REŠIMO SLOVENSKI GOZD!

REŠIMO SLOVENSKI GOZD! / Obvestila / Obdolževanje direktorja ZGS / Komentarji


Gost

#1

2013-12-10 13:56

Namesto da bi se minister ukvarjal s problemom odtekanja nepredelanega lesa v tujino pri čemer domača lesna industrija nima lesa za normalno proizvodnjo (primer iz Bohinjske Bistrice), uničuje gozdarsko službo. Minister ima očitno nalogo, da postane Slovenija poceni surovinska baza za Evropo. Pri tem pa s prevoznicami muči ljudi,ki si s posekom svojega gozda pripravljajo drva za lastno uporabo. Minister, zahtevamo pojasnila!!!

Gost

#2

2013-12-10 14:18

Državni uradniki na MKO živijo v virtualnem svetu, glede na njihovo obnašanje jim za aktualni svet ni mar.

Gost

#3

2013-12-10 15:00

Potencial za 30.000 delovnih mest!
DNEVNIK, 7. november 2013 Oznake: Pisma bralcev
Neizkoriščen slovenski gozd oziroma les ponuja potencial za 30.000 kvalitetnih delovnih mest, sta slovenski javnosti spet povedala strokovnjaka v nedavni oddaji Studia City. Mariborski ekonomski univerzitetni strokovnjak pa še pove, da lesna panoga, ki predstavlja zdaj le 1,5 odstotka BDP in zaposluje še 20.000 ljudi, žal nima ne sposobnosti in ne znanja, marketinškega in poslovnega znanja, da bi lahko pričakovali kakršne koli nove rezultate gospodarjenja z neizrabljenim slovenskim lesom, to je nova delovna mesta in novo dodano vrednost. Univerzitetni strokovnjak celo pravi, da ne bi pomagalo, tudi če bi panogi gozd oziroma les podarili?! Problem je pomanjkanje znanja za inovativnost in konkurenčnost na trgu. Oba pa ugotavljata tudi, da politika, vlada in državni zbor niso v ta namen oblikovali nobenega projekta, da za ta potencial torej ni pravega zanimanja. Kaj pa če v državi, stroki in politiki res ni znanja, da bi aktivirali ta gospodarski potencial gozda in lesa, seveda skupaj s kompetentno nacionalno stroko, znanostjo v sodelovanju z zainteresiranim gospodarstvom in lastniki gozda, kot počno v Avstriji?
Franc Mihič

Gost

#4

2013-12-10 15:01

»Slovenski gozd je last vseh nas in od njega je treba dobiti kar največ«, berem sporočilo ministra dr. Gregorja Viranta na FB, kjer povzema mnenje člana DL , sicer dobronamernega zaskrbljenega podjetnika lesne dejavnosti, g. A. Selišnika. Vendar, minister dr. Gregor Virant, predsednik DL, to je čista demagogija, skregana z dejstvi in teorijo, skregano z načeli obeh oz. vseh ministrstev, ki jih DL pokriva in za njih delovanje in rezultate odgovarja. To je v nasprotju z demokratičnimi in ustavnimi načeli o lastnini, prava utopija samoupravnega socializma in družbene lastnine, ki je bila pogreb za južnoslovanske narode, Jugoslavijo, sedaj pa hira zopet še Slovenija.
Problem zelo slabega ovrednotenja lesa na trgu je stroka, ne lastnina gozda, in to stroka ekonomska, neznanje kako se potencial odkrije, ovrednoti in realizira in to na državnem nivoju. To v razvitem svetu ne počne majhna firma, temveč uporabna javna ali zasebna znanost, inštituti, politika in gospodarstvo skupaj.
Država ima zadostni delež, vsaj na Kočevskem, da lahko z javno znanostjo razvije potencial gozda in lesa, kot je ta oplemeniten v Avstriji, Švici, Nemčiji, Italiji, da ne govorimo Danski, Skandinaviji. Podjetniki in kapital bodo zagotovo sledili dobrim javnim perspektivnim projektom.
Naše znanje in tehnologija proizvodnje, predelave lesa in trženje asortimana možnih produktov, zaostaja najmanj za 50 let za Skandinavijo, Nemčijo, Švico, celo severno Italijo...
Eden največjih problemov je slovenska znanost, univerzitetna stroka, popolnoma odmaknjena od gospodarstva, ne toliko naravoslovna stroka, kar mnoge bega, temveč marketinška, veda o trgu in o razvoju trženja, od preliminarnih raziskav trga, do določitve kaj ima potencial, torej kaj naj se in zakaj se kaj se razvija, in šele na koncu, kako se na trg to lansira. Pri nas pa večini pomeni "marketing" le reklamo in PR, kar je prava beda in daleč od razumevanja tržnega gospodarstva.
Javne stroke, zlasti ekonomske, menedžerske, so Avgijev hlev za vlado in gospodarstvo in ljudstvo, žal. "Konkurenca vsaj enako kakovostnih, ampak bistveno cenejših proizvodov je kot ujma prišla na zaostajajoči del Evrope in kot ujma čisti vse pred sabo. V tej ujmi smo Slovenci z delom svojih za gospodarstvo nekompetentnih lastnikov, nekompetentnih menedžerjev samo še v slabšem položaju kot drugi Evropejci. Zoper ujmo takšnih razsežnosti, kot je ta, s katero se srečujemo, tudi država ne more kaj prida storiti, in kjer ni, tudi vojska ne vzame", berem in se strinjam.
Težko bo! Prihajajo sušna leta, saj vsa dosedanja slovenska politika, predvsem stroka ni v stanju odkriti in uveljaviti slovenskih razvojnih, gospodarskih potencialov!
Celo potenciala naravnega bogastva v obilju, to je slovenskega lesa ne!?
Avstrija, Švica, Danska, i.p. so ga že davno odkrili! Tu je največja luknja znanja.
Država blagostanja in sociale se odmika, saj gospodarstvo vztrajno razvojno hira, ne glede na vlado!
Za perspektivno in konkurenčno gospodarstvo z dovolj dodane vrednosti na zaposlenega pa v Sloveniji očitno ni zadostne volje in tudi ne znanja! Nastaja celo dilema, več davkov ali manjše pokojnine in podobno. Težko bo, za vsako vlado, tudi za sindikate, še bolj za ljudstvo!
Franc Mihič
Franc Mihič

#5

2013-12-10 15:03

Vprašanje za politike in vlado?
Vprašanje za 1 milijon dolarjev za vsako slovensko vlado? Kako in kdaj nova delovna mesta in povečana dodana vrednost na zaposlenega, kar je rak rana Slovenije? Lesa pa imamo v izobilju, saj smo druga najbolj gozdnata država v EU!?
Kaj porečejo ministri za znanost dr. J. Pikalo, SD , za kmetijstvo in gozdarstvo mag. D. Židan SD, minister za gospodarstvo mag, S. Stepišnik, PS in tudi kočevski poslanci, Janko Veber SD, Jože Tanko SDS in Ljudmila Novak, NSi?
Lastniki gozda so na nogah, ne vedo prav kam z lesom in predvsem pa ne kako bo z »novimi davki«, lesna industrija je na psu, izginilo je 30.000 delovnih mest. Mladež pa na cesti!
V sosednji Avstriji pa je povsem drugače, začenši predvsem na ravni države.
V Sloveniji les ne najde prave uporabe, v Avstriji pa ga znanost »obdeluje«!
Vsak mesec podobno berem: «Les »čudežni » oz. čudoviti material - kako ga rabiti učinkovito! Original:"Wunderstoff" Holz: Wie man ihn effizienter nutzt «, Die Presse; 20.07.2013«. Dalje: » Avstrijsko Ministrstvo za znanost in Združenje gozdarske, lesne in papirne industrije FHP financira skupne znanstvene doktorske disertacijske projekte podane v novi iniciativi doktorantov treh univerz.« Original: «In einer neuen Doktoratsinitiative finanzieren das Wissenschaftsministerium und die Industrieplattform FHP gemeinsam Dissertationsprojekte.«
http://diepresse.com/home/science/1432615/Wunderstoff-Holz_Wie-man-ihn-effizienter-nutzt
Kdaj bomo dočakali odgovor, rezultate, delovna mesta z evropsko dodano vrednostjo na zaposlenega, tudi pri lesu? Les in izobražena mladež čez mejo »beže«, država pa predvsem davke zvišuje, doklej še?
Franc Mihič
Izberi vzdevek

#6 Zadeva

2013-12-10 15:40

Gozdarska stroka naj bo plačana iz prihodkov gozdov, ne pa iz proračuna. Iz državnih gozdov pride v proračun samo 14 eur, ostalo gre v privatne žepe. Normalno, da ni denarja. Kot, da bi jaz kot lastnik gozda, najel izvajalca del (sečnja, spravilo, prodaja) in bi dobil nazaj 14 eur. Otrok, ki je pravkar shodil ve, da tukaj nekaj ne štima. Zato predlagam, da se za državne gozdove ustanovi državno podjetje, ki bo na podlagi javnih razpisov dobilo najbolj ugodne izvajalce del. S prodajo lesa, s katerim bi se to podjetje ukvarjalo, pa bi šli dobički v proračun. Kar pa se tiče privatnih gozdov, pa lahko ostane kot je - ker večina lastnikov potrebuje revirnega gozdarja, da lahko gospodarijo na strokoven način. Veliki problemi so že zaradi majhnih gozdnih parcel. Večina lastnikov sploh ne ve, kje imajo gozd, kaj šele kako z njim gospodariti. Gozdarstvo je pač branža, za katero je treba biti prisoten na terenu. Zato bi bilo potrebno ZGS pojačat-mislim revirne gozdarje, pisarniške molje, predvsem iz LJ (ker jih je preveč), pa poslat na teren. Če v gozdu ni denarja, potem res ne vem kje je.


Gost

#7

2013-12-11 10:10

Popolno podporo nudimo zaposleni na zgs , saj je edini ki se je postavil na stran zaposlenih, posebno revirnih gozdarjev

Gost

#8

2013-12-17 10:56

Uničiti je treba vse dobro delujoče javne službe, ki so napoti kapitalu in po lastninjenju lesnega in vodnega bogastva Slovenije je veliko želja!