REŠIMO SLOVENSKI GOZD!

REŠIMO SLOVENSKI GOZD! / Obvestila / PREKLINJAJO PREVOZNICE / Komentarji


Gost

#1

2013-10-23 08:34

Izdajamo prevoznice, tratimo svoj čas in denar ZGS, čeprav nihče dobro ne razume, kako naj bi prevoznice izboljševale karkoli. Kdo v Sloveniji razume, kaj in zlasti kako naj bi prevoznice uredile? Nadzor nad poreklom lesa s prevoznicami namreč ni mogoč.
Napišemo in izdamo jih lahko skoraj poljubno število!? Smrekovi hlodi na tovornjaku so si med seboj zelo podbni, lahko so od koderkoli - in tudi so. Pri prevozu prevozniki uporabljajo iste prevoznice za več prevozov ;)..., v Avstriji nihče ne zahteva prevoznic...

Obstoječ sistem nadzora (pred prevoznicami) vsaj pri nas dobro deluje. V Zgornji Savinjski dolini gozdarji izberemo veliko večino lesa za posek - osebno na terenu, tisti redki lastniki, ki kdaj posekajo kaj sami, se slej ko prej srečajo z učinkovito gozdarsko inšpektorico. Tudi njihov posekan les gozdarji namreč evidentiramo, ko popišemo panje na terenu.
Vsaj pri nas sistem odlično deluje - sodelovanje z lastniki je dobro in prevoznice so le dadatno delo in poraba denarja.

Bi pa potrebovali tisti denar, ki se troši za pošto in za papir za gorivo, saj se po terenu vozimo s svojimi avtomobili na svoje stroške. In tistega dejanskega terenskega nadzora, ki edini šteje, je zato malo manj...

Si res želimo anarhijo v gozdovih oz. znižanje visokega standarda gospodarjenja z gozdovi v Sloveniji? Ne bi raje svojih nadstandardnih gozdov tržili skozi turizem, izobraževanje tujih gozdarskih strokovnjakov in prodajali bio les po višjih cenah? So res GG-ji tako močni, da se mora zato rušiti zelo dober sistem, ki ustreza celo večini lastnikov gozdov? Imamo od 1993 premoderen Zakon o gozdovih za našo slovensko mentaliteto?

Gost

#2

2013-10-23 11:49

ok,če ne gre drugače naj pa ljudstvo ustanovi pregled in sledljivost lesa,stopimo skupaj in ohranimo naše gotdove in ZGS.Ne dovolimo ,da nam uničijo in poberejo vse kar morejo tudi les in uničijo gozdove zaradi dobička in bogatenja nekaterih posmeznikov.Gozdovi so naša dediščina ,ki jo moramo varovati za zanamce in nikakor niso in ne smemo dopustitida so samo za pohlepne dobičkarje.

Gost

#3

2013-10-24 04:13

Pojasnite mi prosim, kdo so tisti , ki razprodajajo les izven Slovenije ?
Č e jaz prav razumem je to namenjeno preprečitvi črne sečnje in sive ekonomije ?
Ali narobe razumem? Ali tisti , ki sedaj vozijo prodajajo les v Avstrijo in Italijo hodijo tam k zdravniku? Njihovi otroci hodijo v Avstriji v šolo ?
Vendar se mi zdi kljub temu legitimno , da se opozarja na ODVEČNO delo in stroške s ciljem , da se ustvari 10.000 novih delovnih mest v novonastajajoči lesno predelovalni proizvodnji ...
pravi gozdar

#4 Preklinjanje prevoznic

2013-10-24 06:10

Zakaj večina lastnikov gozdov in terenskih gozdarjev "preklinja" prevoznice?
Čeprav predlagatelji zakonodaje (MKO) o uvedbi prevoznic trdijo, da bodo prevoznice uredile trgovanje z gozdnimi sortimenti, je z uvedbo le teh zaradi izredno slabe priprave zakonodaje pri lastnikih gozdov in terenskih gozdarjih povzročilo več zmede, slabe volje, dodatnega dela in predvsem dodatnih stroškov, ki jih predlagatelj ni predvidel.
Primeri, pri katerih je potrebno za prevoz lesa iz zasebnega gozda lastniku natisniti prevoznice za prevoz lesa s traktorsko ali avtomobiljsko prikolica (za 1-2 prm), se les iz državnih gozdov (za prevoz lesa iz DG ni potrebno prevoznic, ker imajo baje boljši, svoj način sledenja lesa) še vedno veselo prelaga na lesnih obratih v lasti Koncesionarja (les je bil od SKZG kupljen za manj kot 13 evrov po kubiku) in se ga brez nadaljnega sledenja vozi v Avstrijo, kjer pa se ta les proda za več kot 100 evr/m3)
Zaradi naštetega se lahko upravičeno sprašujemo ali ima nas država za "bedake" in zato tudi upravičeno PREKLJINJAMO PREVOZNICE.

Gost

#5

2013-10-24 11:52

Žalostno početje naših reprezentativcev v politiki...Z gozdovi zelo dobro že sedaj upravljamo in posegi države v to sfero so le novi načini pridobivanja sredstev za svoj obstoj in odražajo nesposobnost in pohlep državnega aparata...DECENTARLIZIRAJ OBLAST in BIG business-u bo veliko težje vplivati...
Roman Hren

#6

2013-12-10 16:49

Za vsako stvar se pri nas postavi kup birokracije, ki se potem izvaja izključno v biroju, za računalnikom! Nadzor in pametna zakonodaja se tam ne rodita in ne izvajata!

Gost

#7

2013-12-15 14:19

V Sloveniji znamo stvari zakomplicirati do onemoglosti predvsem zato, da nekateri upravičijo svojo službo s (slabim) reševanjem posameznih zahtev