ZA KAKOVOSTNE VRTCE

Quoted post

fair-play

#7 realna situacija...

2012-12-06 11:11

Ali sploh poznate realno stanje?
Vzgojiteljice delajo 6.5 ur na dan neposredno v skupini, pomočnice 7.5 za pol manjšo plačo, odgovornost je pa deljena in zelo velika. In kar zadeva varnosti je problem že sedaj, ko zaradi majhnega števila ur neposrednega dela v skupini običajno ostane pomočnica sama z veliko skupino otrok sama. Kako lahko eden sam človek nadzoruje (kvalitetno in varno) 8. otrok ali več prve starostne stopnje?! Je to kdo od vas podpisnikov ali predlagateljev zakona že preizkusil?! Zato se mora vzgojteljicam povečat vsaj za pol ure na dan, da se lahko kvaliteno pred vsem pa varno pokrije delovni dan... Toliko za tiste, ki ste samo starši in gledate samo iz svoje perspektive...

Replies

romana

#25 Re: realna situacija...

2012-12-06 20:11:55

#7: fair-play - realna situacija...

Ja, se strinjam. Vzgojiteljica v vrtcu sem in TAKOJ podpišem, da prav vsi - pomočniki in vzg. delamo po 8 ur, le vse ostalo naj nam pustijo pri miru. Sicer je pa razlika v urah zato, ker pomočnici ni treba pisati in izpolniti enega papirja, da ti ne pokažem, kolk enga papirnatega "sranja" se mi je nabralo le v 3 mesecih dela. In ne vzame to le pol ure dnevno.
In ja, res je.... obe nosita odgovornost, predvsem moralno. Vse ostale posledice kasira VZGOJITELJICA, ki je v skupini.

in tudi v šolo smo hodile 3 leta dlje oz. 7 let, medtem ko nekatere preko Zarisov in ostalih popoldanskih šol, v skupini pristanejo po pol leta izobraževanja. Je to fer??? Mislim da se mora potem LE poznati razlika nekje, kajne. V plači je slabih 300 evrov. Mislim, da je opravičena glede na vse, omenjeno zgoraj. Toliko za tiste, ki gledate s te perspektive.
Vzeli so nam 8% plače, Zamrznili so nam vsa napredovanja, torej so šla vsa izobraževanja, vse nadure, vsa dodatna dela, ki si jih vložil v kvalitetno delo z otroki, .... Včasih se vprašaš - ali se splača truditi in vlagati v trud v nekaj, kar nihče ne vidi. Tu imamo srečo, da imamo otroke, ki nas čutijo in vse, kar jim podamo, sprejmejo z odprtimi rokami. Ja, otroci so edini zaradi kogar se še trudimo. Ko nam bodo v skupine nabutali še 3 dodatne otroke in najbolje da še združili po dve skupini pa tudi otroci ne vem, če bodo dovolj močna motivacija, da prebrodimo vse skupaj. Malo se zamislite in preučite vse zorne kote, preden komentirate nekaj takega.
P.S. Moja pomočnica ni v skupini nikoli sama dlje kot uro in pol. Nikoli.

Gost

#33 Re: realna situacija...

2012-12-07 09:23:02

#7: fair-play - realna situacija...

Kaj pa popoldnaski sestanki, ki jih imajo samo vzgojiteljice in so lahko tudi večkrat na teden od 16h do vsaj 19h? In njihovo delo doma, da pripravijo vse kar se bo v skupini delalo? Pomočnice nimajo teh nalog.... Pomočnice samo pridejo v službo in delajo kar jim je naročeno, misliti morajo pa vzgojiteljice kako bo potekal otrokov dan, teden, mesec!

zvončica

#78 Re: realna situacija...

2012-12-09 17:32:47

#7: fair-play - realna situacija...

Glede sočasnosti v skupini pa....pomembna je organizacija dela znotraj vrtca!!! Kar pomeni da mora tisti ki organizira sočasnost upoštevati zakonsko predpisano prisotnost dveh strokovnih delavk in delo tudi tako urediti. ponekod se še najdejo vrtci kjer vzgoijiteljice delajo neposredno v skupini klasični urnik od 7-13 ure.....toda takih je malo :) V oddelku 1-3 je lahko ena sama le ko se skupina prepolovi in je tudi zakonsko to dopustno. Kar se varnosti tiče-strokovne delavke morajo biti strokovno usposobljene za tako delo in kot take lahko obvladujejo dopustno (po zdaj veljavnih normativih) število otrok. Sicer pa-tudi doma ko imamo enega samega se lahko kaj hitro primeri kaj neljubega....

Vztrajna

#99 Re: realna situacija...

2012-12-13 09:22:41

#7: fair-play - realna situacija...

Strinjam se z navedenim, da je odgovornost vzgojiteljice in pomočnice zelo podobna, razlike v plači pa ogromne. Problem pa je, ker so spremembe predlagane v paketu in vzgojitelji lahko "zlorabijo" težnje k ohranitvi števila otrok v skupinah tudi za ohranjanje svoje manjše obveznosti in obenem večje plače. Na podlagi poznavanja situacije lahko povem, da imata učitelj in vzgojitelj enako plačno izhodišče (30. plačilni razred), učitelj za zahtevano univerzitetno izobrazbo, vzgojitelj za zahtevano visoko strokovno izobrazbo.

Cenim delo vzgojiteljev in imam sama dva predšolska otroka, vendar pa ocenjujem, da je v preteklosti vzgojitelje nekdo precenil z vidika plače. Vzgojitelj nima neposredne odgovornosti za uspeh otroka v naslednjih letih, nima preverjanja oz. ocenjevanja otrokovega znanja, ima pa seveda veliko odgovornost nuditi otroku varnost, ki pa je pomembna za naslednja leta. In v tem primeru igra zelo pomembno vlogo osebnost vzgojiteljice in ne samo njeno znanje in izobrazba. Nočem omalovaževati njihovega prispevka k razvoju otroka, resnično pa mislim, da niso primerljivi z učitelji z vidika zahtevnosti dela. Pa da ne bo kakšnih domnev: nisem učiteljica.

Kaj pa vi menite o tem?