VPIS NEODTUJLJIVE PRAVICE DO VODE V USTAVO

VPIS NEODTUJLJIVE PRAVICE DO VODE V USTAVO / Obvestila / PODPRIMO IDEJO ZA REŠITEV ALPINE S SKUPNIMI MOČMI / Komentarji


Gost

#26 Re:

2016-04-11 17:36

#22: -  

 Iskreno opravičilo..:Spodaj sem v odgovoru enemu vaših kolegov pojanilrazloge za to ! 

 

Hvala in srečno 

Dušan 

Dušan Trušnovec
Avtor te peticije

#27 Re: Ne podpiram

2016-04-11 21:02

#3: - Ne podpiram 

 JA Blažka.Itak da ne....le da mi ne uspe vsega pregledat sproti. Zadnja dva dni nisem bil na netu in imam sedaj goro vsega za pregledat.....prej sem že odgovoril na prvi odziv...no sedaj sem pa zagledal še tole sporočilo. No.....ne rečem...če bi vsebina bila žaljiva, neprimerna, pol bi najbrž razmišljal tudi o odstranitvi teksta...a na kraj pameti pa mi ne pride, da bi kaj takega naredil zgolj zato, ker se kdo ne strinja z mojim razmišljanjem......To bi pa potem res bil višek nadutosti in res velika zloraba vseh dobronamernih ljudi, ki so podpisali to peticijo za Vodo predvsem zato, ker nam snovalcem tega projekta zaupajo !:-) 

Vsako dobronamerno mnenje je zato dobrodošlo, pa naj bo še tako nasprotno. Menim, da je najpomebnješe to, da razmišljamo pristno in z dobronamernostjo....in če sprejmem, da nekdo nekaj pove, ker tako misli, ne pa zato, da bi škodil, potem je vsako tako mnenje lahko edino  dobrodošlo in tudi koristno ! :-)

V tvojem pisanju pa ne opažam prav nobene želje, ali namena, da bi škodovala, torej sem zanj lahko le hvaležen....pa naj tako čutim, kot ti, ali pač ne :-) 

Srečno 

 

Dušan Trušnovec
Avtor te peticije

#28 Re:

2016-04-11 21:04

#4: -  

 Živjo. MA....saj je ob podpisu možno izbrati bvarianto, kjer se podpis ne označi z imenom, ampak zgolj s številko....saj ej jasno, da je bil izdan iz lastne IP in to za namen peticije zadošča ! :-) 

Hvala in srečno 

Dušan 

Dušan Trušnovec
Avtor te peticije

#29 Re:

2016-04-11 21:26

#7: -  

 Živjo . Zelo enostavno...Zadnjič smo dobili poziv s strani Luke Koper po tem, da se civilne pobude povezujemo z namenom, da postanemo tako močnejši in uspešnjiši partner v pogovorih, ko gre za interese ljudi.....saj je mislim da vsakomur jasno, da oblast že lep čas ne zna, ne more, ali ne sme služit svojemu deloajalcu - ljudstvu, ampak predvsem centrom finančne moči - kapitalu ! Tukaj vsaj za nas ni pomembna siceršnja stalnica, ki se pojavlja že vse predolgo, ko razdeljen narod krivi eno in drugo stran za nastalo situacijo...ko nam pred očmi propada vse, kar smo mi, ali naši predniki ustavrili, potem izjave, ki jih trenutno uporabljajo nekateri v svojih trditvah, kako bo kapital vse skupaj rešil z naravo svojega obstoja, pač niso nekaj, na kar bi se zanesel. Potrebno bo pač najti vzvode, ki bodo kapitalu dale moč in perspektivo razvoja ob hkratni nuji da človeku - ljudem ostaja socialni položaj takšen, da je vreden naziva človek. Nezadovoljen, nesrečen, prestrašen delavec pač ne more ne ponos, ne znak uspeha neke ekonomije, saj ima edini smisel zadovoljiti zgolj lastnike kapitala. In ko se tako ena za drugo uničujejo podjetja in prodajajo za drobiž tujcem, ne moremo v tem videti prihodnosti na za nas, ne za naše potomce, saj bi v tem primeru res postali zgolj narod hlapcev - sužnjev. Zato je Peko prav enako pomemben, kot je Alpina, ali bo morda jutri Luka Koper( ne gledam tule na veliokost podjetja in njen pomen, ampak na pristop !! ) ....razlika Alpine do Peka je le ta, da je bila v trenutku ko je prišlo do teh pozivov na povezovanje, ravno do esklalacije primera Alpina v medijih in mi je pod roke prišla ravno takrat ta njihova peticija, ki sem se jo v tem duhu odločil objaviti tudi tule ! Če sem s tem naredil napako, se seveda vsakomur opravičujem, vendar hkrati želim poudarit, da je namen povsem pristen in dobronameren in nikakor ne povezan s katerokoli politično opcijo !! V bistu se o tem, razen z dvema članoma sploh nisem menil, kaj šele s kakršnokoli politično opcijo, ker nam je politika v skupini blizu zgolj v tem, da slej, ko prej imamo za sogovornike tudi politike in je osnovni namen te moje objave - poziva to, da se zavemo, kako se nam pred očmi neprestano v leporečje zavito dogaja razgradnja vsega, kar je bilo in kar še obstaja uspešno v tej državi ! ...

 

Srečno 

Dušan 

Dušan Trušnovec
Avtor te peticije

#30 Re:

2016-04-11 21:37

#9: Blaž -  

 Živjo Blaž...:ŽAl nimam zadosti časa, da bi podrobneje odgovoril na vse odzive, zato te prosim, če pogeldaš malo še na odgovore na podobna mnenja, ki sem jih napisal..tam dobiš odgovor na to vprašanje. Skratka,. nikakor nihče noče ovirat kapital, kadar gre za jasne transparentne in moralne namene...ko pa se nam pred očmi za drobiž preprodaja vse, kar nas še drži samostojne, je pa pač smiselno, da se ljudje povežemo med seboj in rešimo, kar se še rešiti da. Doslej se je v praksi žal pokazalo, da trenutni kapital, ki ga v naši deželi doživljamo, razen o svojih koristih, nikakor ne razmišlja o delavcih in družbi, kot nečemu, kar naj bo zadovoljno v dokaz uspešnosti delovanja takega kapitala, ampak je obratno rezultat predvsem izguba delovnih mest in siromašenje teh, ki delo še obdržijo, kapital pa nemoteno odteka iz države. Kapital, kadar upošteva tudi socialni moment interakcije delodajalec-delojemalec, je vsekakor dobrodošel in mu nihče ne oporeka pozitivne vloge...a ko gre za podivjano pustošenje in siromašenje države, pa ne vidim smisla, da vse to zgolj opazujemo le zato, ker je kapital pač pojem, ki naj bi bil nedotakljiv !

To je podobno, kot v časih komunizma, ker je bil v svoji ideji nekaterim toliko obetaven, da je bil diskurz o praksi v komunizmu nesprejemljiv....prav isto se nam sedaj dogaja, ko se učimo dojemat kapital !!  

Dušan Trušnovec
Avtor te peticije

#31 Re:

2016-04-11 21:44

#16: -  

 Živjo ...V naši iniciativi ne mešamo politike v projekt, razen, kadar pač moramo z njimi izpogajat kako stvar, kot je na pr, zahteva vpisa Vode v Ustavo. Kdo je, ali ni v ozadju Alpine, ne vemo, je pa evidentno, da je še en od potencialnih biserov, ki se nam pred očmi uničuje...in le povezani lahko računamo na to, da bomo rešili še kaj od tega, kar je še ostalo na razšpolago za rešiti ! :-) 

Dušan Trušnovec
Avtor te peticije

#32 Re:

2016-04-11 21:59

#18: Jožef BONIFARTI -  

 Živjo Jožef...zanimivo razmišlajnje.:A ker vem, da nas več,. ali manj poznaš, sem prepričan, da veš, da nimamo v ozadju nobenih skritih agend, ampak smo se pač odločili, da namesto zgolj kritiziranja na netu še kaj storimo...in od takrat na lastne stroške in za svoj prosti čas dajemo Vodi prednost pred lastnim zasebnim življenjem...politike se ne gremo, imamo pa svoja prepričanja......s časom se nam priključujejo posamezniki, ki poleg dobre namere , posedujejo še primerno strokovno znanje in tako se trudimo počasi stvari peljat naprej z močjo povezanih množic in argumentov s pogovori, katerim dajemo prednost pred protesti in še bolj, pred nasiljem !! To po našem mnenju ne rešuje ničesar, ustvari pa zaradi nekaj vročekrvnežev zgolj kup novih krivic ! 

Kar se tega poziva za Alpino tiče, sem ga objavil po pogovoru s še dvema članoma iniciative v duhu povezovanja z raznimi iniciativami s podobnimi željami, da ljudje - narod postanemo enakovredni sogovorniki politiki in kapitalu ! 

Tako da Jožef...nimamo kakih stricev iz ozadja, imamo pa nekaj sodelavcev, ki nam dajejo nova spoznanja in informacije in če ti ni povšeči, da ne tulimo v isti rog pozivanja k uporu, to pač ni naša pot in vizija, a to še ne pomeni, da nimamo prsitnih in dobrih namenov in da kogarkoli želimo speljati na napačna pota, ampak le to, da je naša pot morda drugačna od te,. ki jo mogoče zagovarjaš ti !? ..:da bi koga hoteli speljat na napačna pota, bi to najbrž težko pričakoval od koga, ki vse delajo prostovoljno, na svoje stroške in v svojem prostem času ......Kdo speljuje na napačna pota, je najbrž jasno...IN TAKI TEGA NE POČNO ZASTONJ !! :-)  

Dušan Trušnovec
Avtor te peticije

#33 Re:

2016-04-11 22:06

#20: kr1 -  

 No...Neposredna demokracija mi ej vsekakor blizu...Najbrž tudi drugim članom naše iniciative, vendar o tem še nismo imeli časa kaj dosti debatirat !? :-) ..To,. da sem se odločil objavit ta poziv za Alpino je v smislu povezovanja čimveč iniciativ v povezano delovanje ,ki tako postane močnejše in uspešnejše.........a vsaka še naprej vodi svoje porojekte.:za nas je že Voda toliko obsežnba, da nas čaka še dooooogo delovanja, če jo želimo zares primerno zaščititi....Tvoje pozivanje in mnenje se mi zdi čist ok, vendar te pozivam, da se skupaj s somišljeniki lotiš tega in kasneje se lahko povežemo in si pomagamo...a vsega ne moreš pričakovati da bo storila zgolj ena iniciativa, saj že sedaj vse svoj čas vlagamo v projekt Vode in nimamo šans se lotevati še česa drugega.....pa je tu še polno idej o hrani, o semenih, o čezatlanstkih sporazumih, o elektronskih volitvah, o energiji itd ...ki pa bodo počakala na kakšne boljše čase ...če se ostali neboste tudi lotili kaj naredit !? :-) 


Gost

#34

2016-04-11 22:32

POBUDA ZA DOKAPITALIZACIJO ALPINE JE ŠKODLJIVA.

KOT DAVKOPLAČEVALKA APELIRAM NA VSE LJUDI, DA POBUDE O ALPINI NE PODPREJO. ALPINA JE VREČA BREZ DNA, SEDAJ SE PRIČAKUJE NOV DAVKOPLAČEVALSKI DENAR, DA BODO ISTE STRUKTURE LAHKO PARAZITIRALE NA SVEŽEM DAVKOPLAČEVALSKEM DENARJU DO PONOVNEGA IZČRPANJA ALPINE. ALPINO PRIVATIZIRATI - TO JE EDINI ODGOVOR.

To objavo je odstranil pisec objave sam (Show details)

2016-04-11 22:37


Blažka

#36 Re: Re: Ne podpiram

2016-04-11 22:48

#27: Dušan Trušnovec - Re: Ne podpiram 

 Dušan, na pobudo o Alpini se s pozivi, da se ta pobuda NE PODPRE, odzivam zelo dobronamerno, ker menim, da si zaveden in da "z dobrim namenom" tlakuješ pot v pekel, če se izrazim nekolikanj svetopisemsko. Hvala, ker me nisi cenzuriral, slednje zelo cenim. Vendar te ponovno naprošam, da se politično razkriješ. Omenjaš namreč kroge iz Luke Koper, tu pa gre za pretkane politične mačke, tako da ti jaz - osebno te sicer ne poznam - v tem smislu več ne zaupam. Ne vzami tega prosim osebno, ta izjava nič ne govori o tem, da si ti dober ali slab človek ali da nimaš dobrih namenov - s tem nima nobene povezave. Toda če je kdo (ob omembi ljudi iz Luke Koper mi vsi lasje stopijo pokonci) načrtno in pretkano igral na tvojo naivnost/človekoljubnost, to še ne pomeni, da posledice niso škodljive. 

 

Vse dobre pobude z veseljem podprem. Enako menim, da je potrebno ljudi opozarjati na slabe pobude. Če si res neodvisen, kot trdiš (po mojem mnenju ti ni treba biti, saj je politična opredelitev, takšna ali drugačna, povsem legitimna zadeva), potem razmisli o tem, ali te ne "vozlajo" ljudje, ki so tesno povezani z določenimi političnimi krogi in politiki. Če pa nisi neodvisen, je fer, da poveš, za koga v resnici delaš.

 

Pobuda o vodi je bila dobra. Pobuda o dokapitalizaciji Alpine je katastrofalna napaka.

Vse dobro in brez zamere.

 

Blažka.

 

Blažka

#37 Re: Re: Re: Re:

2016-04-11 22:59

#19: Jožef BONIFARTI - Re: Re: Re:  

 Jožef, boriti se moramo za vladavino prava v tej državi, a ne le za izbrance, za druge pa ne. Stopiti moramo skupaj ob dobrih pobudah, ne glede na politične barve ali prepričanja, in glasno zavrniti slabe in šodljive pobude. Tako se dela v normalnih državah. Mi pa smo še daleč od normale. Zato se mi zdi zelo pomembno, da nas čim več zavrne slabo pobudo o Alpini, tako kot smo v velikem številu podprli dobro in pametno pobudo o vodi. Se pa bojim, da se bo politika, ki je držala štango kradljivcem, kot vi sami pravite, zavlekla tudi v te pobude o Alpini, odkupih Tuša in podobnih blesarijah - ali pa se je že. Bodisi zato, ker so pobudniki naivni in ne vedo, da jih določeni centri zlorabljajo, bodisi zato, ker so s temi centri povezani, pa to tajijo. 

Rezultat je lahko v vsakem primeru katastrofalen. Zato apelirajno na človeško pamet in upajmo na najboljše.

 

Vse dobro, Blažka

Blažka

#38 Re:

2016-04-11 23:02

#20: kr1 -  

 Tako je. Podpiram.

Dušan Trušnovec
Avtor te peticije

#39 Re: Re: Re: Ne podpiram

2016-04-12 07:35

#36: Blažka - Re: Re: Ne podpiram 

 Hvala za odgovor Blažka.

Če bi dosedanja privatizacija podjetij pokazala uspešne prakse in socialno vzdržnost zaposlenih, pa seveda da bi se večina delovnih mest ohranila in še dodatno okrepila, potem bi ti seveda z veseljem prikimal...ampak žal...ob vseh silnih izjavah in hvaljenju vstopa zasebnega kapitala v državna podjetja, se je doslej izkazalo zgolj nasprotje tega in dobesedno sistematsko in sistemsko  uničevanje !

Glej, lahko da sem res naiven, zagotovo ne spremljam situacije zadosti, da bi se lahko počutil gotovega in se imel tozadevno avtoriteta, ampak slep pa nisem ...in ponavljam...z veseljem bi ti prikimal, če bi videl v praksi kaj od tega, kar je ob privatizacijah obljubljanega!  Glede Alpine in podobniuh, še živečih podjetij si ne želim, da bi delila usodo neštetih že uničenih! Se pa povsem strinjam, da je potrebno hkrati vpeljat sistem nadzora, ki bo onemogočal pijavkam, da izsesavajo družbeni denar ! ampak dokler je v nadzornih svetih, raznih komisijah itd, zgolj izbrana elita, ne moremo pričakovat kake transparentnosti ne v družbenih, ne v zasebnih podjetjih...To nam pač kaže vsakdanja praksa ! ZAto ( zgolj moje mnenje! ) je potrebno v ta telesa vklopit še izbrane predstavnike zaposlenih po ključih, ki zagotavljajo transparentnost tudi glede izbire teh zastopnikov !! ....takih firm je seveda  najti, kolikor hočeva  ....DARS na pr...in kot trdiš, najbrž tudi Luka........Ampak konkretno glede Luke gra za potencial ogromnih sredstev, od katerih družbe že sedaj ima polno koristi, ob napovedih novih potencialnih poslih in zanimanju kapitala za to transportno vozlišče pa še toliko bolj. In ko takole opazujeva  vsakodnevne mizerije prevzetih podjetjih, zlahka ugotoviva, da bo od tega silne potenciala, narod imel le še nekaj po vsej verjetnosti mizerno plačanih delovnih mest, dobiček pa se bo stekal nem vem kam iz države, sami pa bomo v svoji luki igrali sužnje lastniku ! Morda teatralno napisano, a v praksi natanko tako. Vsaj sam tako vidim stvari. Sicer z luko ne jst, ne kdorkoli iz naše CI nimamo prav nobenih povezav, ali poznanstev. TA clovek, ki nas je kontaktiral, je sicer zhaposlen v Luki, a iniciatica, ki so jo ustanovili za rešitev luke, je , kolikor razumem precej širša in zajema predvsem lokalno okolje, kjer so zbrali preko 20.000 čposdpisov, a si želijo zavest o pomembnosti luke za vso državo razširiti na celotno Slovenijo. Zato so se odločili kontaktirati nas s predlogom, da se razne civilne iniciative povezujemo po projektih,. Torej tako, da ohranjamo svojo identiteto, vendar si pomagamao pri informiranju in širjenju kakih pozivov in akcij .....in to je vsa zgodba povezovanja naše iniciative in luke ! :-) Verjamem, da gre za polno pretkanih mačkov, ki izkoriščajo sitem. Tam, kjer se preteka denar, tam se zbirajo pijavke. S tem se povsem strinjam...po moje je povsem enako pri DARS-u in še marsikje ...in to je vsekakor nujno potrebno razkrit in sanirat....žal sami tule še Vodo komaj sproti shajamo, kaj šele da bi imeli, čas, sredstva in znanje za se lotevat kakih takih projektov....ampak očitno se jih bo slej, ko prej morala lotiti kaka skupina odločnih ljudi, ki jim ne bo žal za ta namen trošit svoja sredstva in čas, ter delat povsem prostovoljno, s srčem in odločno. Tule Blažka, ker opažam da imaš znanje in najbrž tudi vizijo, bi blo zelo lepo, če bi sama sprožila kako tako akcijo....s tem seveda, da lahko pričakuješ za svoje delo, pa naj bo še tako srčno, polno podtikanj in metanja polen pod noge, ter posledično kritik!! ...Ampak ko imaš cilj, to ni več tako pomembno, da nebi nadaljevala ! :-) ..........Torej menim, da je mnogo boljša pot ohranit taka podjetja, kot je Luka, v državni lasti, a hkrati poskrbeti za čimvečjo transparentnost, ki bo narodu prinašala še večje ugodnosti in rezultate....v primeru privatizacije pa nam zanesljivo ostane le še nekaj slabo plačanih delovnih mest !

Kar se moje politične usmeritve tiče, želim najprej poudarit, da noben naših članov ne meša svojega prepričanja v zadevi Vode , ker si vsi kristalno jasno zavedamo pomembnosti za vse nas, ne glede na osebno nazorsko prepričanje. 

Sam zagovarjam kapital, vendar le tak, ki ne izključuje socialno in okoljsko noto!...TAk zasebni kapital zagotovo spodbujam, kot tudi samoiniciativna nastajanja raznih zadrug, kooperativ itd, kjer ljudje sami, v čim manjši odvisnosti od sistema zagotavljajo poslovno, socialno in okoljsko uspešnost delovanja ..Seveda se tega ne da lotevat na način, kakršnega je zagotavljal prejšnji sistem, kjer je bilo sistemske pokvarjenosti ravno tako za izvoz....ampak sedaj imamo orodja izmenjav info in nekaj več izkušenj, zato verejamem, da so tovrstne povezave tudi zelo izvedljive...seveda , ko se ljudje prebudijo in so priprabvljeni v to vložiti kaj svoje energije, časa in predano delati.

Torej bi me lahko označila za levičarja ..........v 70 in začetko 80 tih sem bil tudi član Zk, verujoč, da je to res alternativa za prihodnje rodove, ko pa sem tam nekje l. 83 spoznal, kam pes taco moli, sem sklenil, da ne bom več igral fijakarskega konju nobeni instituciji...in od takrat iščem resnico povsod in sprejemam, kar mi sede v srce, a se ne vdinjam več nikomur.

No...upam, da sem se zadosti podrobno razkril, da sem zadovoljil tvoji želji po spoznavanju moje nazorske usmeritve...a poudarjam, da je to zgolj moja usmeritev, ne pa usmeritev cele skupine !! TAm smo si povsem enotni glede Vode in to je tisto, kar šteje in kar potrebujemo ! Dokler nihče od nas niti centa ne prejme za to delovanja, lahko verjameš, da ne gre za nikakršna ozadja in skrite agende ! :-) Res pa razmišljamo, da bi na pr. s prodajo majic na temo Vode, pridobili vsaj toliko sredstev, da bi pokrivali vsaj stroške zloženk, plakatov in plačilo za stroške goriva na pr. , ko letamo okoli po SLO z namenom aktivnosti glede vode . Lahklo pa verjameš, da razen pokritja stroškov nihče od nas ne bo in ne želi v svoj žep vtaknit niti centa in čeprav je nekaj tudi brezposelnih, nihče tega niti pod razno noče izkoriščat v svoj prid tudi, če bo, oz. ko bo začel pritekat kak denar od takih prodaj majic, ali oz. donacij!.......

Huh...zej je pa dovolj pretepanja tipk...moram še kej naredit ! :-) 

Lep dan vsem, ki to berete :-) 

Dušan 

Dušan Trušnovec
Avtor te peticije

#40 Re:

2016-04-12 07:39

#34: -  

 Živjo Spodaj sem Blažki napisal nekaj odgovorov...pa še nekaterim....Upam, da boš v njih dobila odgovor in razlago, zakaj sem objavil ta poziv in kako sam vidim to situacijo !?:-) Seveda pa nikakor ne izključujem možnosti, da se motim......ampak potem je nujno potrebno pokazat na dosedanjo prakso, ki ima uspešne zaključke, oz, jih dokazat, da lahko prikimamo takim trditvam, kot si jo tule navedla ! 

Lep dan 

 

Dušan 

Blažka

#41 Re: Re: Re: Re: Ne podpiram

2016-04-12 11:26

#39: Dušan Trušnovec - Re: Re: Re: Ne podpiram 

 Dušan, hvala za odgovor.

Ker me daje čas, zelo na kratko glede tvoje nazorske usmeritve: kot sem že zapisala, sem zelo globoko prepričana, da v demokratičnih družbah različnost nazorskih orientacij ne bi smela biti vprašljiva niti tematizirana, zato se opravičujem, če si me razumel narobe - mene je zanimalo le, ali "delaš" za kakšno politično grupacijo s povsem jasno agendo (v novinarskem žargonu se temu reče "nacionalinteresništvo") ali pa te katera od teh grupacij izkorišča za svoje poglede. Praviš, da ne, pojasnilo sem sprejela in na tej točki ne potrebujem dodatnih pojasnil.

Jaz sem kristjanka in in po prepričanju antikomunistka, vendar me ne moti nihče, ki se označuje za levičarja (desničarja, karkoli že), če le deluje v skupno dobro in ob dejanskem sprejemanju dejstva, da smo/obstajamo tudi drugače misleči; torej ne le z leporečenjem, ko se dobrota srca neha pri migrantih, vsi kristjani pa smo naenkrat "klerofašisti". To je tudi razlog, zakaj sem podprla iniciativo o vodi, ki si jo sprožil ti, ki se imaš torej za levičarja. Meni je bistveno, da gre za dobro in argumentirano stvar, vse druge razlike pametni in strpni ljudje rešijo ob spoštovanju različnosti.

Glede ohranitve podjetij v državni lasti imaš primerov, kolikor želiš: Alpino, Muro, Elan, TEŠ-6, naj omenim le nekatere najbolj odmevne. VSA državna podjetja ali podjetja v delni državni lasti, so bila miljonkrat dokapitalizirana, tako kot NLB, in miljonkrat pokradena in izropana s strani "kapitala" kot mu ti rečeš (gre pa za rdeče barone - oprosti izrazu, to so dejstva) in sedaj nas drsajo za še več davkoplačevalskega denarja, da bi se lahko zgodbe neskončnih dokapitalizacij in izčrpavanj nadaljevale. Za delavce tu politiko ne briga, o delavcih se govori zgolj in le, ko je potrebna nova dokapitalizacija.

Na drugi strani imaš podjetja v zasebni lasti, ki zaposlujejo, plačujejo davke in prispevke, so uspešna: Akrapovič, Boskaroli, Batagelj, Mercator, Interspaar, Hella Lux Slovenija, Goodyear, kar nekaj jih je. Tam torej "kapital", kot mu ti praviš, plačuje, zaposluje, se razvija, prispeva gospodarski rasti, rasti zaposlovanja in osebnemu standardu ljudi ter razvoju lokalnih okolij. Zato resnično ne razumem, kje vidiš nevarnost tega, kar ti označuješ "kapital", proti razvratu, ki se dogaja v podjetjih in bankah v državni lasti?

 Ne pozabi, Dušan, da je tudi vsak prekarec, ki ima odprt s.p., "kapitalist" - nekdo, ki se samozaposluje (morda še koga), plačuje davke in prispevke. Kapitalist je tudi vsak obrtnik, lastnik malega podjetja in prav SME-ji, ki so v glavnem sestavljeni iz malih družinskih podjetij, obrti, v večini slovenskih okolij tvorijo 80 % gospodarstva. To so tudi kapitalisti. 

Zelo dobronamerno: menim, da so ti v partiji privzgojili sovraštvo do privatne iniciative, ki je bila nekdaj razredni sovražnik, izgona, razlastitve in pokolov podjetnikov, trgovcev, obrtnikov po drugi svetovni vojni raje ne omenjam.

In vendar so prav s.p.-ji, prekarci, obrtniki, mesarji, frizerke, vsi ti pridni ljudje, ki so navadni delavci, tudi kapitalisti.

Privatna iniciativa pomeni, da se posameznik odtrga od državne zize in poskuša živeti od svojega lastnega dela ter plačevanja davkov od ustvarjenega s svojim lastnim delom.

Če pri tem še zaposluje, in večina jih zaposluje vsaj še družinske člane, ima država ekonomsko kolikor tolikor preskrbljene, delovno vitalne ljudi, ki ji plačujejo davke in prispevke, ljudi, ki jih ne rabi podpirati s socialnimi transferji. Enako je z vsemi podjetji. To ne pomeni, da v kakšnem podjetju ne pride tudi do izkoriščanja, vendar je trg, kolikor je neizprosen, tudi pošten: kolikor pridelaš na trgu, tolikor lahko plačaš. Tako kot pri vsakem posamezniku, ki lahko zapravi samo toliko, kot ima v žepu po poravnanih računih, razen če se zadolžuje in mu državne banke, tako kot v primeru državnih podjetij, zagotavljajo nekritične tokove posojil, ki jih nato vračamo nič krivi vsi državljani. In se na ta način zadolžuje ne le generacije naših (bodočih) otrok, temveč tudi bodočih vnukov.

Zato, dragi Dušan, menim, da na t.i. "kapital", kot mu praviš, gledaš s plašnicami na očeh. Saj te ne krivim - Gabrov šolski sistem je toliko mladim opral možgane, da se tisti vitalni del, ki ga še imamo, raje izseljuje, kot da bi životarili v Sloveniji, kjer se  v smislu podjetniške kulture in splošne mentalitete nič ne spremeni in je vse tako, kot je bilo pred 50.-mi leti... Kar je žalostno. Tistim, ki smo se šolali še v ranjki "ječi narodov", pa so nam itak uspešno prali možgane, tako da je ohranitev kritične in trezne presoje na žalost pri naši generaciji še vedno redka dobrina. 

A upanje ostaja, zato moj odziv na tvojo iniciativo o Alpini, ki pa je, ponavljam, slaba in je ne smemo podpreti.

 

Vse dobro, Blažka

Dušan Trušnovec
Avtor te peticije

#42 Re: Re: Re: Re: Re: Ne podpiram

2016-04-13 15:04

#41: Blažka - Re: Re: Re: Re: Ne podpiram 

 Oj Blažka.:Ja sej se strinjam s tem, kar praviš. Ampak, če si malo pozorno prebrala, sem nekje vsmes tudi pojasnil, da nimam nobenih nazorskih težav s kapitalom, kot si ga tule opisala. ko ustvarja delavna mesta in so zaposleni zadovoljni, je to evidentna korist za obe strani, oz, strani ni več, ker podjetje postane Eno ! Enako velja za kapital, ki upošteva potrebo po čim manjšem okoljskem odtisu ! ...Kapital, ki ga ne cenim , se ga izogibam in podpiram vsak odpor do takega kapitala, pa je divji, pobesneli, neoliberalni kapital, ki razen dobička "za vsako ceno", ne upošteva ničesar drugega in je sociala na sporedu dogovorov edino, ko nima druge izbire in je v to prisiljen, ne pa zaradi potrebe po sočutju, sodelovanju in skupnem ustvarjanju ! Tak kapital je slepa ulica, ki na dolgi rok ne more obstajat, dokler pa obstaja, pa ustvari zgolj gore žrtev, krivic in pogorišč!! .....In v tem segmentu se prav nič ne razlikuje od norosti, ki jih je v imenu komunizna počela horda psihopatov iz prejšnjega sistema ! Tako rekoč, kot so bile prej povsem nekritično nekatere stvari v komunizmu svete in nedotakljive, tako je sedaj pojem prostega kapitala svetinja, ki se jo ne sme ogrožat za nobeno ceno ....."sicer nisi naš" !! :-) 

Lepo je, da si navedla svetle prakse...vsaj navzven so svetle , pa tudi v praksi, kolikor poznam, stvari dokaj zdravo funkcionirajo...ampak žal je teh primerov premalo,..... neprimerno manj, kot je teh, ko se je podjetje umetno uničilo, prodalo za male denarje, delavce se je počasi odpuščalo in se jim nižalo plače, predstavlajli so pa zgolj neizbežen strošek , ne pa ustvarjalne sodelavce !....Se povsem strinjam, da "rdeči baroni" sesajo, kot vampirji naš skupni denar in o tem je potrebno vsekakor razmišljat tudi v bodočih aktivnostih raznih CI in zainteresiranih javnosti, da se zagotovi transparentnost, državne firme se morda prelevijo v kake zadruge, nadzorni sveti pa so ne zgolj elita, ampak tudi predstavniki zaposlenih, ki se redno preverjajo na pr. ...Najslabše se mi namreč zdi, da bo na pr, v primeru Alpine prišlo do tega prej opisanega scenarija, ko bodo na koncu vsi izgubili delo, ostali bodo prazni prostori, ki si jih bo še vedno lastil tisti, ki je firmo kupil na pol zastonj, proizvodnjo pa preselil kam v Turčijo na pr !! 

Če malo pogledaš na zemljevid podjetij v SLO, ali v bivši Jugi, koliko relativno dobrostoječih podjetij je delovalo v pogojih omejenega trga in koliko jih je ostalo, te prime groza..:Iz njih je pa nastalo zelo malo novih perspektivnih podjetij, kot si jih tu omenila ! Vkolikor bi stvari potekale transparentno, bi ta podjetja morala ne glede na to, ali bi ostala v državni lasti, ali bi postala zasebna lastnina, MORALA poslovati v pogojih prostega trga uspešneje, ali vsaj enako, ne pa da ena za drugo propadajo ! Tega  dejstva se pač ne da negirat.  

zato sem prepričan, da je tu šlo v veliki meri za agendo siromašenja in ropanja vsega, kar je vrednega, za uničevanje konkurence in ropanja vseh naravnih bogastev....To se že dogaja z gozdovi, za zrak že lep čas plačujemo CO2 obremenitev :-).....in sedaj je na vrsti voda, ki pa jo bomo  s skupnimi močmi računam da uspeli ohranit v skupni, javni lasti za dobro vseh....In ravno voda je lahko dobra priložnost, da se tale naš umetno ideološko razdeljen in skregan narod spet poveže v enotno, odločno in pokončno skupnost, kjer bomo sodelovali s tujci, ne pa igrali sužnje, zavite v lepo pakungo "služenja". Seveda že opažamo poskuse diskreditacij in ideoloških razdvajanj...a računam, da je Voda vseeno toliko pomembna surovina, da jo VSI nagonsko čutimo, kot nekaj, kar mora ostati neodtujljivo ! 

To, da se imam za levičarja ne pomeni, da so mi blizu "rdeči baroni", niti kdorkoli drug, ki si maže roke s žulji in krvjo soljudi, ne glede na ideološko pripadnost...zame so to vse psihopati, ki idejo zlorabljajo za svoje blazne in pohlepne načrte....s tem ideja, kot je komunizenm, demokracija, svobodno podjetništvo itd., niso ničesar krive za za težave ljudi, ampak so zgolj zlorabljene od teh psihopatov. Tozadevno je komunizmu manjkalo  poznavanje in upoštevanje duhovne razsežnsoti bivanja, kapitalizmu pa socialna in okoljska opredeljenost na grobo povedano . Kar je najpomembnejše, je pa to, da smo vsi ljudje in da se lahko s zgolj malce razuma in srčnosti sprejemamo in sodelujemo brez, da nasedamo spletkam in manipulacijam psihopatov, ki s svojo prirojeno inteligenco uničujejo vse na poti uresničitve njihovih bolestnih vizij v imenu katerekoli ideologije! 

Kaj ima veze, če si ti na pr. kristjanka, jst pa še krščen nisem in sem bil akltivni komunit,, ki sem kot rečeno šele pri svojih 24 tih spoznal realnost teh blodenj in ostal komunist v srcu, nisem pa več držal štange psihopatom ! NOBENE ...oba sva človeka, ki želiva dobro. oba iščeva resnico , oba čutiva Stvarnika ( najbrž izven institucije še bolj, kot pa v njej !? .-)  ) , doživljava ga in udejanjava na vsakem koraku, z vsakim vdihom ...edino, kar naju lahko spre, je naivna vera v blodnje teh, ki znajo šarmirat, sodijo pa na grič nad Idrijo, v Begunje, al pa U Škofljico na pr !! :-) Ne pustimo se tem manipulacijam, pa bomo rešili skupaj še marsikaj, ne le Vodo.....ampak že to z Vodo bo VELIK korak k naši povezanosti in spravi, pa tudi odnosu do narave, do pravih vrednot , imam občutek  :-) 

 

Huh...spet pretepam tipke, da se že kr kadi iz njih :-) 

 

Vse dobro 
Dušan 

Blažka

#43 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ne podpiram

2016-04-13 20:25

#42: Dušan Trušnovec - Re: Re: Re: Re: Re: Ne podpiram 

 Hojla Dušan,

 

hvala za lepe besede, se popolnoma strinjam, da se pametni in kulturni ljudje hitro med seboj zmenimo za skupni interes, četudi smo različni. Pa vendar me glede Alpine nisi prepričal. V Sloveniji tudi nimamo nekega divjega kapitalizma, kjer so lastniki predvsem tujci, smo pa imeli divji kapitalizem pri "tovariških" podjetjih, ki so jih vodili socialistični menedžerji, člani Foruma 21, polnih ust socialne čuječnosti, občutenja in delavskih pravic, v podjetjih pa so izkoriščali zaposlene kot sužnje in jih nato izvrgli kot zadnje govno (Pavček, Tovšak, Zidar, Cimos...).

A teh praks pri tujih lastnikih v Sloveniji v glavnem ni. Glede Alpine: po mojem mnenju kot takšna ne more konkurirati na trgu in pokriti stroškov proizvodnje s prodajo.Lahko pa pridobi tujega investitorja in lastnika in se specializira, en manjši del, sedanja Alpina je po mojem prepričanju predimenzionirana, za proizvodnjo za zelo specifičnega naročnika iz tujine.

Popoln nesmisel je, da smo preko države vsi državljani lastniki Alpine in zanjo odgovarjamo s svojim premoženjem, na vodenje pa ne moremo vplivati. Kar sanjaj o poštenjakih v nadzornih svetih, ki bi zagotovili transparentnost in uspešnost poslovanja, tega filma nikol ne boš gledal. 

Koncept družbenega premoženja je faliran koncept in nobeno romantično obujanje družbenega premoženja (kar državno lastništvo pravzaprav je) ne spremeni dejstva, da ta model preprosto ne deluje, požira pa miljarde in miljone.

Tako še kar ne podpiram pobude o Alpini, zate pa upam, da boš prepoznal prednosti in učinkovitost privatne lastnine.

S tem to izmenjavo mnenj končujem, sicer bo tole izpadlo kot dopisovanje, temu pa ta forum seveda ni namenjen.

Lep večer želim,

 

Blažka

Dušan Trušnovec
Avtor te peticije

#44 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ne podpiram

2016-04-14 10:57

#43: Blažka - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ne podpiram 

 Se strinjam Blažka..lahko pa nadaljujeva na mailu, če želiš, ali po tel.? MAil je : dusantrus(afna)gmail.com ...sicer pa samo še dodajam, da je nesmisel kovat v zvezde samo en model in zaničevat drugega, ker sta po moje oba izvedljiva in lahko koristna. Kot sem pa že prej navedel, osebna lastnina me prav nič ne moti, oz. zasebni kapital....le osnovnih pravil, ki bo ljudi delal zadovoljne in sproiščlene, ne pa zamorjene in prestrašene, se moramo dogovoriti. To je vse ! :-) ..No zej pa tule na to temo tud jst zaključujem...hvala ti za prijetno in korektno izmenjavo mnenj....in kot rečeno, če želiš, vabljena na kako debato po mailu, ali tel.  !? :-)

Srečno vsem 

D.      

Blažka

#45 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ne podpiram

2016-04-22 08:19

#44: Dušan Trušnovec - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ne podpiram 

 Hvala tudi tebi Dušan! Lep pozdrav, Blažka