POZIV K PODPISOVANJU PETICIJE PROTI REZOM V KULTURI


Gost

/ #39

2015-09-23 14:25

Preprosto zato, ker pomeni padec deleža državnih sredstev od pribl. 200 na pribl. 150 milijonov evrov v zadnjih letih politični, kulturni in civilizacijski škandal. Zmanjšati delež državnih sredstev za četrtino in ob tem lagati sebi in drugim o tem, da ne bo posledic, je najprimitivnejše zavajanje javnosti - in žaljivo podcenjevanje.
Dejstvo je, da nobena vlada po osamosvojitvi ni storila nič za novo strateško pojmovanje in organiziranje kulture v državi ter prav tako nič za strokovno in demokratično oblikovanje državnih prioritet.
A dejstvo je tudi, da je prav vlada SMC-Desus-SD spravila kulturo na najnižji odstotek od letnih proračunskih sredstev in od letnega BDP. Ne da bi ob tem skušala karkoli v delovanju kulturnega podsistema racionalizirati, posodobiti, prilagoditi aktualnim zmožnostim države in potrebam javnosti.
Edini kriterij "stiskanja pasu" ostaja še naprej pošastna uravnilovka, ki je najpogubnejši strup žive, inovativne, ambiciozne in prodorne umetnosti in kulture.
Gospod Cerar, gospa Mlakarjeva; ali zmorete pahniti slovensko kulturo še niže in nas še bolj pogubno odklopiti od ustvarjalne Evrope in omikanega sveta?