REŠIMO SLOVENSKI GOZD!

REŠIMO SLOVENSKI GOZD! / Obvestila / Sporočilo profesorjev gozdarstva / Komentarji


Gost

#1

2013-08-24 16:03

Odnos džave do naših gozdov se kaže tudi v tem, da je lesna industrija pri nas povsem na psu, na zavodih za zaposlovanje pa je vse več prosilcev za delo. Politiki se ukvarjajo le sami s seboj. Tone

Gost

#2

2013-08-26 11:02

Stvari so zelo preproste.
Mi smo imeli gozdarstvo že odlično organizirano pred osamosvojitvijo.
Kdo in kaj si je takrat razdelil premoženje v takšni in drugačni obliki verjetno ni potrebno razlagati.
Lahko pa vprašate strastne zagovornike današnjih GG-jev ( ne starih ) in njihovih koncesij.
Imeli smo prevoznice. Les je moral biti označen preden je bil postavljen na cesto.
Zakaj se je to ukinilo? Hmmm.
Tudi sedaj imamo prevoznice. Napisane so v zakonu pa še nihče ne ve kako izgledajo in kako bodo stvari potekale v praksi.
Za državne gozdove imamo sedaj koncesionarje, pa podizvajalce pa izvajalce...
Torej ni resnica da denarja ni. Denar je, pa še koliko ga je. Kako in kam denar kroži to se pa ne ve.
Me zanima koliko dobijo razni funkcionarji denarja, da so tiho oziroma, da naredijo takšne izračune, da vsak osnovnošolec vidi, da lažejo.

Če hočeš legalno krasti moraš imeti pokrita vsa področja. Tudi pri gozdarstvu ni drugače. Prepričan sem, da je v vsaki firmi, ustanovi, ministrstvu, zavodu, fakulteti nekdo, ki hodi na sestanke, tisti, ki jih je malo manj sram tudi na skupne dopuste, ali na kakšno partijo šaha, kjer se stvari lepo dogovorijo kako bodo tekle.

Dovolj naj bo.
Želel bi si, da se najde pošten človek, ki bi zadeve uredil kot je treba. Seveda ga ne bo, kajti ko prideš do sedanjih "poštenih ljudi" je zgodbe konec.

Mogoče bi bi bilo dobro, če se kmetje in gozdarji (lastniki gozdov, ki od gozda živijo) združijo ter posekajo nekaj državnih gozdov, les prodajo in genijem razložijo koliko je dejansko vreden les in kakšni so dejanski stroški. To bi bila posebna veselica. Juuhuuuuhuuuuuu.

Mogoče se poleg zgoraj imaginarnega poštenega človeka, najde še nekdo, ki bo znal razložiti tudi ostale funkcije, ki jih gozd opravlja. Na tem področju zaostajamo približno za celim svetom.

Vsi vemo kaj je narobe, vsi vemo kdo je kriv, nihče pa si dejansko ne upa nič reči in narediti.

Lep pozdrav.

Gost

#3

2013-08-26 13:03

Ameriški avtohtoni, ki smo jih belci poimenovali Indijanci, so po temeljitem razmisleku sprejeli odločitve, ki so bile v korist sedem generacij v naprej. Kdo je zdaj "primitivno" ljudstvo?

Gost

#4

2013-11-08 08:58

Odličen članek! Bravo profesorji!
gozdar

#5 zaskrbljen

2013-11-14 14:03

#2: -

Popolnoma se strinjam, da se v Sloveniji premalo ukvarjamo z ostalimi (nelesnimi) funkcijami gozda, ki so pomembne za vse prebivalce in ne samo za lastnike gozdov. Menim, da je ravno gozdarska stroka poklicana in verodostojna, da si končno upa ukrepati tudi na omenjenem področju ne glede na stališča  in močne vplive resornih lobijev, ki dejansko odločajo o naši gozdarski politiki.


Gost

#6

2013-12-16 21:17

kje je zdrava kmečka pamet. Z gozdovi je potrebno smotrno gospodariti. Gozdovi so dobra osnova za razvoj lesne industrije in razvoj dodane vrednosti.