Ukinitev starega UNI programa

Stopite v stik z avtorjem peticije

Ta tema pogovorov je bila samodejno ustvarjena iz peticije Ukinitev starega UNI programa.


Gost

#26

2016-09-30 11:38

Ker poznam več odličnih študentov, ki so 'izviseli.'

- Študentje, ki so diplomirali s povprečjem 8 ali več. Ob delu in družini opravili znanstven magisterij. Zdaj pa jim še ni uspelo končati doktorata ali znanstvenega magisterija na drugi smeri.

- Študentje, ki so diplomirali s povprečjem 8 ali več. Ob delu in družini jim ni uspelo zagovarjati magisterija.

- Študenti, ki so s super ocenami zaključili enega od dvopredmetnih študijev, a jim za las ni uspelo zaključiti drugega. Zdaj ne morejo diplomirati na nobeni smeri.

- Študenti, ki so za diplomska dela in zagovore dobili 10 - potem pa jih niso pustili naprej na ustnem diplomskem izpitu. 

- Študenti s povprečji ocen 8 ali več.

Gost

#27 Re:

2016-09-30 12:07

#26: -  

 Rok za dokoncanje studija je bil objavljen leta 2004. Tako, da vsi ti potencialni magistri in doktorji so najverjetneje vedeli v kaj se spuscajo. Je pa stara diploma po stopnji izobrazbe enakovredba magistrski po bolonjskem programu, zato ubistvu sploh nima smisla.... zakaj se niso vpisali direktno na BOLONJSKI doktorski studij ne vem. Nikomur se ni bilo potrebno vpisati v star magistrski program, vse, kar bi morali narediti je le oddati prosnjo za prehod na bolonjca oz za vpis na bolonjski podiplomski studij s staro diplomo ze v zepu. Tudi jaz jih poznam jar nekaj, saj je to moja generacija.... ampak ni se potrebno sprenevedati, da studenti tega nismo vedeli vnaprej ter, da smo imeli zelo dobre alternative, pa jih nismo izkoristili. 


Gost

#28

2016-09-30 12:11

To peticijo sem podprl, ker je krivično, da se ukine stari UNI program za tiste študente, ki niso imel možnosti za nedokončanje do roka, ki je bil določen. V to skupino lahko spadajo študenti z zdravstvenimi, socialnimi, službenimi ali družinskimi problemi, ki so onemogočili zaključiti šolanje do razpisanega roka.

Gost

#29 Re:

2016-09-30 12:15

#23: Nika -  

Se strinjam!! Vsi so se zdaj dvignili, ki pa najverjetneje sploh nebi koncali studija nikoli.

Pa se kopija iz clanka v aprilu:

Bi dokončali študij, če tega roka ne bi bilo?

Tesa, kot se je predstavila nekdanja študentka FDV, ki ima zdaj 37 let, je zadnji izpit naredila že leta 2004. Meni, da nekakšen rok mora biti. Sama je morala narediti še dva izpita in magistrsko nalogo. Prej je vedno le odlašala, "rok je le rok", pravi. V vmesnem času se je dvakrat preselila, si ustvarila družino in zamenjala tudi nekaj zahtevnih delovnih mest.

 

"Ne slepim se, magisterij mi ne bo prinesel profesionalnega ali strokovnega ugleda, veljave ali višje plače. Dobila bom le drugo stopnjo izobrazbe. Imela bom lastno zadoščenje, da te ne le sanje, ampak tudi znanje popelje, kamor hočeš," pravi Tesa in se pošali, da se je morda za to odločila tudi v poduk svojim otrokom.

 

Da je po vseh teh letih napisala magistrsko delo, je morala spremeniti način razmišljanja in pisanja. Vrnila se je v popolnoma drug svet.

 

"Enkrat sem čakala na govorilne ure in poslušala študentke med pogovorom. Iz tega, ali bosta šli na neke vaje, sta naredili celo znanstveno fantastiko. Zaveš se, da si iz čisto drugega sveta. Vse dojemaš drugače kot nekoč."


Gost

#30 Re: Re:

2016-09-30 12:19

#29: - Re:  

 Tako, bravo Tesa. Ce bi pa se sedaj cakala in odlasala, ko je ze od leta 2004 tudi vedela za ta rok... bi pa bila popolnoma sama kriva za to. 

Študent

#31

2016-10-01 04:37

Zadnji vpis v predbolonjski program je bil v študijskem letu 2008/2009. Sicer pa se opravljeni izpiti pri prekinitvi študija že sedaj na novo ovrednotijo in v primeru bistvenih sprememb pri izvajanju posameznega predmeta, se od študentov zahteva, da jih na novo opravijo. Ampak, dejstvo je, da je to praktično 8 let časa. Najdaljši študiji pa so trajali koliko, 9 semestrov + diploma? Se pravi 4 leta in pol. Plus eno leto absolventa, 5 let in pol. Kaj vam ni jasno?

Brandy

#32

2016-10-01 10:50

Treba je tožit MIZŠ, ker ni pripravilo predpisa o pravičnem prehodu in zaščiti investicij v izobraževanje. S tem MIZŠ podpira zaslužkarstvo fakultet. Za prehod iz zahtevnejšega študija v manj zahtevnega vrača študente nazaj na začetek namesto naprej z ev diferencialnimi izpiti.

Kdo bi se pridružil skupinski tožbi?

 


Gost

#33 Re:

2016-10-01 12:28

#32: Brandy -  

 Brandy, kako te naj kontaktiramo glede tožbe?


Gost

#34

2016-10-04 08:38

Veliko truda je bilo vloženega v diplomsko nalogo s strani somentorja, mentorja, recezenta in študenta, ki gre zdaj v nič. Na bolonjski sistem pa se lahko prepišeš šele v naslednjem šolskem letu. Torej zakaj ne bi v tem letu še pustili dokončati tistim, ki so se trudili, vendar zaradi različnih razlogov niso uspeli dokončati (manjkajoči izpit, ...)?

Gost

#35

2016-10-04 16:35

Vsi podpisniki in še mnogi drugi bi morali stopiti konkretno v akcijo:dati pobudo - ali ni nobenega poslanca, ki bi vložil novelo o podaljšanju starega UNI programa? (en poslanec je celo izstopil iz stranke, da bi se "boril" za mlade!!!)? - v parlament, na ŠOU in ŠOS...Potem pa bomo videli (in si zapomnili!!!) za naslednje volitve, komu smo mladi res mar!
Celo Karel Erjavec je med volilno kampanjo govoril za zavzemanje za mlade. Pisati je treba na šolsko ministrstvo in še kam - pa bomo menda složno uspeli poskrbeti, da se omogoči vsaj tistim resnim dokončati študij...Tudi rektorjem in dekanom je treba poslati dopis - vse pa mora biti na dovolj kulturnem nivoju. Tako pokažimo svojo moč - sedaj se mnogi niti niso upali podpisati (peticija), da se ne bi izpostavili. Naj zmaga demokracija!

Gost

#36

2016-10-05 08:12

To peticijo sem podpisala, ker zaradi bolezni nisem morala opraviti potrebnih obveznosti za dokončanje študija, ko sem dejansko lahko, pa so mi vsi govorili, da ni več časa in se nihče ni hotel potruditi, da bi mi uspelo, navkljub mojemu zelo velikemu prizadevanju, je bilo vse zaman. Po vrh vsega pa so me prikrajšali za stopnjo izobrazbe, ki bi jo pridobila z oddajo diplomske naloge, saj mi je manjkala le še ta. Toliko let truda in na koncu te vpišejo skoraj na začetek študija, po vrhu vsega pa lahko s tem pridobiš nižjo stopnjo izobrazbe, za kar je potrebna cela kupica izpitov, dodatnih stroškov, časa in dodatno izgubljenih let, ki ti jih nihče ne bo vrnil. Čas je dragocen. Lahko bi iskala zaposlitev primerno izobrazbi, sedaj moram nazaj v študijske klopi, saj za mojo smer obstaja le redni program, kar niti ni tako slabo, saj si izrednega ne morem privoščit. Najhuje šele pride, ko bom iskala zaposlitev, dvomom, da me bodo z veseljem sprejeli po vseh teh letih. Kakšne bodo sploh še moje možnosti zaposlitve? Okradli me bodo mojega življenja in to se mi ne zdi sprejemljivo in ne dopustno. Moramo se oglasiti, ker se nam dogaja krivica.

Gost

#37

2016-10-05 10:52

Enostavno, "ni na mestu", da se tako razvrednoti ves vložen trud študentov vpisanih v star program...
Nekaterim manjka le še diplomsko delo,... kaj bo z njihovo prihodnostjo!?

Poznam primer študentke:
Prepis na 1.bolonjsko stopnjo iz starega uni. programa strojnišva; opravjeni vsi izpiti, z izjemo diplome (zaradi nepravočasne uskladitve z mentorjem)...

Sledi prepis v 1.stopnjo s 13-imi diferencilanimi izpiti, ponavljam; v prvo stopnjo!?

Enostavno, ne premorem izbrati pravih besed...
In to v stroki, ki že itak podcenjena, no vsaj v Sloveniji!

Človeku se je dejansko uničilo prihodnost...!

Gost

#38

2016-10-05 13:53

Delo objavlja zgodbe študentov. 

Res šokantno!

ETA

#39

2016-10-05 15:42

Glede na vse zgodbe - poznane in tudi nekatere tu objavljene - ne vem, kaj je tu še čakati.

Ali se res ni mogoče nekako povezati in začeti akcijo za podaljšanje tega uni študija.

Vsi študentje namreč nimajo dovolj finančnih sredstev za tožbe in odvetnike...

 


Gost

#40

2016-10-09 22:34

Ravno smo ustvarili FB skupino za vse, ki ste se znašli v tej nezavidljivi situaciji in za tiste, ki želite pomagati. 

https://www.facebook.com/groups/676902312488158/


Gost

#41

2017-01-21 14:41

Sem za podaljšanje roka za dokočanje starih programov do 30.9.2017. Ampak samo za tiste študente, ki jim manjka zgolj še diplomska ali magistrska ali doktorska naloga. Če jim manjkajo še izpiti, potem nisem za podaljšanje roka.

Prav tako bi morali v našem visokem šolstvu nazaj uvesti znanstveni magisterij v obsegu enega leta študija: 10 izpitov in magistrska naloga. Na ta način bi imeli ljudje s sedmo stopnjo izobrazbe več volje študirati na znanstvenem nivoju. Doktorat je namreč za marsikoga prezahteven, predolgotrajen in tudi predrag.