Peticija za ohranitev vpisa v EGSŠ Radovljica

zadnjiekonomskigimnazijec

/ #43 Ekonomske gimnazije nimajo veze z ekonomijo

2013-01-23 16:08

Sem obiskoval EGSŠ, program ekonomska gimnazija. Predmet Ekonomija sem imel ocenjen s 3, zadnje leto (pred maturo) sem komaj zvozil z 2. Učiteljica Ekonomije me je vprašala kam sem se vpisal in na moj odgovor, da na Ekonomsko fakulteto LJ, univerzitetni program, odgovorila, da nisem ravno za tja oz da mi želi "vso srečo". Za učiteljico se je govorilo, da je pred poučevanjem zavozila LIP Bled in zato njenemu mnenju zaradi takratne arogantne glave na srečo nisem dal veliko teže.

Diplomiral sem brez vsakega problema s povprečno oceno 7.4, čeprav sem študent, ki bi mu bila 6 dovolj. Sredi študija sem odprl svoje podjetje, ki danes zaposluje 3 (kmalu 4) ljudi in ustvari 100k dobička (ne prihodka) letno. Letos nameravam odpreti še dve podjetji, možno, da v tujini. Odločitev še ni padla, ker je težko zapustiti lasten narod.

Koliko me je ekonomska gimnazija naučila o ekonomiji? Nič oz skoraj nič.
Po mojih opažanjih tudi druge srednje šole z ekonomsko usmeritvijo ne nudijo nobene prednosti na področju ekonomije. Povečujejo le vpis na ekonomske fakultete, ker se večini zdi to pač primerna nadgradnja trenutne življenske poti, čeprav je v resnici cela stvar precej loterija.

Če bi jo ukinil? Nevem, ker nevem kaj vse se tu presoja. Gotovo je bilo ceneje imeti šolo tako blizu doma, a dvomim, da je to dovolj dober razlog glede na to, da imamo subvencionirane tudi prevoze v šolo.