VPIS NEODTUJLJIVE PRAVICE DO VODE V USTAVO


Gost

/ #46

2016-07-06 09:20

Pozdravljeni, kot velik podpornik peticije me zanima sledeče:

1. da naravni vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva z varno pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev in v tem delu niso tržno blago
Vsako gospodinjstvo že sedaj plačuje porabo vode, torej ali ni voda že sedaj tržno blago?

2. da se vodni viri ne morejo privatizirati oz. komercializirati;
Ali niso nekateri vodni viri že privatizirani in koncesije že podeljene? Kako v tem primeru? Naprimer, Union pivovarna, itd. Ko bo sprejeta CETA in TTIP bi družba Heineken lahko tožila državo Slovenijo zaradi kršenja pogodbe in posledično izgube dobička.

3. Primer: Heineken črpa in bo črpal vodo iz naravnih vodnih virov za izdelavo svojih produktov. Torej je in bo še naprej načrpana pitna voda uporabljena kot tržno blago ali se motim?

4. Ali obstaja omejitev, koliko pitne vode lahko neka multinacionalka načrpa? Naprimer, da ima neka regija zaporedna sušna obdobja in podtalnica močno pade, kmetje in prebivalci nimajo več vode za zalivanje vrtov in njiv. Zraven njihovih njiv in kmetij pa neka multinacionalka črpa hektolitre pitne vode na minuto, ker ima globje črpalne vrtine. Po novem zakonu bi bila država prebivalcem dolžna omogočiti dostop do pitne vode, na kakšen način bi bilo to izvedeno? Po novem zapisu v 70.a člen dostop do pitne vode ne pomeni dostopa do vode za zalivanje pridelkov?

Ali so takšni negativni scenariji upoštevani? Namreč iz novega zapisa 70.a člena Ustave RS ni možno razbrati kaj v tem primeru.

Lp.
Boris Lubej