Za možnost legalnega letenja z MODELI v Republiki Sloveniji


Gost

/ #2

2016-05-20 06:14

peticijo podpisujem predvsem iz razloga, da je RV letalsko modelarstvo neproblematičen šport in hobi že več kot pol stoletja in to brez kakršnih koli incidentov. Ta hobi združuje veliko področij, ki lahko mlademu človeku pomagajo k odločitvi za svoje šolanje, oziroma odločitev o poklicu, saj zajema oblikovanje, elektroniko, tehnike gradnje in poznavanje materialov, konstruiranje, meteorologijo ipd..
Popularizacija multikopterjev, njihova množičnost in cenovna dostopnost so privedli do tega, da so zaradi množičnosti pojavljanja na prireditvah, nepoznavanja pravil, ter njihove kršitve, ki klasičnim modelarjem ne delajo težav, ter s tem povezanimi padci in incidenti, da so se v medijih vse bolj pojavljala poročila o incidentih ter potencialnih nevarnostih povzročenih s strani teh letečih zadev, ki so jih začeli poimenovati "droni", čeprav ta beseda izhaja iz povsem drugega ozadja (prvotne vojaške leteče mete). Ker zakonodaja ni sposobna urediti kompleksno zadevo, hoče na žalost vse zajeti v predpisu za "brezpilotne letalne naprave" in omejiti njihovo uporabo na skrajno smešen (za klasično modelarstvo) majhen prostor, za vse kar bi šlo izven teh meja, pa so potrebna dovoljenja ter s tem povezani dodatni stroški in zamudna in neelastična birokracija.
Sam osebno mislim, da bi se zakonodaja ne smela vtikati v "klasično letalsko modelarstvo", ampak bi se morala posvetiti prerečemu problemu novodobnih "dronov" oziroma letalnih naprav namenjenih za delo v zraku, kakršnega opravljajo ravno multikopterji (droni), saj so le ti v svojem letu lahko povsem avtonomni, brez velike potrebe po poznavanju letalskega modelarstva nasploh, kar pa se izkaže za veliko oviro, ko gre za "izzivanje usode" uporabnikov teh dronov.
Mislim, da je zelo nepošteno, da se klasičnemu letalskemu modelarstvu, kot ga poznamo pol stoletja, naenkrat pristrižejo peruti do neprepoznavnosti, ker se nekomu pač ne ljubi, ali pa ni dovolj strokoven da bi opazil razlike med radijsko vodenim modelom letala ter multikopterjem, ter usposobljenost in znanje njunih upravljalcev. Žal bom naenkrat postal kršitelj zakonodaje, če bom še nadaljeval s svojim hobijem, kot sem ga izvajal do sedaj, čeprav bo še vedno varno, a po paragrafih zakona bom v prekršku, zaradi katerega mi bo lahko v najslabšem primeru celo odvzeta prostost, če sem prav razumel pred dnevi izdano "Direktivo".
Modelar Mitja Seršen Erman