Vrnite Šavlijevim otroke!

10.12.2013 je Center za socialno delo (CSD) Škofja Loka, ki ga vodi Ivana Košir Erman družini Šavli odvzel sedem otrok. Najmlajšega je mama Barbara še dojila. Po odvzemu so otroke ločili.

Več o tem primeru lahko preberete na Publishwall.si, ednevnik.si, Siol.net, GorenjskiGlas.si.

Pobudniki te peticije ugotavljamo, da:

 • So otroci zdaj ločeni med sabo in od staršev. CSD ni zagotovil pogojev, da bi jim bilo zdaj bolje kot prej.
 • V družini Šavli ni bilo alkohola, drog, nasilja. So zgolj drugačni, kar pa ni razlog za tako drastične ukrepe.
 • CSD ni pristojen za odločanje o tem, kaj je "izkrivljeno in patološko versko prepričanje". Bodo jutri dovolj drugačni že ekstremni vegetarjanci, starši, ki ekstremno razvajajo otroke ali greenpeace-ovi aktivisti, da jim odvzemejo otroke.
 • Je CSD v tem primeru posegel po prekomerni uporabi sile, ki jo ima kot institucija. Zelo verjetno je, da je šlo za zlorabo moči. To je nedopustno in podpisniki te peticije to najmočneje obsojamo in zavračamo.

Podpisniki te peticije zato zahtevamo, da:

 1. Se zakoncema Šavli vrne otroke.
 2. Se otrokom zagotovi skupno bivanje.
 3. Se najmlajšemu otroku zagotovi vrnitev k materi, da bo lahko dojen, dokler bo to potrebno. O tem ne more odločati CSD ali brezoblična stroka. O tem odloča otrok.
 4. Se zakoncema Šavli dopusti, da brez pritiska ki ga zanju predstavlja odvzem, pojasnita in razložita svojo drugačnost pri vzgoji otrok.
 5. Se zakoncema da možnost, da svoja ravnanja prilagodita, če bi se dokazalo, da so za otroke bolj škodljiva, kot ravnanja povsem običajnih staršev, ob katera se CSD ni spotaknil. Mislimo na zasipanje z denarjem, zanemarjanje zaradi deloholizma, tlačenje otrok pred televizijo, spodbujanje brezobzirne tekmovalnosti in podobna.
 6. Vse vpletene institucije skrajno občutljivo in previdno uporabljajo neprimerno izrazoslovje kot je "izkrivljeno in patološko versko prepričanje". Šavlijeva imata upravičeno občutek, da ju preganjajo zaradi vere. Institucije morajo biti skrajno občutljive in do konca objektivne. Če je Šavlijevima kaj očitano, to nikakor ne more biti "izkrivljeno in patološko versko prepričanje", pa naj bo to utemeljeno na dveh ali dvestotih straneh. Potrebna so dejstva in dokazi brez ideoloških nalepk. "Izkrivljeno in patološko versko prepričanje" je žaljivo in ideološko etiketiranje.
 7. Ugotovi odgovornost direktorice CSD Škofja Loka, ker za začasne ukrepe izbira ukrepe s tako negativnim učinkom na otroke.

Vabimo Vas, da se uprete zlorabam moči, ki jih imajo CSD in podprete našo peticijo. Peticijo bomo izročili slovenskim medijem. Hvala.

Podpišite peticijo

By signing, I authorize Loski Ustajniki to hand over my signature to those who have power on this issue.


ALI

Prejeli boste elektronsko sporočilo s povezavo za potrjevanje podpisa peticije. To ensure you receive our emails, please add info@pravapeticija.com to your address book or safe senders list.

Plačilo oglaševanja

We will advertise this petition to 3000 people.

Facebook