ZA ohranitev vpisa na Gimnazijo Novo mesto


Gost

/ #67

2012-12-21 09:00



Razmišljam, kakšen argument je to:
1. Na Gimnazijah bomo ukinili nekaj oddelkov in ti otroci bodo šli potem na strokovne šole (ker ne bodo prišli na Gimnazijo) in Slovenija bo dobila več strokovnega kadra, ki ga potrebuje.

Hm. Mar to ne pomeni, da avtomatsko pričakujemo, da se na strokovne šole vpišejo učenci, ki so pač imeli nižji uspeh v OŠ (vemo pa, da nižji uspeh še ne pomeni avtomatsko, da dijak ni sposoben zahtevnejšega programa - tudi strokovnega). Pri vpisu na srednjo šolo naj dijaka vodi njegov interes, zanimanje, perspektiva poklica, kakovost programa, ne glede na to, ali je to strokovna šola ali gimnazija, in pa iskrenost do samega sebe, koliko truda je dijak pripravljen vložiti v lastno izobraževanje.

2. Čeprav nekateri vidijo v tej peticiji zgolj boj šole za "denar" ali boj učiteljev za službo, težko pristajam na tako ozko gledanje. Če Ministrstvo varčuje, če ni denarja, potem naj ga ne bi bilo za nikogar. To je približno tako, poudarjam približno, kot da bi imel učitelj na razpolago kvoto ocen, ki bi jih moral podeliti dijakom pri testu. Enemu, ki mu je bolj simpatičen, bi dal pet, drugemu pa pač 1. Problem je v tem, da argumenti Ministrstva ne zdržijo.

3. Zasebne šole v Sloveniji pa so daleč od zasebnih šol, kot jih poznajo v tujini.