prepoved SAZAS -a pregon vpletenih, tudi pravnikov kateri delujejo na arhaičen način


Gost

#1

2013-03-05 07:49

z vsebino peticije se v celoti strinjam
simfonija

#2

2013-03-05 22:12

Upam, da bo podpis peticije imel učinek in zaščitil avtorje.
akord

#3

2013-03-07 01:30

Honorar tistim, ki jim pripada.

Gost

#4 Re:

2013-03-07 21:23

#2: simfonija -

ja vsekakor se bo potrebno boriti ker do sedaj ni ničesar drugega kot le golo pridobitništvo prisklednikov,avtorji pa so na koncu malo da ne še kaznovani


Gost

#5

2013-03-16 13:11

se strinjam....

Gost

#6

2013-03-17 09:45

Prav za prav ne vem za kaj gre.S stiskom miške se je vse avtomatsko "potrdilo", + epp seveda.....

Gost

#7

2013-03-17 19:21

BANDA!!!!
FB pravnik

#8 SAZAS

2013-03-19 14:15

Spoštovani

Glede na to, da smo izvedeli za obstoj te peticije preko elektronske pošte (katero smo prejeli na nas email naslov fb.pravnik@gmail.com) smo se odločili, da komentiramo to iniciativo.

Združenje SAZAS je združenje avtorjev in skladateljev glasbenih del, katerega namen je boljše in učinkovitejše uveljavljanje avtorskih pravic nasproti uporabnikom. Z razvojem tehnologije je pojem avtorske pravice pričel izgubljati na pomenu, saj je dokazano dejstvo, da je internet največji vir in razlog za vse več kršitev avtorskih kot tudi sorodnih pravic. V splošni kulturi se je usidralo stališče, da si lahko vsak preko spleta pridobi katerokoli skladbo želi. Ob tem mu seveda ni potrebno plačati ničesar. Glasba je tako postala splošna in javno dostopna dobrina. Pa vendar temu ne bi smelo biti tako. Na vsakem avtorskem delu obstajajo tako moralne kot tudi materialne avtorske pravice. Poleg avtorskih pravic, na določenih izvedenih glasbenih delih obstajajo tudi t.i. sorodne pravice izvajalcev. Vsa ta upravičenja pa seveda pripadajo avtorjem, skladateljem, izvajalcem, producentom itd... Potrebno si je priznati, da so predvsem oni zaslužni za materialna nadomestila za uporabo teh del. Ne smemo dovoliti, da postanejo avtorska dela proste dobrine, saj bomo s tem povzročili le propad kulture naše civilizacije.

Združenje SAZAS je združenje avtorjev in skladateljev glasbenih del, ki skrbi za uveljavljanje avtorskih pravic nasproti uporabnikom. Njegovo delovanje je podvrženo strogemu nadzoru Sveta Združenja SAZAS, katerega sestavljajo avtorji in skladatelji. Torej samo združenje nima elementov pravne osebe javnega prava. Vsaka kolektivna organizacija mora pred pričetkom delovanja pridobiti dovoljenje Urada za intelektualno lastnino, ki natančno določi obseg in način delovanja take organizacije. Združenje SAZAS je kot prva kolektivna organizacija to dovoljenje pridobila že leta 1996.

V zadnjih letih je bilo zaznati veliko ogorčenje nad delovanjem kolektivnih organizacij. Veliko uporabnikov je namreč izrazilo ogorčenje nad plačevanjem nadomestil za uporabo avtorskih del, vendar je po našem mnenju to ogorčenje zgolj rezultat nezavedanja do obveznosti plačevanja avtorskih nadomestil. Vsak, ki javno predvaja glasbo preko kateregakoli glasbenega vira, je namreč dolžan plačevati nadomestilo tako avtorjem, skladateljem, kot tudi izvajalcem in producentom. To je edini pravičen način.

Trenutno je v medresorni obravnavi novela Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki predvideva ukinitev monopola nad upravljanjem avtorskih in sorodnih pravic. TO pomeni, da bo lahko poleg Združenja SAZAS ustanovljeno tudi kako drugo Združenje avtorjev. Vsaka takšna organizacija pa bo zastopala pravice avtorjev, ki so člani take organizacije. Za uporabnike bo plačevanje nadomestil bistveno olajšano, saj je v noveli zakona predvideno tudi izdajanje skupnega računa, kjer bi bila všteta vsa nadomestila (tako za avtorske kot tudi sorodne pravice, vsem organizacijam).

Glede na to, da je obstoječe stanje po naši oceni zadovoljivo, z novelo ZASP, pa bo področje kolektivnega upravljanja avtorskih in sorodnih pravic še bolje urejena, menimo, da je tovrstna peticija odveč in popolnoma nesmiselna.

LP

FB pravnik

www.facebook.com/fejsbuk.pravnik
Bortchy
Gost

#9 Re: SAZAS

2013-03-24 23:56

#8: FB pravnik - SAZAS

Oprostite kaj pa nakladate in g dezinformirate javnost !
To kar ste napisali  je ena velika laž.

Samo poglejte kaj ste  storili Marku  Breclju  in njegovemu klubu oziroma društvu,kaj ste storili glasbenikom reproduktivcem,Jazzerjem  inprovizatorjem, saj pobirate sredstva   do katerih niste upravičeni kje se nahaja ta denar katerega naropate,Glasbeniki več ne moremo dobiti gaž  zaradi tega ker  gostince  obremenjujete in terorizirate z plačili nekih nadomestil katerih avtorji sploh ne dobijo.Kaj še le tisti kateri  najamejo glasbenike z avtorsko glasbo ali improvizuatorje.TO KAR POČNETE SE MORA UKINITI SAJ JE  V POPOLNEM NASPROTJU Z USTAVO REPUBLIKE SLOVENIJE IN NE LE TO S VAŠIMI DEJAVNOSTMI KRŠITE OSNOVNE ČLOVEKOVE PRAVICE NANAŠAJOČ SE NA PRAVICO DO IZRAŽANJA.To pa vi kasirate in kam ta denar potuje,imam še veliko sorodnih vprašanj in ne le to tudi predlog za kazensko ovadbo zoper sazas kajti jasno je da ni niti malo transparentnosti v poslovanju SAZAS-sa.

In če smo že pri avtorskih pravicah potem bi morali arhitekti,dizajnerji prav tako pobirati avtorske pravice  za svoja dela.
SAZAS vzpodbuja in financira samo instant pokvarljivo glasbeno blago,onemogoča delo in preživetje  glasbenikom reproduktivcem,,avtorje  nekomercialnih glasbenih žanrov zatira (lepo je nekoč moj kolega napisal da gre za fašizem na področju glasbe) Tisti kateri hoče preživet bo  dovolj zaslužil z koncerti,nastopi tu in tam sa je vsak fonogram oziroma avtorsko delo predvsem  prezentacijski material.
Van SAZAS pa je težko  izgubiti to skledo od koder vam vaše bogastvo  in to čisto neupravičeno.


zato kar podpisujte peticijo saj  roparjev imamo že dovolj !


Gost

#10

2013-03-25 13:41

iz stališča alternativnega glasbenika lahko povem da je sazas za kurac. leta in leta izpolnjujemo obrazce, pa bandi niso niti registrirani na njihovi strani. odgovorni odgovarjajo da je strošek obdelave podatka previsok, da se ne izplača. denar od koncertov pa vseeno poberejo.

Gost

#11

2013-03-25 14:07

se strinjam z vsebino, a bi si avtor pobude lahko vzel 10 min več in odpravil slovnične napake, ker se nahajajo v vsakem stavku...
vsi drugačni, vsi enakopravni

#12 sazas

2013-03-25 14:31

Dragi SAZAS-ovci, prosim, če mi odgovorite samo na eno zelo enostavno vprašanje - kam gre denar v naslednjem primeru? Bend izvede koncert v nekem klubu. Igrajo izključno avtorsko glasbo, ki so jo napisali člani benda. Bend se odpove honorarju (ker drugače itak ne dobi špila). Klub plača 150€ nadomestila SAZAS-u (da ne omenjam klubov, ki dvignejo roke od SAZAS-a in naložijo še to breme na že tako obubožan bend). Bend denarja iz naslova avtorskih pravic ni in ne bo nikoli videl...
Po drugi strani pa dobijo razni Jani Plestenjaki in podobni zmazki na leto iz naslova avtorskih pravic na svoj račun nakazane zneske s 5-imi do 6-imi ničlami...Sorry, ma tu nekaj ne štima

Bortchy
Gost

#13 Re:

2013-03-25 15:42

#10: -

ja za njih je previsok potem pa  nakradejo vsem kateri ne izpolnjujemo njihove kvote za delitev kao dobička oni pa kar lepo poberejo denar .Kasirajo pa in to pošteno kasirajo !

Bortchy
Gost

#14 Re:

2013-03-25 15:44

#11: -

Vse je možno,ampak ker ne sedim križem rok se to dogaja.Je pa res da so nekatere napeke-slovnične storjene namensko.Cilj pa je  zstvariti novo pošteno okolje za vse ljudi,da glasba in tako tudi glasbeniki ne bomo zlorabljeni,terorizirani,prikrajšani za vse svoje pravice.


Gost

#15

2013-03-25 16:22

jst dosti ljudi vidim da se neki pritožujejo in da jim sazas računa, sam sem več koncertou speljau v zadnjih 8 letih in niti enkrat mi ni sazas računau, preprosto dau bendom rešit ta osnovni sazasov obrazec pol pa dobu nazaj da odgovor da jim nisem nič doužen. to so bli razni slo in tuji bendi (gdaj tudi kašen ameriški).
Bendom sem pa itak vedno dau za potne stroške, hrano + še vrjetno kak euro viška (koliko se je dalo)
lp, Ivo HCKP

(ne me razumet narobe, ne podpiram sazas samo mi je čudno da vam poanavadi neki računajo meni pa ne, pišite mail/se pozanimajte etc... je pa v osnovi to kar dela SAZAS kraja etc)

Gost

#16

2013-03-25 17:07

del s temi butli

Gost

#17

2013-03-25 17:14

je..š sazas!!

Gost

#18

2013-03-25 17:15

sazas sux
sazas sux
sazas sux
vam rečem
sazas sux
Bortchy, borec za pravice in poštenost

#19 Re: sazas

2013-03-25 19:05

#12: vsi drugačni, vsi enakopravni - sazas

To gre v njihove žepe in v žepe Predina,Natalje ferboten,Saša lendero katera se  kurči z vso bogatijo ,Plestenjaku kateri je naše projekte popljuval itd .......

rage against the machine

#20 sazas sux

2013-03-25 19:34

Bortchy

#21 Re:

2013-03-25 19:52

#15: -

PST NE GOVORIT NA GLAS LAHKO TI ŽE JUTRI ZA NEKAJ TISOČ EVROV POŠLJEJO RAČUN


Gost

#22

2013-03-25 21:07

Dokaj nepošteno se mi zdi tudi zaračunavanje gasilcem, ki se PROSTOVOLJNO trudijo na vse možne načine BREZPLAČNO pomagati sočloveku, nato pa organizirajo veselico na kateri želijo zbrati nekaj sredstev za nakup opreme, da si olajšajo delo in zaščitijo sebe pred neposrednimi nevarnostmi ki prežijo na njih ob intervencijah in glej ga zlomka, zajedalci s SAZAS-a komaj čakajo, da pošljejo položnico in si odrežejo kos težko prislužene pogačice gasilcev. Seveda pa velja tukaj omeniti še Zavod IPF, ki ne zaostaja veliko za SAZAS-om in imajo tudi že pripravljene položnice in komaj čakajo da nam jih pošljejo.

Gost

#23

2013-03-26 02:10

Sazas uničuje vsako pravo glasbeno in mladinsko kulturo

Gost

#24

2013-03-26 10:02

Se popolnoma strinjam z napisano peticijo.

To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2013-03-26 11:12