VPIS NEODTUJLJIVE PRAVICE DO VODE V USTAVO

Blažka

/ #41 Re: Re: Re: Re: Ne podpiram

2016-04-12 11:26

#39: Dušan Trušnovec - Re: Re: Re: Ne podpiram 

 Dušan, hvala za odgovor.

Ker me daje čas, zelo na kratko glede tvoje nazorske usmeritve: kot sem že zapisala, sem zelo globoko prepričana, da v demokratičnih družbah različnost nazorskih orientacij ne bi smela biti vprašljiva niti tematizirana, zato se opravičujem, če si me razumel narobe - mene je zanimalo le, ali "delaš" za kakšno politično grupacijo s povsem jasno agendo (v novinarskem žargonu se temu reče "nacionalinteresništvo") ali pa te katera od teh grupacij izkorišča za svoje poglede. Praviš, da ne, pojasnilo sem sprejela in na tej točki ne potrebujem dodatnih pojasnil.

Jaz sem kristjanka in in po prepričanju antikomunistka, vendar me ne moti nihče, ki se označuje za levičarja (desničarja, karkoli že), če le deluje v skupno dobro in ob dejanskem sprejemanju dejstva, da smo/obstajamo tudi drugače misleči; torej ne le z leporečenjem, ko se dobrota srca neha pri migrantih, vsi kristjani pa smo naenkrat "klerofašisti". To je tudi razlog, zakaj sem podprla iniciativo o vodi, ki si jo sprožil ti, ki se imaš torej za levičarja. Meni je bistveno, da gre za dobro in argumentirano stvar, vse druge razlike pametni in strpni ljudje rešijo ob spoštovanju različnosti.

Glede ohranitve podjetij v državni lasti imaš primerov, kolikor želiš: Alpino, Muro, Elan, TEŠ-6, naj omenim le nekatere najbolj odmevne. VSA državna podjetja ali podjetja v delni državni lasti, so bila miljonkrat dokapitalizirana, tako kot NLB, in miljonkrat pokradena in izropana s strani "kapitala" kot mu ti rečeš (gre pa za rdeče barone - oprosti izrazu, to so dejstva) in sedaj nas drsajo za še več davkoplačevalskega denarja, da bi se lahko zgodbe neskončnih dokapitalizacij in izčrpavanj nadaljevale. Za delavce tu politiko ne briga, o delavcih se govori zgolj in le, ko je potrebna nova dokapitalizacija.

Na drugi strani imaš podjetja v zasebni lasti, ki zaposlujejo, plačujejo davke in prispevke, so uspešna: Akrapovič, Boskaroli, Batagelj, Mercator, Interspaar, Hella Lux Slovenija, Goodyear, kar nekaj jih je. Tam torej "kapital", kot mu ti praviš, plačuje, zaposluje, se razvija, prispeva gospodarski rasti, rasti zaposlovanja in osebnemu standardu ljudi ter razvoju lokalnih okolij. Zato resnično ne razumem, kje vidiš nevarnost tega, kar ti označuješ "kapital", proti razvratu, ki se dogaja v podjetjih in bankah v državni lasti?

 Ne pozabi, Dušan, da je tudi vsak prekarec, ki ima odprt s.p., "kapitalist" - nekdo, ki se samozaposluje (morda še koga), plačuje davke in prispevke. Kapitalist je tudi vsak obrtnik, lastnik malega podjetja in prav SME-ji, ki so v glavnem sestavljeni iz malih družinskih podjetij, obrti, v večini slovenskih okolij tvorijo 80 % gospodarstva. To so tudi kapitalisti. 

Zelo dobronamerno: menim, da so ti v partiji privzgojili sovraštvo do privatne iniciative, ki je bila nekdaj razredni sovražnik, izgona, razlastitve in pokolov podjetnikov, trgovcev, obrtnikov po drugi svetovni vojni raje ne omenjam.

In vendar so prav s.p.-ji, prekarci, obrtniki, mesarji, frizerke, vsi ti pridni ljudje, ki so navadni delavci, tudi kapitalisti.

Privatna iniciativa pomeni, da se posameznik odtrga od državne zize in poskuša živeti od svojega lastnega dela ter plačevanja davkov od ustvarjenega s svojim lastnim delom.

Če pri tem še zaposluje, in večina jih zaposluje vsaj še družinske člane, ima država ekonomsko kolikor tolikor preskrbljene, delovno vitalne ljudi, ki ji plačujejo davke in prispevke, ljudi, ki jih ne rabi podpirati s socialnimi transferji. Enako je z vsemi podjetji. To ne pomeni, da v kakšnem podjetju ne pride tudi do izkoriščanja, vendar je trg, kolikor je neizprosen, tudi pošten: kolikor pridelaš na trgu, tolikor lahko plačaš. Tako kot pri vsakem posamezniku, ki lahko zapravi samo toliko, kot ima v žepu po poravnanih računih, razen če se zadolžuje in mu državne banke, tako kot v primeru državnih podjetij, zagotavljajo nekritične tokove posojil, ki jih nato vračamo nič krivi vsi državljani. In se na ta način zadolžuje ne le generacije naših (bodočih) otrok, temveč tudi bodočih vnukov.

Zato, dragi Dušan, menim, da na t.i. "kapital", kot mu praviš, gledaš s plašnicami na očeh. Saj te ne krivim - Gabrov šolski sistem je toliko mladim opral možgane, da se tisti vitalni del, ki ga še imamo, raje izseljuje, kot da bi životarili v Sloveniji, kjer se  v smislu podjetniške kulture in splošne mentalitete nič ne spremeni in je vse tako, kot je bilo pred 50.-mi leti... Kar je žalostno. Tistim, ki smo se šolali še v ranjki "ječi narodov", pa so nam itak uspešno prali možgane, tako da je ohranitev kritične in trezne presoje na žalost pri naši generaciji še vedno redka dobrina. 

A upanje ostaja, zato moj odziv na tvojo iniciativo o Alpini, ki pa je, ponavljam, slaba in je ne smemo podpreti.

 

Vse dobro, Blažka