ZA ohranitev vpisa na Gimnazijo Novo mesto

Quoted post


Gost

#48

2012-12-20 17:39

Kolektiv in dijaki Gimnazije Novo mesto: "Gimnazija Novo mesto je najstarejša gimnazija v Sloveniji z neprekinjenim delovanjem, ustanovila jo je Marija Terezija leta 1746, ko smo Slovenci lahko o svoji samostojnosti in državnosti samo sanjali. Vendar se je Marija Terezija v času krize zavedala, da brez kakovostne izobrazbe ni napredka in se kot tuja vladarica odločila, da v Novem mestu ustanovi gimnazijo. Danes, ko smo ponovno v krizi, nam naša slovenska oblast jemlje, kar nam je tuja dala."

Te mlečnozobce bi prof. Jerasova poučila, da je narodna samostojnost in državnost pojav šele 19. stoletja, leta 1746 se o tem res nikomur ni niti sanjalo.

Replies


Gost

#75 Re:

2012-12-21 10:29:57

Pojem državnost se kot izraz resda pojavi v 19. stoletju, sploh ko je 1848 završalo v Avstro-Ogrski med slovanskimi narodi, a završalo je zato, ker se je po Evropi širil druh razvestljenstva, ta pa je zagovarjal razum, znanje, pravico do lastnega jezika in države, itd. Takrat smo Slovenci dobili svoj prvi politični program.

Marija Terezija resda ni potrebovala tako visoko izobraženega kadra, kot ga danes, saj so bile družbene razmere drugačne (in vemo, da vsako obdobje potrebuje in zahteva svoje, da pa človeška vprašanja ostajajo ista), a potrebovala je vsaj malo izobražen kader, če je želela, da imperij napreduje, zato je tudi uvedla obvezno osnovno šolo!!! In še marsikaj ...

Da pa se je narodna zavest prebudila šele v 19. stoletju??? Nikakor ne. Že Trubar nas nagovarja z Lubimi Slovenci, preko slovenskega jezika smo se na pokrajine razdeljeni Slovenci počasi, postopno oblikovali kot narod že mnogo mnogo prej ...