Ustavimo fracking v Sloveniji!

vestni_opazovalec

/ #58

2015-02-12 10:38

 

Ad debata v sredo:

 

1) ali živi g. Valenčič Miha (in njegova družina)v Prekmurju - če, kako blizu Petišovec?

 

2) znova g. Valenčič - a stoji s svojim imenom za povračilo vseh škod, ki bi nastale vsled nepredvidenih nesreč (rekel je, da se nikoli ni zgodila nobena nesreča v Pomurju v zvezi s frackingom, se ne dogaja zdaj in se ne bo v prihodnje) - ali se podpiše pod svojo izjavo z vso odgovornostjo? Mimogrede ga je na laž postavil gospod iz publike, ki je predstavil dogodek v 50-ih letih in razselitev Petišovčarjev zaradi nevarnosti in za kar nekaj časa!!!

 

3) Kako lahko zaupamo uradnikom v Lendavi in tudi agenciji ARSO (primeri zlorabe v Trbovljah in LaFarge), da bodo dovoljenja v Lendavi za GPP transparentna in da niso podkupljena oziroma neskladna z uradno zakonodajo s področja varnosti/ogroženosti območja?

 

4) A so na dovoljenjih ARSA imena, ki bodo dejansko (kazensko) odgovarjala v primeru nesreč (ne pa skrivala za nepredvidenimi "višjimi silami")?

 

5) Ali je res da gre pri tem poslu za delitev v razmerju 20:80 za tujega investitorja - če se to splača državi, ali se ne bi bolj splačalo prevzeti celotnega posla na "državna" ramena?

 

6) Naj se naredi neodvisna študija vseh "neto" učinkov investicije, z upoštevanjem vseh "donosov" kot tudi škod,  ki se bodo kazale v zmanjšani vrednosti premoženja ljudi zaradi ogroženosti okolja in dostopu do pitne vode (obe sta ustavni pravici vsakega državljana RS) - to se lahko izračuna glede na okoljske učinke možnih vplivov in statistike v svetu, za kakšno depreciirano vrednost so te nepremičnine potem na prodaj v primerjavi z današnjo ocenjeno vrednostjo - ta strošek mora imeti vklakuliran tudi investitor; izračunati je treba škodo na obstoječi infrastrukturi - cestne obremenitve, obremenitve kanalizacije, stroški razgradnje odpadkov oziroma skladiščenja nevarnih snovi, ki jih ni mogoče reciklirati 100%, zahtevati lokacije shrambe le te v ustreznih prostorih (znova investicija), stalno izvajanje meritev plinov in pitne vode - čigav strošek?, povečana obolevnost prebivalstva zaradi znižane kvalitete okolja - vode, zrak, vplivi na zmanjšane prihodke od turizma, bolniške izostanke za preostalo gospodarstvo, izgube delovnih mest v turizmu zaradi zmanjšanega obiska turistov (v skrajni verziji podobno kot če bi vozili izletnike v Černobil), povečane socialne transferje v regijo, kjer že itak podjetništvo ni najvišji ravni niti niso delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Vse to se da izračunati, zato bi bilo smiselno pristopiti k neodvisni študiji in jo predložiti pristojnim politikam (lokalni, regionalni in nacionalni nivo), preveriti strategijo in skladno omenjenega projekta z že sprejetim Regionalnim razvojnim planom 2014-2020.

 

 

 

Vse to (in še kaj, kar sem pozabil) je kolateralna škoda za 10 let izkoriščanja zemeljskih resursov in eventualno 100 let stanja neprimerno slabšega okolja.

 

 

 

Stojan Habjanič bi rekel: namesto, da investiramo v "megawate" - torej intenzivizacija proizvodnje energentov z vsemi posledicami za okolje in profite manjšin, investirajmo raje v "negawate" - torej v varčevanje (izolacije stavb, podjetij, optimizirajmo proizvodnje z bolj ekonomičnimi stroji, proizvajajmo le potrebne izdelke...) in dosegli bomo še multiplikativne učinke kot so - zagon malega gradbeništva v primeru gradbenih prenov stavb, njihove proizvodne verige - razvoj dobaviteljev v okolju, kratke logistične poti (zmanjšan okoljski CO2 odtis), na devastiranih, za kmetijstvo neprimernih površinah /območjih gojenje biomase....skratka manjša energetska odvisnost od tujcev in neobnovljivih energetskih virov.

 




Plačilo oglaševanja

To peticijo bomo oglaševali 3000 osebam.

Izvedite več ...