UČENJE PROGRAMIRANJA V OSNOVNE ŠOLE

flrj

/ #29 Iz peticije

2013-11-17 11:31

"Sedaj odločamo ali bodo leta 2020 vrhunski svetovni IT kader, ustvarjali Facebook in Google slovenskega porekla ali pa bodo v najboljšem primeru povprečni."

Ni to malo prepotentno? Kaj se je zgodilo npr. z Matkurjo?

"Moramo jim dati priložnost, da se začnejo učiti že v osnovnih šolah saj je tako programiranje enostavno in zabavno!"

S tem se strinjam v celoti. Naj račanalnikarji, ki so na vseh šolah, prično učencem ponujati in izvajati krožke programiranja. Se bo hitro pokazalo kako in kaj. In če bo interes res velik, naj bo naslednji korak uvedba neobveznega izbirnega predmeta. Ali je programiranje res zabavno? Za likovno usmerjenega otroka, dvomim, za športnika še manj.

"Naša vizija je doseči vključitev predmeta programiranja v šolski učni načrt osnovnih šol v obliki izbirnega predmeta."

Pač en izbirni predmet več. Jih je že do sedaj prek 100. In bi se ta izgubil med njimi. Zato je v tem trenutku bolje interesna dejavnost. Res pa je, da ima izbirni predmet predpisano vsebino, za krožek pa določa učitelj sam. Računalnikar bo že vedel kako in kaj, še posebej, če ga boste na to pripravili.

"Sedaj poizkušamo to nadomestiti z izven šolskimi tečaji in čeprav nas bo uvedba programiranja v šole stala dela in bomo takrat prenehali delovati, želimo, da je vsakemu osnovnošolcu v Sloveniji omogočeno učenje programskih jezikov. Osnovne šole nam celo ne pustijo, da bi obvestili otroke oz. starše, nekatere se bojijo, da bi zaradi tega manj otrok potem hodilo na njihove krožke oblikovanja gline ipd."

Tole pa je malce nesramno. Zakaj napadate oblikovanje gline? S tem si boste nakopali samo nasprotovanje. Ali znajo programerji oblikovati glino? Gotovo ne. Bi pa morali, po vaše, oblikovalci gline znati programirati! Če že pišete peticije, bodite strpni in prosite še koga, ki ni programer, da vam jo pomaga napisati. Če ga boste prepričali, bo peticija gotovo takšna, da bo pritegnila še koga ne le programerje. Zakaj šole ne dovolijo obveščanja kar poprek pa je stvar, ki jo morate najprej razbrati iz predpisov o OŠ.

In za konec še moje mnenje. Pred leti, ko so se v Sloveniji pojavili PC-ji, je bilo osnovno vprašanje, kaj z njimi v osnovni šoli. Računalnikarji so takoj zavpili: "Hočemo programiranje". Takrat je bila v Avstraliji svetovna konferenca na to tematiko (tudi Slovenci smo imeli udeleženca na njej), kjer so ugotovili in sklenili, da v splošno izobrazbo sodi uporaba IKT, ne pa tudi programiranje. Računalniško programiranje je strokovna zadeva in je stvar strokovnih šol.

In sedaj pogrevanje debate o obveznem programiranju za vse učence. Vključevanje naj bo prostovoljno. Ker še ni izbirnega predmeta, naj bo najprej krožek, ki naj ima primerno opredeljen program in se naj kasneje razvije v izbirni predmet s predpisanim programom. Uvajanje programiranja samo zaradi kravžljanja možganov pa je neumnost. Je zato dovolj drugih znanj pri drugih predmetih, ki so temu namenjena.

Tako oblikovane peticije ne morem podpisati, čeprav pozitivno razmišljam o teh znanjih.