UČENJE PROGRAMIRANJA V OSNOVNE ŠOLE


Gost

/ #25

2013-11-17 09:48

Prav je da so otroci čimprej seznanjeni z računalnikom in tehnologijo. Prav je da znajo uporabljati računalnik - programe (office.. itd) in splet. Samo programiranje pa mislim da ni potrebno in sem zaenkrat (ampak se pustim prepričat) proti.

Tisti, ki ga to zanima bo tako se vpisal v ustrezno srednjo šolo in kasneje fakulteto. Raje se naj poskrbi, da bo na teh (srednje šole, fakultete) usposabljanje čimbolj praktično in aktualno (znanje ki se dejansko v industriji išče). Iz lastnih izkušenj lahko povem, da se predava dokaj staro tehnologijo. Tudi na fakulteti ni nič boljše. Mogoče bi bilo bolje če bi kasneje uvedli konkretno po smereh ali pa naredili več izbirnih predmetov. Tako bi dejansko dobil več na globini in manj na širini znanja. Seveda je dobro da se spozna čimveč različnih smeri, vendar današnji delodajalci skoraj ne omogočajo več možnosti mentorstva in učenja tistega kar rabijo, ko te zaposlijo. Oni iščejo nekoga, ki zadeve že konkretno pozna. Tega pa nekako skozi bolj ali manj teoretično naravnano izobraževanje ni mogoče pridobiti.

Tudi ne vem zakaj bi na nek način "silili" v to branžo. Poklici kot so keramičar, zidar itd izginjajo in so tudi vedno bolj iskani (dandanes lahko s tem lepo zaslužiš če si priden). Zakaj pa se ne naredi krožkov ali izobraževanj v takšne poklice? Mislim, da je tudi prav da otroci dobijo kakšno znanje ali informacijo na takšnem področju. Ne nazadnje gre za bolj praktična in uporabna znanja, ki praktično vsakemu prav pridejo..

To je seveda samo moje mnenje. Kar je meni bistveno oz. bolj pomembno je to, da se na posameznih srednjih šolah in fakultetah poskrbi, da bodo dijaki/študentje ob zaključku dejansko nekaj znali in to do te mere, da bodo v industriji kaj vredni in hitreje zaposljivi (brez da bi pri tem še sami morali xx časa študirati doma tehnologijo, ki bi jo naj spoznali v sklopu izobraževanja ampak je niso oz. so naredili eno vajo in so "kao" obdelali snov).

PS: Nekaj časa nazaj so v začetek OŠ silili tuje jezike. Dobro to se mi zdi na nek način smiselno in prav, ker je potreba po znanju (vsaj) ANG ali NEM jezika velika. Zdaj smo že pri programiranju.. Kaj še lahko pričakujemo.. da bodo naši otroci morali poznati vso anatomijo človeka in osnove kako se lotiti zdravljenja posamezne bolezni?! Mislim, da se preveč že obremenjuje otroke.