Za vsestranski razvoj slovenskega jezika

Stopite v stik z avtorjem peticije

Ta tema pogovorov je bila samodejno ustvarjena iz peticije Za vsestranski razvoj slovenskega jezika.


Gost

#26

2016-05-27 16:11

Skrajni čas, da se nekaj uredi. Sama opažam zaradi skrajšanih besed v sms-ih, da se ne uporabljajo vezniki v konkretni vsebini kakšnega dopisa, kakor vikanje in tikanje hkrati. Ne vem čemu se je to tako "grdo" razpaslo, ker če nekoga vikamo, ga vikamo, če pa ga tikamo, ga vprašamo,če smemo in ga tikamo. Ne vem, čemu želijo biti bližje stranki, da rečejo: "Kaj ste želela gospa?" Seveda pa raba dvojine odhaja in če je to naša posebnost, naj tudi ostane.Lep in prijazen dan.Tatjana p.s. učenje naše slovenščine tujcem je naša prednost, če so prišli k nam. Super je, da obvladamo Slovenci tuje jezike, a tujce učimo tudi našega.

Gost

#27

2016-05-27 17:23

Funkcijska omejitev rabe jezika je nevarna za vsakršen jezik, za slovenščino pa posebej.Če potegneš en kamenček iz temeljf, ti se lahko zamaja cela stavba.

Gost

#28

2016-05-27 19:10

Ker je naravnost grozljivo, kakšen odnos do jezika imajo mnogi v zadnjih letih na vseh področjih - od radia, televizije, da o spletu niti ne govorimo. Zlasti v medijih je postala splošna praksa uporabljati ljubljanščino kot "knjižni" jezik, kar dobesedno boleče tolče v ušesa.

Gost

#29

2016-05-27 19:16

Ker mi je veliko do tega, da slovenščina ne bi izgubila na veljavi!

Gost

#30

2016-05-27 20:21

Vsak Slovenec bi jo moral podpisati. Upam, da bo naš pogled na jezik upoštevan. Priporočam, da preberejo pridigo kaplana Martina Čedermaca iz Bevkovega romana tisti, ki povzdigujejo angleščino.

Gost

#31

2016-05-27 20:47

Če si sami ne bomo prizadevali za svoj jezik, kdo se pa bo?

Gost

#32

2016-05-27 21:23

Potrebno se je boriti proti zapostavljanju slovenščine in vrivanju angleščine.

Gost

#33

2016-05-27 21:37

Peticijo sem podpisala zato, ker se moramo boriti za spoštovanje našega jezika, za katerega uveljavitev na vseh področjih so se naši predniki borili skozi stoletja. Vsi jeziki narodov morajo biti enakovredni. Za enakopravno komuniciranje med narodi pa bi lahko uveljavili Esperanto, tako pa "kapital" tudi v Evropi počasi vrinja v vsakdanje življenje svoj jezik t. j. angleščino. Samo poglejte reklamne napise in pesmi evrovizije. Lansko našo evrovizijsko sploh nisem slišala v slovenščini. Nič nimam proti angleščini, ampak v slovenskih izobraževalnih sistemih mora biti primus slovenščina . Če to ne bo uzakonjeno že vemo kje bomo pristali. Sicer pa Izkušeni poznavalci povedo, da naučeni Anglež nikoli ne more biti i jezikovno enakopraven z rojenim Angležem, tistim , ki že kot otrok govori angleško. Enako velja tudi za kak drugi jezik. Ne moreš se naučiti vseh fines ,če ne živiš med narodom. Če bo šlo tako naprej bo slovenščina res samo še jezik "raje".
OPS - Osveščeni Prebivalci Slovenije

#34 Pridigar

2016-05-27 21:55

Leta 1855 so še vse svete maše na Dunaju potekale v slovenskem jeziku. Potem pa se je dogajalo. Germanizacija. 

"Leta 1838 je imel Slomšek na binkoštni ponedeljek v Blatnem gradu na Koroškem znano pomenljivo pridigo s skatero je dramil Slovence in jih vnemal v ljubezni do jazika in naroda. »Ves svet je velik tempelj Božji, od sončnega izhoda do zapada se njemu čast in hvala poje in vsaka stvar poveličuje Vsemogočnega. Mala ptičica, slavuj, v zelenem grmu ponoči milo žvrgoli; velika postojna na planinah, ki visoko pod nebom leta in se po hribih in dolinah s svojim mogočnim krohotom glasi; mali pastirček, ki na paši svojo stranščico piska, kakor tudi grozovitni lev v puščavi; mili glas zvonov in orgel sladko petje v hiši božji, pa tudi strahovit grom, pred katerim se zemlja trese in nebo maje; najlepše pa človek, kateremu je stvarnik jezik dal, da bi mu z jezikom pel čast in slavo.

Lepo je slišati glasne zvonove peti, še lepše orgle žvrgoleti, najlepši pa je, človeški glas s katerim poje in žvrgoli, žaluje in se veseli, beseda, katero mu je vsemogočni stvarnik dal, je naimentnejši in največji dar. Brez besede ali govora bi bila zemlja žalostna puščava, in vsaka človeška druščina bi bila le iho, dolgočasno zbirališče mutastih divjakov. Med vsemi jeziki mora Slovencem naš materin jezik najljubši biti. Bratje in sestre moje! Slovenec bom Slovencem nove besede iz ljubezni materine govoril v slovenskem jeziku. Vselej so Slovenci besedo božjo radi poslušali, dazupam, da tudi vi. Med apostolskimi možmi na Koroškem je bil sveti Modest, prvi škof gosposvetski, kateri v tej imenitni cerkvi počiva. Slovenci, ki so tistokrat po vsem Koroškem, Štajerskem, Krajnsjkem, Ogrskem, Češkem in Moravskem živeli, so imeli tri imentine kneze: Rastislava, Svetopolka in Koclja, ki so kakor dobri očetje Slovencem kot svojim otrokom skrbeli za krščansko poučenje.

Dva brata, modra in učena moža – sv. Ciril in Metod, ki sta v slovnske deže prišla, sta Slovence Boga prav spoznati, pa tudi pisati in brati učila in sta tako bila slovencev naimenitnešau učenika in apostola, in Slovenci so se veselili, ki so toliko božje reči v svojem jeziku slišali. Oh veliko se najde Slovencev, ki se svojega materinega jezika celo sramujejo in ne pomišljajo, da je pregrešno, se svojega jezika sramovati, ga zatajiti in celo pozabiti.

NAŠ JEZIK JE BRAT TISTEGA GRŠKEGA JEZIKA, V KATEREM SO APOSTOLI IN EVANGELISTI SPISALI SVETO PISMO; ŽE VEČ TISOČ LET POŠTENI LJUDJE SLOVENSKO MARNAJO. SLOVENSKI JEZIK JE BRAT LATINSKEGA JEZIKA, V KATEREM SE SPLOH SVETA MAŠA SLUŽI, IN ŽE PRED TISOČ LETI SO NAŠI STARI OČETJE SVETO PISMO V SLOVENSKEM JEZIKU IN PO SLOVENSKO V HIŠI BOŽJI PREPEVALI BOGU SLAVO. KDOR SE TEDAJ TAKO STREGA, IMENTINEGA JEZIKA SRAMUJE, JE PODOBEN ČLOVEKU, KI LEPO POŠTENO OBLAČILO RAZ SEBE IZTRGA, KI MU GA JE DAL DOBRI OČE, SE OBLEČE PO TUJE IN MISLI, DA BO LEPŠI.

Naš imeniten jezik slovenski se ne marnja samo po Koroškem; ni ga jezika na svetu, ki bi ga tako po širokem govorili, kakor jezik slovenski. Pojdi za jugom do morja, našel boš na Hrvaškem, Dalmatinskem ljudi, ki slovenje govorijo, kakor ti. Prehodi ogrsko, češko, poljsko in moravsko deželo, povsod boš našel svojo slovensko žlahto. Slovenski jezik le tisti malo obrajta , ki sveta ne pozna in ne ve, kakšni ljudje živijo po svetu. Podoben je tak nevednemu otroku, kateri tudi misli, da je celovško jezero največje morje na svetu in da je onkraj Ljubekja že konec Sveta. Kdor svoj materin jezik zavrže ter ga pozabi in zapusti, je zmedenemu pijancu podoben, ki zlato v prah potepta in ne ve, koliko škodo si dela. Slovenski starši, ki slovenski znajo, pa svojih otrok slovenskega jezika ne učijo, so nehvaležni hišniki, ki svojim otrokom drago domačo reč, slovenski jezik, zapravijo, ki so jim ga njihovi dedje izročili.

Podobni so taki očetje in matere slabim gospodarjem, ki svoje očetno gospodarstvo prodajajo, drugo pohištvo kupijo, poslednjič pa večji del beraško palico najdejo. Kar je oče dobrega od svojih staršev prejel, mora svojemu sinu zapustiti in, kar se je mati od svoje matere naučila hvalevrednega, bo tudi zapustila svoji hčeri. Materin jezik je najdražja dota, ki smo jo zadobili od svojih starih: skrbno smo ga dolžni ohraniti, olepšati in svojim mlajšim zapustiti. Človeški jezik je talent, ki nam ga je Gospod nebes in zemlje izročil, da bi ga uporabljali zato, da bi storili veliko dobrega. Kdor svoj materin slovenski jezik pozabi, maloprisno svoj talent zakoplje; Bog bo enkrat terjal in vsi zaničevalci svojega poštenega jezika bodo v zunanjo temo vrženi. O, ljubi in pošteni slovenski jezik, s katerim sem prvi svojo ljubeznivo mamo in dobrega ateja klical, s katerim so me moja mati učili Boga spoznati, v katerem sem prvokrat svega stvarnika častil -  tebe hočem, kakor najdražji spomin svojih rajnih staršev, hvaležno spoštovati in ohraniti; v slovenskem jeziku svoje ljube brate in sestre, Slovence, najrajši učiti; želim, kakor hvaležen sin svje ljube matere, da, kakor je moja prva beseda slovenja bila, naj tudi moja poslednja beseda slovenja bo. Tudi vsak pošten Slovenec  ravno to želi, mislim, da želite ravno to tudi vi.

Usmiljeni Bog, vsemogočni stvarnik je dal človeštvu dušo in telo. Telo potrebuje poštenega oblačila, duša pa zgovornega jezika; kar je za telo oblačilo, to je duhu jezik in beseda. Vi skrbite svoje telo lepo obleči; ali bodete pozabili preskrbeti svoji duši pošteno govorjenje? Veliko staršev med vami novo šego ima, svoje otroke le po novi šegi učiti in na svoj stari slovenji marenj celo pozabiti. Oh, to je hudo delo in velika izguba! Ravno v tem jeziku, v katerem so vas vaši ljubi starši že brati in lepo govoriti naučili, ste dolžni tudi vi svoje otroke učiti; ako ne, tako niste naučili, ste dolžni tudi vi svoje otroke učiti; ako ne, tako niste vredni biti dobri sinovi in hčere svojih poštenih staršev!

Zakaj hudobec je, ki svojih staršev ne spoštuje; tudi oni vas kdaj po vstajenju za svoje mlajše ne bodo hoteli spoznati. Govorjenje, ki ste ga od svijih prednikov prejeli, ste dolžni svojim otrokom, kakor žlahte lastnino zapustiti. Otroci, ki se ne naučijo slovenski govoriti od svojih staršev, izgubiijo veliko premoženje, ki se več povrniti ne da. Kolikor jezikov kdor govoriti zna, toliko ljudi velja. Kako nemarno bi bilo, da bi vi starši svoj materin jezik svojih otrok ne učili, kakor so naučili vaši očetje in matere vas. Slovenci, ki svoj jezik malopridno zatajijo, so podobni neumnemu kmetu, ki svojo kmetiško suknjo sleče in začne gosposko nositi, da potem ni ne gospod, ne kmet. Rojen Slovenec, ki svoj narod zataji, je podoben pigreti jedi, ki nobenemu zdrava ni; tak človek svojega rodu žlahtne lastnosti pozabil in se slabostim privadi, in je, kakor preoblečen vran, od vseh zaničevan.

NE BODI VAS TEDAJ SRAM, DA STE SLOVENCI, TO NAJ BO VAŠA ČAST!

Prizadevajmo si, vsak po svojem stanu, pošteno in prav po krščansko živeti, kakor so naši predniki, stari Slovenci, živeli. Slovenci so bili od nekdaj dobrega, usmiljenega srca; radi so potrebnim pomagali in sosedom dobro storili. Slovenci so bili od nekdaj pridni delavci, ki so polje marljivo obdelovali in živino lepo redili. Krivico komu storiti, jih je bilo strah.

Pokažimo tudi mi, da smo POŠTENIH OČETOV, POŠTENI SINOVI! LLJUBITE SVOJ ROD, SPOŠTUJTE SVOJ JEZIK! ZA ČAST SVOJEGA JEZIKAVSAK POŠTENI MOŽ BOLJ SKRBI, KAKOR POŠTENI ŽENIN ZA ČAST IN POŠTENJE SVOJE NEVESTE.«

www.gibanje-ops.com


Gost

#35

2016-05-27 22:14

Predavanja naj bi bila ne samo vsebinsko, temveč tudi interpretativno zanimiva. in živa predvsem za poslušalce, študente, a naj bo predavatelj še tako dober, ga tudi odlični poznavalci angleščine ne bodo zmogli tako doživeti kot bi ga v materinščini.

Gost

#36

2016-05-27 23:31

V tujem jeziku sem druga oseba. Zares izrazim (tudi znanstveno-raziskovalno) se lahko le v svojem maternem jeziku.

Gost

#37

2016-05-28 06:22

Ohraniti moramo slovenski jezik in omogočiti našim študentom študij v materinem jeziku.

Gost

#38

2016-05-28 06:23

Želim, da ohranimo svoj jezik.

Gost

#39

2016-05-28 06:27

Obstoj Slovencev kot naroda je odvisen od dveh dejavnikov: njegovih krščanskih korenin in njegovega jezika. Dokaz za oboje so med drugim
Brižinski spomeniki, ko je slovenski jezik prvič zapisan, vsebina pa je krščanska. Torej poznati in spoštovati to zgodovino ter jo seveda razvijati naprej šele zagotavlja, da bomo živeli in se razvijali kot narod na obeh področjih:" Stati inu obstati." (Citat je splošno znan.)
Terezija Jurca Caserman

Gost

#40

2016-05-28 07:53

Ker je prav in naravno, da se izobražujemo v maternem jeziku. Ker se mora slovenski jezik razvijati v vsej svoji zvrstnosti. Ker moramo skrbeti za razvoj znanstvenega in strokovnega jezika jezika. Dodatnemu ali vzporednemu izobraževanju v tujem jeziku pa se tudi ne zapira poti.

Gost

#41

2016-05-28 08:23

Ker se je treba zavzeti za rabo slovenščine na univerzitetni ravni in v znanosti.


Gost

#42

2016-05-28 09:41

V Mariboru je pred 112 leti pričela izhajati znanstvena revija ČZN, prav z namenom dokazati ostalim evropskim narodom, predvsem pa Nemcem, da se lahko v slovenščini pišejo najzahtevnejše družboslovne znanstvene razprave.
Mariborski politiki in znanstveniki, dr. Karel Verstovšek, dr. Matija Slavič, ..... so med zaslužnimi takratnimi intelektualci za ustanovitev prve slovenske univerze, Univerze v Ljubljani, leta 1919, ustanovljene prav zato, da se organizirano razvija slovenski znanstveni jezik!
Uspeli so, danes, ko imamo slovensko državo, pa je slovenščina OGROŽENA!
Moderna tehnologija bo že čez nekaj let omogočila kvalitetno simultano prevajanje iz slovenščine v angleščino, tujim študentom na slovenskih univerzah, zaradi tega je nerazumljivo, kaj se nam dogaja!

Gost

#43

2016-05-28 09:43

Danes visoka šola, jutri srednja, na koncu pa osnovna ?

Gost

#44

2016-05-28 11:35

Vem, kaj pomeni znanje maternega jezika, ki ga bodoči intelektualci morajo obvladati. Že to, da toleriramo narečje ali govorno napako pri izpostavljenih ljudeh, je preveč.
Tudi oddelki mednarodne mature na srednjih šolah so vprašljivi, ker se poučuje večino v angl. jeziku.

Gost

#45

2016-05-28 15:30

Ali bi morali biti hlapci na svojem? Hvala prof. dr. Marku Jesenšku za vztrajanje v boju za rabo in spoštovanje maternega, slovenskega jezika na naših univerzah in drugih institucijah.

Gost

#46

2016-05-28 17:40

Za ohranitev slovenskega jezika, kateri je ravnopraven z drugimi jeziki.
Matija

#47

2016-05-28 20:16

Zdaj, ko so uničile naše gospodarstvo s svojimi nasveti, hočejo fakultete razpisati par tujih štipendij, nato na rovaš tega uvesti pouk v angleščini, nato pa s poukom v angleščini privabljati tujce. Slovenski študent bo v slabšem položaju kot vsi ki imajo angleščino za materin jezik in to v domači državi. SMC izdajalci naroda, prodane duše, prekleti profesorji na fakultetah ki hočejo hitre zaslužke, prodane duše SD in SDS in mentalno bolana združena levica, napadate lasten narod, izdajalci ste vsi, ki ste tiho in to omogočate


Gost

#48

2016-05-29 07:28

Ker je bilo skozi zgodovino vloženega preveč napora, da je jezik obstal, ker je samospoštovanje temelj vsega in ker se v teh zadeva nekih vrat preprosto ne odpira, ker francozi cenijo francoščino, nemci nemščino, ker je nekaterim mojim rojakom hlapčevanje v krvi in genih ...

Gost

#49

2016-05-29 08:44

Ker je nevzdržno in absurdno, da komaj slabih sto let po ustanovitvi lastne univerze in po večstoletnem prizadevanju naših najboljših mož sami zametujemo svojo lastno identiteto in mukoma pridobljeno! To je v nebo vpijoče hlapčevstvo in sramota za naše ''intelektualce''!

Gost

#50

2016-05-29 09:21

Slovenščina se mi zdi ogrožena in ljubimo jo!