te peticije

#3 Re: naj se podre

2014-11-06 09:17

#2: Gost - naj se podre 

 Hvala za komentarje. Se strinjam, da je ključno vprašanje, kaj naj se objektom zgodi oziroma čemu naj bo namenjen v prihodnosti. Zavzemamo pa se, da se hrani originalni zunanji videz objekta, kar se da narediti na različne načine - npr. tudi tako, da se zunanjost ohrani zgolj kot lupina, znotraj pa se zgradi nov "kalup" oziroma objekt. res bi bilo lepo, če bi pri nas za kulturno dediščino skrbeli tako kot na Dunaju ali v nemškem Porurju.


Gost

#4 Re: naj se podre

2014-11-06 10:34

#2: Gost - naj se podre 

Na primer še kakšen Lidl?? Na Dunaju si nebi upali niti razmišljati o podiranju ampak o reševanju. Lep primer so plinski stolpi, ki pri nas ob takšni logiki in načinu razmišljanja nebi preživeli.

gost

#5 Re: naj se podre

2014-11-06 10:58

#2: Gost - naj se podre 

 Škoda, da vas ni bilo včeraj na predavanju v Muzeju novejše zgodovine Celje, kjer so predstavili izjemno zgodovinsko vrednost objekta in možne načine obnove takih objektov. Rušitev je vedno skrajni in najbolj drastičen ukrep, pomeni pa dokončno izgubo delčka naše (celjske) identitete. Spomnite se samo edinstevnega Plečnikovega paviljona, shranjenega nekje v depojih, ki bi ga lahko ob drugačnem odnosu do kulturne dediščine v Celju danes ponosno razkazovali. Toliko v razmislek...

Gorazd Furman Oman
Avtor te peticije

#6 Re: Re: naj se podre

2014-11-06 11:06

#5: gost - Re: naj se podre 

 Hvala za komentar. Včeraj smo bili tudi mi na predavanju v MNZ, razprava je bila odlično organizirana in izvedena.


Gost

#7

2014-11-06 11:31

Zavzemimo se za rakušev mlin..v čimvečjem številu..podpišimo peticijo..hvala. !!

Gost

#8 topla voda

2014-11-06 17:00

Podpiram da se ohrani vsaj nekaj in naredi ven sodoben objekt (poslovni prostori, inkubator za podjetnike sicer ta je že v Celju in je prazen - tehnološki park, stanovanja ipd..)

Če pa ni investitorja za takšen projekt pa se naj to podre in proda - jebat ga

 

Velikokrat z našimi prostesti  zaviramo razvoj oz. napredek. Nekaj se pritožujemo pa sploh ne vemo zakaj...kolikorat pa ste bili nazadnje tam? kaj veste o tem objektu, vaši otroci?

 

Dunaj je dober primer, tam tudi podrejo kar če je treba ali pa naredijo nek mix starega za občutek in sodoben funkcionalen objekt

Izvolili smo župana z večino in sedaj mu pustimo da dela. Imeli ste drugo opcijo ampak je niste izbrali. Sorry

Gorazd Furman Oman
Avtor te peticije

#9 Re: topla voda

2014-11-06 18:13

#8: - topla voda 

 Hvala za komentar, spoštujemo vsako kulturno izraženo mnenje. Naši otroci Rakušev mlin dobro poznajo, seveda pa (iz znanih in razumljivih razlogov) vanj ne hodimo. Vsaka rešitev, ki podpira vsaj delno ohranitev zunanjega videza objekta, je dobrodošla. Župan je v predvolilnem programu kot eno ključnih obljub izpostavil ravno obnovo Rakuševega mlina, tako da pravzaprav ne bi smeli biti na nasprotnih bregovih. O tem, kaj naj bi bil namen obnovljene stavbe, pa bi se vsekakor morali pogovoriti, tudi z vključevanjem civilne javnosti. Mislimo, da sodobni, napredni in razgledani župani  tako pomembnih odločitev, kot je rušitev objektov kulturne dediščine oziroma njihova prenova, niti nočejo sprejemati brez dialoga z meščani, saj se to enostavno ne spodobi. Prepričani smo, da mednje sodi tudi naš župan.


Gost

#10 Re: Re: topla voda

2014-11-06 19:02

#9: Gorazd Furman Oman - Re: topla voda 

 zelo dober odgovor avtorja peticije, ohranjanje kulturne dediščine ni predmet lajkanja volilcev ali izbira neke politične opcije ampak zaveza slehernika, da zapustimo našim rodovom zgodovinski spomin na Celje, ki ga imamo celjani resnično radi.  Po podpisih vidim, da tudi našim zamejcem ni vseeno za ta res neprecenljiv objekt. Bravo. Pogumno naprej.


Gost

#11

2014-11-06 20:12

Slovenci smo ZAHVALJUJOČ SVOJIM VODITELJEM popolnoma brez občutka za svojo preteklost. Spomin smo začeli izgubljati leta 1945. In ali nam danes ne vladajo zvesti sledilci rdeče politike iz leta 1945?Požgati in porušiti vse kar je na poti. Verjetno je napoti tudi Rakušev mlin
Gorazd Furman Oman
Avtor te peticije

#12 Re:

2014-11-06 20:16

#11: -  

 To ni debata o levih in desnih, rdečih in nerdečih. Prosim, da se vzdržite nestrpnih komentarjev. Hvala.


Gost

#13 Re: Re: topla voda

2014-11-06 21:17

#9: Gorazd Furman Oman - Re: topla voda 

 Menim, da je bila županova obljuba le obljuba v predvolilnem boju , ki se ne bo nikoli uresničila. Že to, da je mlin stal dolgo časa nedotaknjen in da so v njem prebivali brezdomci je čudno. menim pa tudi, da je zdajšnja stavba neuporabna in uničena, lahko bi npr. rekonstruirali novo zgradbo in jo preuredili v muzej, kar bi pa spet stalo ogromno denarja, ki pa ga država in občina v tem času nimata. Predlagal bi, da ekipa strokovnjakov zaprosi za sredstva iz evropskega strukturnega sklada, delno pa tudi iz občinske blagajne. Denarja iz strukturnega sklada pa ne boste dobili, če ne boste sodelovali z občinsko oblastjo. Bodimo konstruktivni, raje, kot destruktivni.

Gorazd Furman Oman
Avtor te peticije

#14 Re: Re: Re: topla voda

2014-11-06 21:25

#13: - Re: Re: topla voda 

 Menimo, da je to, ali je potrebno stavbo rušiti ali rekonstruirati, stvar stroke in nato tudi javne debate. Prav temu je namenjena peticija - konstruktivnemu reševanju Rakuschevega mlina.


Gost

#15

2014-11-07 07:36

Spoštovani,

izrekam kar največjo možno podporo peticiji za ohranitev Rakuševega mlina in spoštovanje osebam, ki jim je resnično mar za mesto Celje in kulturno dediščino nasploh.

Andreja Hutinski



ohranimo drevesa

#16 Kvaliteta bivanja

2014-11-07 08:01

Podobne razprave potekajo ob vsaki pobudi za ohranitev naravne ali kulturne dediščine. Oboje je enako in povezano pomembno za kvalitetno življenje in tega se, mislim vsaj, nekje v notranjosti vsi zavedamo. 

Res smo v zadnjem času priča nesmiselnemu početju, ki je samo odraz nerazumevanja, nestrpnosti in hlepenja po moči, imeti še več in pod nadzorom.

Vedno se vprašam, kaj meni pomeni ohranitev preteklega vedenja in večne naravne danosti, ki je ne razumemo več. Pomeni mi ogromno, ker le na ta način lahko živim in se razvijam, zato podpiram z vsem srcem vizionarske spodbude ljudi, ki čutijo naravo in spoštujejo kraj svojega bivanja, ki sega dlje od lastnega dvorišča.

Gorazd Furman Oman
Avtor te peticije

#17 Re: Kvaliteta bivanja

2014-11-07 08:06

#16: ohranimo drevesa - Kvaliteta bivanja 

 Hvala za podporo, zelo smo je veseli. Verjamemo, da lahko tudi kot civilna javnost prepričamo politiko, kaj je prava pot. Če ne tokrat, pa kdaj drugič. Vztrajali bomo.

Gorazd Furman Oman
Avtor te peticije

#18 Re:

2014-11-07 08:07

#15: -  

 Hvala, res nas veseli, da ste se tudi vi pripravljeni osebno izpostaviti.

Miha

#19 ...

2014-11-07 08:24

Škoda bi bilo tako lepe stavbe, s prepoznavno zunanjostjo in zgodovino.

Namesto nje pa še ena klonirana betonsko-steklena neumnost? Žalostno :(

[Delo] Rakušev mlin: Policiji prepovedan vstop na pogorišče

 

Alenka Mežnar

#20

2014-11-07 09:30

Zadeva s tem mlinom ni nič drugačna, kot se dogaja z našo državo, odkar jo je dobil v pest kapitalizem in liberalizem v svoji najslabši izdaji. Vrednote, ki bi naj bile podlaga za uspešno delovanje neke družbe in države, ne pomenijo nič. Primitivizem, če je le podprt s kapitalom, ne pozna kulture, pomena dediščine, naravnih in človeških resursov. Ljudje so se pripravljeni prodati za majhen denar ali razne odpustke, oblastniki pa se obnašajo, kot da v tej državi ne živijo. Žal državljani ali občani - vsaj v Celju je tako -, tega očitno ne prepoznajo kot problem, dokler imajo na vsakem koraku možnost vstopiti v čudoviti svet Hoferjev in Lidlov.

Kakorkoli se že bo razpletla usoda tega mlina, je pomembno dejstvo, da se ljudje začenjamo zavedati pomena aktivnega državljanstva, da si upamo javno povedati, kaj je prav in kaj narobe in da prav vsi nismo bedaki, ki bi bili zadovoljni s prav vsakim (naročenim) mnenjem ali za lase privlečenim pojasnilom. Želim si, da bi iniciativa, ki se oblikuje v Celju, ne izgubila volje in poguma, saj kdor najde pot, bo dosegel tudi cilj, vedo alpinisti.

Gorazd Furman Oman
Avtor te peticije

#21

2014-11-07 09:36

Hvala, veseli smo takšnih komentarjev.

gost

#22 Re: Re: Re: naj se podre

2014-11-07 10:40

#6: Gorazd Furman Oman - Re: Re: naj se podre 

TV v Celje je v dogodkih dneva, 6.11.2014 pripravila prispevek iz srečanja v MNZC; za tiste, ki ste srečanje zamudili, pa ne veste, kakšno veliko vrednost ima stavba:

http://www.youtube.com/watch?v=Ounk3yIYqt8

 


Gost

#23

2014-11-07 12:56

Obnova absolutno!!!

Gost

#24

2014-11-07 13:42

Naj neodvisna komisija ugotovi vzrok požara, po možnosti iz tujine.Veliko Celjanov vidi v eventuelnem bodočem kupcu tudi naročnika nečednega dejanja
Gorazd Furman Oman
Avtor te peticije

#25 Re:

2014-11-07 13:52

#24: -  

 To je delo za policijo, v špekulacije o tem, kako je prišlo do požara, se pa ne želimo spuščati, ker ocenjujemo, da niso produktivne.