Ustavimo financiranje verskih skupnosti

Zahtevamo popolno ukinitev kakršnegakoli financiranja ali sofinanciranja verskih skupnosti z javnimi sredstvi, kar natančneje določamo z naslednjimi točkami. Zahtevamo:

- ukinitev kakršnegakoli državnega financiranja katerekoli dejavnosti verskih skupnosti (vključo z npr. vzdrževanje in obnova sakralne kulturne dediščine nacionalnega pomena, karitativna dejavnost in socialna pomoč, arhivi, šolstvo ipd.)

- ukinitev verske duhovne oskrbe v vojski, policiji, zavodih za prestajanje kazni, v bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih, ki opravljajo institucionalno varstvo (22., 23., 24. in 25. člen Zakona o verski svobodi - ZVS)

- ukinitev pravice do namenske državne finančne pomoči za plačilo prispevkov zavarovanca za socialno varnost uslužbencev cerkva in drugih verskih skupnosti (27. člen ZVS)

- ukinitev pravice do financiranja državne pomoči za plačilo prispevkov za socialno varnost zavarovanca (28. člen ZVS)

- država ne sme gmotno podpirati registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti zaradi njihovega splošno koristnega pomena (3. odstavek 29. člena ZVS)

 

OBRAZLOŽITEV:

Ustava RS je jasna in zapoveduje, da so država in verske skupnosti ločene. To pomeni, da država ne sme nikakor in pod nobenimi pogoji kakorkoli pomagati verskim skupnostim. Za jasen primer lahko vzamemo našo "največjo" registrirano versko skupnost: Katoliška Cerkev. Za določanje sredstev se še vedno uporabljajo rezultati popisa iz leta 2002, kar je nesprejemljivo. Cerkev je na našem ozemlju že zdavnaj izgubila moč, število vernikov drastično upada, zato je potrebna ukinitev kakršnekoli državne pomoči. Katoliška Cerkev je najbogatejša instutucija na svetu, hkrati pa odgovorna za najhujše zločine proti človeštvu. Ta predlog ni protiustaven, kar je Ustavno sodišče RS že potrdilo. Jasno je zavzelo stališče, da država lahko, ni pa zavezana k pomoči verski skupnostim. Cerkev ni več koristna. Državljani nasprotujemo in ne želimo pomagati verskim skupnostim, saj si lahko potrebna sredstva zagotovijo same. Zahtevamo, da nas država upošteva.

Zagotovo se bodo tudi verske skupnosti pripravljene odreči državnemu financiranju in bodo denar raje namenile za ljudi, ki denar res potrebujejo.

Če bo zbranih dovolj podpisov, bo peticija vložena v Državni zbor.


OR

Your email address will not be published on our site. However, the author of the petition will see all the information you provide on this form.

You will receive an email with a link to confirm your signature. Please check your inbox (and spam folder).
Facebook