Za vsestranski razvoj slovenskega jezika

SLOVENEC

/ #81 Re: Dobronamerna peticija ... a ozkogledna

2016-05-30 15:05

#17: Zagovornik novele ZViS - Dobronamerna peticija ... a ozkogledna 

 SLOVENEC

Prvi odstavek stoodstotno drži.

V drugem odstavku navajate pogoj za habilitacijo (objave v slovenščini). Kolikor mi je znano, po pripovedi nekaterih kolegov, za habilitacijo štejejo samo objave v tujih znanstvenih revijah. Pisanje npr. osnovnošolskih učbenikov je nepomembno. Kdo si je izmislil tak sistem? Prepričan sem, da na univerzi sami. V to se poslanci sigurno niso spuščali. Torej smo pri izvirnem grehu. Res pa je, da slovenska znanstvena srenja ne zmore primerne znantvene revije. Tu je prva povezava. Je pa lepo, da vsaj nekateri skrbite za razvoj slovenske terminologije. Dobro poznam dogajanja ob uvajanju uporabe računalnika v osnovne šole. Mnogi so zagovarjali uporabo angleščine, dokler nam MS ni dokazal, da se da vse prevesti v slovenščino. In to, banalno, zaradi zaslužka, ne zaradi akademizma.

Tretji odstavek. Vsa čast tistim, ki se trudite.

Četri odstavek. Popolnoma razumem, da doktorji morajo znati tudi druge tuje jezike. Odločitev za angleščino je razumljiva, saj se mnogi profesorji izobražujejo v VB in ZDA. In so prepričani, da je to edini zveličavni jezik. Zakaj pa ne nemščina, francoščina ali kak drug jezik? Zakaj pa se angleži in američani ne učijo drugih jezikov. Še tega najpogosteje ne vedo, kje je Slovenija. Da bi znali komunicirati v nemščini, to pa ne. Omogočanje, da se profesorji in akademski zbor odloča za jezik pa seveda zagovarjajo tisti, ki jim vseeno za naš jezik in s tem narod. Sicer pa, če me občutek ne vara, je ta SVIZ v nasprotju s temeljimi zapisi v SLOVENSKI USTAVI. Kaj pa rečete k temu?

Peti ostavek. Avtonomija daje določene pravice. Vendar samo v stroki. Odločanje o usodi slovenskega jezika in s tem slovenskega naroda pa trči ob moje pravice. Tu pa se njihova avtonomija konča. Saj, zato imamo ustavo, mar ne? Tudi jaz sem za vsebinsko (strokovno) avtonomijo slovenske univerze, nisem pa za tiste člene, ki govorijo o igranju z maternim jezikom.