ZA ohranitev vpisa na Gimnazijo Novo mesto

Stopite v stik z avtorjem peticije

Ta tema pogovorov je bila samodejno ustvarjena iz peticije ZA ohranitev vpisa na Gimnazijo Novo mesto.

To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-20 18:38


To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-20 19:31


Dijakinja

#53

2012-12-20 20:10

Stvari ne poznam dovolj natančno, da bi znala vsako izjavo argumentirati, izrazila bi samo svoje mnenje, saj me vse skupaj ni pustilo ravnodušne.
Za slabe dijake na gimnaziji so krive (v večini) že nekatere osnovne šole, kjer za petice skoraj ni bilo potrebno migniti s prstom, dodatnega znanja pa nismo pridobili niti pri nivojskem pouku, kaj šele pri rednih urah. Učenci smo tako bili prepričani, da smo dovolj sposobni za gimnazijski program, čeprav na NPZ-jih nismo dosegali briljantnih rezultatov. Govorim iz lastnih izkušenj, saj se moram zdaj kot gimnazijka, za petice truditi dosti bolj. Sicer je uspeh odvisen od vsakega posameznika, ampak s spremembami bi morali najprej začeti na osnovnih šolah in ko bi se to v nekaj letih izboljšalo, bi z utemeljenimi spremembami nadaljevali na srednjih šolah. Seveda tega ne bomo nikoli doživeli.
Naša država očitno hoče poslušne in neizobražene ovce, da bodo lahko delali kar koli se jim bo zazdelo. Se zgodovina podobnega vpliva cerkve (v tem primeru vlade) na ljudi spet ponavlja?
Peticijo sem podpisala iz enega samega razloga. Želim, da bi prihodnji rodovi imeli možnost dobre izobrazbe, ki jo v Gimnaziji lahko pridobimo. Gimnazija Novo mesto je EDINA ustanova v tej regiji, ki ima dovolj usposobljen kader in primerne programe. Seveda pa ni popolna in najdejo se tudi izjeme.
Ukinitev tega oddelka sicer ne pomeni neke drastične spremembe(kot bi bila recimo ukinitev ustanove), gotovo pa to ne koristi profesorjem ter ostalim zaposlenim na Gimnaziji.






Gost

#54

2012-12-20 20:57

Prepričana sem, da naši učitelji zelo dobro vejo, da se ne borijo samo za nas, za šolo in za bodoče novomeške gimnazijce, ampak se borijo za ohranitev javnega šolstva. In zato jih je treba podpret! Sem podpisala.

To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-20 21:33


Logika

#56

2012-12-20 21:57

Ne razumem zakaj mora ministrstvo ukinjati oddelke, saj oddelka itak ne more biti, če ni dovolj vpisamih dijakov. Počakati je treba na vpis in enostavno dati vsem enake možnosti. Če je dovolj vpisanih se mora oddelek omogočiti.

Če je treba šparat, šparajmo, gospodarstveniki in ekonomisti poznajo do sedaj že lepo število učinkovitih načinov kako prišparat. Moti me to, da se šparanje začenja pri otrocih. :(
Špela Debeljak

#57 Re: Gimnazijka- neodločena-?

2012-12-20 22:07

#38: vaša_dijakinja - Gimnazijka- neodločena-?

Draga naša neodločena dijakinja!

Zelo me veseli, da razmišljaš s svojo glavo! Ne pusti se nikomur (niti nam profesorjem ne), da bi ti vsilili kaj, za čemer ne stojiš. Vsekakor podpiši peticijo (ali karkoli drugega), le če se z njo strinjaš!

Profesorji smo soglasni, da je ukinitev oddelka slaba odločitev - tako za Gimnazijo Novo mesto, za njene zaposlene, za bodoče dijake, za celo dolenjsko regijo in za šolstvo na splošno! Če je bil v torek kak profesor malce preveč zagret, nam vendarle odpusti - smo samo ljudje! Prepričana sem, da noben profesor ni hotel 'potegniti' na svojo stran nevednih ovčic samo za par podpisov.

Naslednje generacije se NE zmanjšujejo toliko, da bi bila ukinitev oddelka opravičljiva. Sploh pa - če bi se naslednje leto res vpisalo premalo dijakov, bi bil tisti odvečni oddelek itak ukinjen. Pa verjetno do tega ne bi prišlo, glede na (kot si sama ugotovila) pozitivne odzive z Akademije znanja.

Praviš, da bi bilo ''z zmanjšanjem vpisa delo bolj pristno in kakovostno (kar tudi sama Gimanzija poudarja- npr. pri športnih oddelkih).'' Če je razpisanih MANJ prostih mest, kot je vpisanih dijakov - so vsa mesta zasedena! Torej bodo naslednji prvi letniki do vrha polni!! Z zmanjševanjem prostih vpisnih mest torej ne bomo pridobili na kakovosti!

Glede privatnih šol.... le naj bodo uspešne, tako kot so uspešne mnoge javne šole (naša Gimnazija med njimi). Vendar ne na račun JAVNE šole. A vendar jemljejo javni, dajejo zasebni!

Ne sramujemo se te, da nam nasprotuješ. Ponosni smo nate, da razmišljaš s svojo glavo! A vendar - razmišljaj še malo s svojo glavo....!! Samo zato, ker nekdo reče, da ''deluje iskreno in ne želi nobenemu nič slabega'', še ne pomeni da je to tudi res!

Lep pozdrav,

Špela Debeljak

 

 

Sari

#58

2012-12-20 22:23

V Kranju vzeli en oddelek stari kranjski gimnaziji ter gimnaziji Šk. Loka ter ju dodelili novi, na silo ustanovljeni gimnaziji, imenovani F. Prešeren, nekdanji ekonomski. Gre za "darilo" nekdanjega ravnatelja, sedanjega aparatčika na MIZKŠ, J. Šinka svojim kupljenim učiteljskim dušicam. Pa še Prešernovo ime za ekonomsko (in splošno) je zlorabljeno. Prešeren in ekonomija?!

To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-20 22:24


kas

#60

2012-12-20 23:25

Absurd kar se dogaja in kar hočejo narediti!

To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-20 23:30


To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-20 23:30


To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-20 23:34


starš

#64

2012-12-21 00:21

Pravilno ste se odločili za to dejanje, in vas podpiram.

To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-21 07:29


To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-21 08:56



Gost

#67

2012-12-21 09:00



Razmišljam, kakšen argument je to:
1. Na Gimnazijah bomo ukinili nekaj oddelkov in ti otroci bodo šli potem na strokovne šole (ker ne bodo prišli na Gimnazijo) in Slovenija bo dobila več strokovnega kadra, ki ga potrebuje.

Hm. Mar to ne pomeni, da avtomatsko pričakujemo, da se na strokovne šole vpišejo učenci, ki so pač imeli nižji uspeh v OŠ (vemo pa, da nižji uspeh še ne pomeni avtomatsko, da dijak ni sposoben zahtevnejšega programa - tudi strokovnega). Pri vpisu na srednjo šolo naj dijaka vodi njegov interes, zanimanje, perspektiva poklica, kakovost programa, ne glede na to, ali je to strokovna šola ali gimnazija, in pa iskrenost do samega sebe, koliko truda je dijak pripravljen vložiti v lastno izobraževanje.

2. Čeprav nekateri vidijo v tej peticiji zgolj boj šole za "denar" ali boj učiteljev za službo, težko pristajam na tako ozko gledanje. Če Ministrstvo varčuje, če ni denarja, potem naj ga ne bi bilo za nikogar. To je približno tako, poudarjam približno, kot da bi imel učitelj na razpolago kvoto ocen, ki bi jih moral podeliti dijakom pri testu. Enemu, ki mu je bolj simpatičen, bi dal pet, drugemu pa pač 1. Problem je v tem, da argumenti Ministrstva ne zdržijo.

3. Zasebne šole v Sloveniji pa so daleč od zasebnih šol, kot jih poznajo v tujini.

To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-21 09:07


To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-21 09:28


To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-21 09:52


To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-21 09:57



Gost

#72 Re: POJASNILO KONTRA

2012-12-21 10:08

#70: Maa - POJASNILO KONTRA

Program gimnazija ala po domače splošna ima 5 oddelkov, ne 7.

En oddelek ima program klasične gimnazije.

EN oddelek pa je športni oddelek. To ni eno in isto. Vsi pa opravljajo splošno maturo.

In blagor vam, ki veste, kdo ima pritlehne cilje in kdo ne. In kateri so to pritlehni cilji?

In ne, ne smešimo se. Niti malo mi ni smešno razdiranje javnega šolstva. Najprej na fakultetah, kjer ponižujejo vrhunske znanstveike, predane svojemu delu, z demagoškimi prijemi, zdaj so se spravili na srednje šole, sledijo osnovne itd itd.

 

 


Gost

#73 Re: Pa še to

2012-12-21 10:16

#71: 2 - Pa še to

 

Poudarjam, ni smešno. Rušenje javnega šolstva ni smešno. Ker bi rada nekoč svojemu otroku omogočila dobro šolanje brez šolnin.

Vlada pravi: moramo varčevati. Prav, varčujmo, če ni denarja, ga ni. In nekateri varčujemo. A glej ga zlomka, nekdo varčuje in šolam (ne samo Gimnaziji NM, tudi v Ljubljani, Mariboru, Kranju), ki nimajo težav z vpisom in ki dosegajo dobre rezultate, se jemlje, daje pa se zasebnim ali pa celo ustanavlja. To je tisto, kar ne gre skupaj. Nič drugega. Če je kriza, nekako mora biti kriza za vse. Al ne?

Če pa ima vlada ali kdo drug namen zmanjšati javno šolstvo in povečati zasebno, naj pač tako povedo. Naj rečejo bobu bob. Lejte, javna šola je preteklost. Želimo imeti toliko in toliko javnih in toliko in toliko zasebnih šol. Ne pa tlele nekaj varčevanje in bla bla, kar je vse skupaj metanje peska v oči.

Pa še to?

Nikjer ni nihče pojasnil, kdo so tisti ntelektualci, ki jih ne potrebujemo, gimnazija pa jih "proizvaja"?

 

 

To objavo je odstranil avtor te peticije (Show details)

2012-12-21 10:18



Gost

#75 Re:

2012-12-21 10:29

Pojem državnost se kot izraz resda pojavi v 19. stoletju, sploh ko je 1848 završalo v Avstro-Ogrski med slovanskimi narodi, a završalo je zato, ker se je po Evropi širil druh razvestljenstva, ta pa je zagovarjal razum, znanje, pravico do lastnega jezika in države, itd. Takrat smo Slovenci dobili svoj prvi politični program.

Marija Terezija resda ni potrebovala tako visoko izobraženega kadra, kot ga danes, saj so bile družbene razmere drugačne (in vemo, da vsako obdobje potrebuje in zahteva svoje, da pa človeška vprašanja ostajajo ista), a potrebovala je vsaj malo izobražen kader, če je želela, da imperij napreduje, zato je tudi uvedla obvezno osnovno šolo!!! In še marsikaj ...

Da pa se je narodna zavest prebudila šele v 19. stoletju??? Nikakor ne. Že Trubar nas nagovarja z Lubimi Slovenci, preko slovenskega jezika smo se na pokrajine razdeljeni Slovenci počasi, postopno oblikovali kot narod že mnogo mnogo prej ...