PETICIJA ZA POSTAVITEV NOVIH VRTCEV v SLOV. KONJICAH

Stopite v stik z avtorjem peticije

Ta tema pogovorov je bila samodejno ustvarjena iz peticije PETICIJA ZA POSTAVITEV NOVIH VRTCEV v SLOV. KONJICAH.


Gost

#1

2014-09-30 09:12

pozdravljeni,
pa da mojstri na občini Slov. Konjice ne bodo sprojektirali kakega betonsko montažnega skropocala.
Če že? potem otrokom in delavkam prijazen pasivni leseni vrtec, ki je plod Slovenskega znanaja.
lp, Ivo Božičević
Karmen Kukovič

#2

2014-09-30 11:11

Tako populistično zastavljen tekst, kot se bere v motivacijskem opisu za podpis tele spletne peticije, bi pričakovala od politične stranke, ki je vodena avtokratsko oziroma tipa "ne sprašuj, ne govori, ne razmišljaj, bodi slep in gluh, ko se ti reče, in ubogaj ter izpolni ukaz", ne pa od liberalno in demokratično zastavljene...Resnično upam, da ste v SMC Slovenske Konjice pridobili VSE podatke, ki so na voljo, glede dosedanjega reševanja problematike vrtcev v Slovenskih Konjicah, preden ste se podali v to zgodbo. Ne verjamem namreč, da je ta proces mogoče opisati zgolj v: ..."bil izdelan celoten gradbeni načrt in izdana dovoljenja, a je nato zmanjkalo denarja". Ne verjamem tudi, da so bili večji občinski projekti, ki so bili izvedeni v zadnjih štirih letih, smatrani kot pomembnejši od projekta obnove ali izgradnje novih vrtcev. Verjamem, da se je na slednjem delalo ravno s takšno vnemo kot na ostalih. Saj to ja narekuje zdrava pamet, ali ne? V kolikor pa je bilo to vprašanje res obravnavano tako lahko, potem odgovorni seveda morajo odgovarjati za to.
In zakaj bi se morali neprestano zgledovati po praksi iz drugih držav? Kaj je narobe s slovensko? Kako se slovenska vizija razlikuje od Norveške? Norvežani pravijo: "...zdrava družba se postavlja že v vrtcu...", Slovenci pa mogoče (pa jaz ne vem za to):"Zdrava družba se ne postavlja že v vrtcu." ?? In dajte no... primerjati Norveško in Slovenijo? To je druga kultura, druga tradicija, drug življenjski stil, drugačna gospodarska situacija, drugačne potrebe in prizadevanja, ki izhajajo iz njih, druga mentaliteta, drugačni prispevki, davki...
Prosim vas, no...diskreditirate se, pa se vam ne bi bilo treba.


Gost

#3

2014-09-30 19:34

moj poklic je vzgojitelj predšolskih otrok. tudi sama sem opravljala delo v vrtcih, ja in vem kako slabo je stanje teh starih vrtec. da se ne pogovarjamo o vrtcu v Ločah, ki je sestavljen iz delavskih kontejnerjev in stavbnega objekta. s tem da je ena skupina otrok ( 5 letniki) ločena od celotnega vrtca v drugi stavbi v drugem nadstropju!! Kar je res žalostno, da denarja za takšne stvari, da bi našim otrokom omogočale lepše in varnejše otroštvo. v Sodobnih vrtcih!!!
kokodudl

#4 Re:

2014-09-30 19:50

#2: Karmen Kukovič -  

 Torej podpiši ali pa ne, ne pa da nekaj modrujejš tukaj na široko in dolgo...blek.

Karmen Kukovič

#5 Re: Re:

2014-10-01 07:25

#4: kokodudl - Re:  

 Spoštovani. Uporabljati možgane in zdravo pamet ne boli. Je varno poskusiti. Je pa res, da poti nazaj žal ni. Lep pozdrav.

coco

#6 Re:

2014-10-01 08:03

#2: Karmen Kukovič -  

 Nismo nobena politična stranka, smo le starši, ki se trudimo da dobrobit naših/vaših otrok

Vendarle modra odločitev?

#7 Re:

2014-10-01 13:14

#2: Karmen Kukovič -  

 Spoštovana gospa? Karmen.

Prebral sem vaš komentar ali kakor koli že naj imenujem vaše mnenje o vsebini peticije, ki jo je napisal in posredoval v podpisovanje (očitno ne zgolj zainteresiranim) gospod Matic Petrač. Vem, imate pravico do izražanja lastnega mnenja. Tako je tudi prav. Vendar mislim, da ste v oceni, da je besedilo peticje zastavljeno populistično, malce ali kar precej prestrogi. Kot dolgoletni novinar in urednik (in še kaj) vem, da je tako besedilo mogoče s skoraj istimi besedami napisati na veliko različnih načinov. Da bo zvenelo mehko, grobo, spodbujajoče v eno ali drugo smer itd. Jaz bi mu populizma ne očital. Največ, kar bi mu lahlo, bi mu očital - ker pač sem tudi lektor - kakšno slovnično napako. Pa mu ne bom, ker vem, da je stvar zastavil s srcem, z željo, da bi se stvari na tem področju vendarle premaknile. To pa zagotovo nekaj šteje. Po moje veliko. Sam sem peticijo podpisal ne glede na to, da imam že velika otroka in da morebitni vnuki najverjetneje (ali pač, nikoli se ne ve) nikdar ne bodo obiskovali vrtca ne v Ločah ne na Prevratu. Matica Petrača ne poznam. Rad pa mu bom stisnil roko, če bo tako naneslo, za pogum in smelost, da se je polotil rešitve problema, ki bi ga že zdavnaj morali rešiti tisti, ki so za to na občini zadolženi in plačani. Vemo, kdo so to? Župan in njegovi, a ne?

Kot primer populizma pa vam naj, gospa? Karmen, pa tudi vsem drugim - ne glede na strankarsko ali versko/neversko pripadnost (otroci so nas vseh največje bogastvo) zapišem tole: župan se menda postavlja (pa prav zdaj pred volitvami), češ Konjice so najlepše mesto rož. Ne pohvali pa se z na primer z novimi prepotrebnimi vrtci, z odprtjem novih obratov in s tem novih delovnih mest za mlade, z dvigom življenjske ravni prebivalcev občine itd. Ker jih preprosto ni. Taka so pač dejstva. Se strinjate z mano, da samo od rožic se pač ne da živeti? Še najmanj od tistih leporečnih. Smo že prišli tako daleč, da nam ne preostane drugega kot da stvari vzamemo v svoje roke?

Spoštovana Karmen, lahko bi še pisal, a ni prostora. Iz vašega pisanja sem razbral, da znate razmišljati in da znate biti odločni. Zato se verjetno ne bom dosti zmotil, če bom zapisal, da boste peticijo podpisali tudi vi. V želji, da bo najino pisanje prispevalo k nečemu dobremu, preberiva k skupnemu dobremu, vas lepo pozdravljam!

Peter Štefanič

Matic Petraš

#8 Zakaj peticija

2014-10-01 14:57

Podravljeni,

 

Da bo peticija naletela na pozitiven in negativen odpor je bilo pričakovati. Zanimivo mi je, da so nas vsi povezali z neko stranko, ker menda ta stranka nasprotuje županu. Žal pa Vam moram povedati, da le ta peticija ni del strankine politike, temveč odločitev izbarnih staršev v svetu staršev, kateri smo nase sprejeli to dejstvo, da je potrebno nekaj spremeniti. Sam nisem član stranke in ne vem zakaj bi se vanjo mešal. Da ste nas označili z to mero in si zamislili da zanjo stoji neka stranka je zanimivo. Ker po tem nihče ni prebral kdo je sprožil peticijo. 

Peticija je bila sprožena v dobronamernem duhu, da se zadeva z vrtci premakne iz točke na kateri je obstala.

Zakaj sedaj? Ker sem sedaj prevzel funkcijo predsednika sveta staršev vrtca Slovenske Konjice, ker če sem se zavezal tej funkciji bom tudi poslušal predloge in delal po najboljših močeh, da se zadeva premakne. Če gledam kot starš me v tem trenutku ne zanim da se je obnovilo jedro Konjic, me ne zanima kaj je naredila občina, zanima pa me zakaj niso sorili nekaj kar bi bilo porebno za otroke, saj bodo tudi oni nekoč odrasli in da se bodo spominjali otroških dni po takih vrtcih? Pa niso za to kriva vzgojiteljice niti ne zapoleni v vrtcih, njim gre le pohvala da delajo prosor sprejemljiv otrokom in da otroci radi hodijo v vrtec. Se zavedate da otrokom trgamo nekaj kar jim je najljubše, trgamo jim del njihovega brezkrbnega otroštva. Ne vem komu več pomeni urejenost mestnega jedra, kot pa nek sodoben vrtec z velikimi igralnicami in dovolj prostora za tekanje otrok. Ja drage dame in gospodje tudi ti otroci bodo nekoč odrasli in kaj če bodo tudi oni zaradi naših napak prej videli vse ostalo in bodo tudi oni pustili vrtce čakati...

Se opravičujem, da sem se malo preveč razpisal. Da ne bo pomote tudi aktualni župan, je predlagal termin za sestanek na temo vrtcev, kar sem sprejel, mogoče pa nas res za vogalom že čakajo novi in boljši vrtci in tukaj gre zahavala vsem ki podpisujejo to peticijo in so sodelovali pri nastajanju le te.

 

Lep pozdrav,

 

Matic Petraš

Miran Gorinšek

#9 Re: Zakaj peticija

2014-10-01 20:06

#8: Matic Petraš - Zakaj peticija 

 Spoštovani g. Petraš!

Res sva se po telefonu (na osnovi vašega obvestila preko e-pošte) pogovarjala in tudi dogovorila za sestanek, kjer bova lahko še lažje pogovorila o tematiki vrtcev. V zadnjih letih je bilo na področju družbenih dejavnosti kar precej investicij (telovadnica OŠ Ob Dravinji, atletski športni park, OŠ Loče, energetska sanacija OŠ Pod Goro, naslednje leto še telovadnica OŠ Loče). Poleg tega je proračun obremenjen še s kreditom za gimnazijo, še leto 2015 - cca 150.000 na letni ravni. Se povsem strinjam, da je potrebno pričeti ciklus obnov -posodobitev vrtcev. Trditev nekaterih, da se ni nič naredilo, pa je iz trte zvita. Samo poglejmo objekte v Špitaliču, Žičah, Sv. Jerneju, ki so bili obnovljeni v zadnjih osmih letih in v njih delujejo tudi enote vrtca. V Konjicah je odprl vrata zasebni vrtec Mali Grof, v Tepanju je pred štirimi leti odprl vrata povsem novi vrtec. Tudi v Ločah je bila opravljena prilagoditev povečanemu številu otrok. Za vrtec Prevrat je že izdano gradbeno dovoljenje, vendar z gradnjo še nismo pričeli, ker za ta namen država nima sredstev (beri proračun je prazen), čeprav je sofinanciranje gradnje vrtca obveza države. Ko bo prva možnost prijave na primeren razpis, bomo to seveda storili. Na koncu koncev, ko bomo imeli sproščeno kvoto zadolževanja, bo seveda šel pripravljen projekt v realizacijo. Midva sva se pogovorila tudi o namenu sredstev, pogojih razpisov, deležih sofinanciranja in zagotavljanju lastnega deleža pri vseh investicijah. 

Za Slovence pa je tipično, da razmišljajo negativistično in radi omalovažujejo trud, delo in tudi uspehe drugih. V takšen krog so vas ujeli. Verjamem, da je vaš namen povsem pošten in usmerjen v dobro otrok. Komu pa to ni cilj!? Me pa vseeno težko nekdo prepriča, da je peticija nastala ravno v tednu pred lokalnimi volitvami. Bova v naslednjem tednu v miru nadaljevala pogovor in tudi poiskala rešitve. Seveda nič ne gre čez noč. Z vztrajnostjo pa gre marsikaj...  Sem povsem prepričan, da sva na pravi poti. Najino sodelovanje sva začela korektno, tako bova tudi nadaljevala. Vsem tistim iz ozadja te peticije pa želja, da bodo slej ali prej prišli do spoznanja, da je trezno razmišljanje, spoštovanje drugih...vrlina, ki odpira marsikatera vrata. Predvsem v sodelovanju je pot v boljšo prihodnost.  Zato, naj bo prijazen večer in vsi naslednji dnevi...


Gost

#10

2014-10-02 04:02

Skrajni cas.