VPIS NEODTUJLJIVE PRAVICE DO VODE V USTAVO

Črni panter

/ #3287 Varuh čistih voda , čiste narave in čistega zraka

2018-03-12 12:59

V nadaljevanju predstavljamo tekst, ki ga zagovarjamo pri spremembi Ustave RS in o katerem potekajo pogajanja:

  • da ima vsakdo pravico do varne pitne vode,
  • da so naravni vodni viri naravno vodno javno dobro v upravljanju države,
  • da naravni vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva z varno pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev,
  • da vodni viri, ki služijo oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev, niso tržno blago,
  • da oskrbo prebivalstva z varno pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja država preko neprofitne javne službe, tako da naravne vodne vire za ta namen izkorišča sama neposredno ali izkoriščanje prenese v neposredno opravljanju samoupravnim lokalnim skupnostim.

Še vedno pa potrebujemo podpise, saj želimo ob glasovanju o spremembi Ustave RS jeseni pokazati, da nas zelo veliko podpira te spremembe.

Torej dragi varuhi vode in vsi, ki še niste podpisali peticije, prosimo vas za vašo podporo, za vaš prispevek za naše 

skupno dobro in dobro rodov, ki prihajajo. 
Kljub vedno večjim pritiskom kapitala na naše vodne vire je še čas, da to spremenimo. Ukrepamo danes za jutri. Za dan, ko bo vsak državljan in državljanka imel v zavesti, da se naravnih vodnih virov ne more privatizirati in da z našo pitno vodo zasebni kapital ne sme nikoli upravljati. Da se ne bo več podeljevalo koncesij za vodooskrbo prebivalstva in stekleničenje kakršnekoli izvirske ali namizne vode ter da tistim, ki že imajo takšno koncesijo le-te po izteku pogodbe o koriščenju vodnih virov država ne bo več podelila.