Za vsestranski razvoj slovenskega jezika

Slovenec sem

/ #279 Re:

2016-06-04 12:53

#276: -  

 Strinjam se, v slovenščini, da ni zmagal ne fašizem ne nacizem, ne stara Avstrija ne jugosloveniziranje Jugoslavije, da bi  imeli le en urdani - jugoslovanski jezik, tudi v Sloveniji, v učbenikih slovenske književnikov pa morda vsaj 5 slovenskih avtorjev, kjer ne bi bilo kajpak mene. Da so lahko tepci in tepke v slovenskem šolskem ministrstvu, bi bilo mogoče predvidevati, saj zahtevajo razveljavitev slovenskega kot strokovnega  jezika prav unverzalno in univerzitetno, ker imajo nepresežno samo/voljo do nesmislov. Upajmo, da mladi ne bodo med študijem orda - hajlali? 

Kar je jezikovno značajsko vznemirljivo, je ob predlogu, da izgine s slovenskih univerz slovenščina, obenem dejstvo, da pri nas študirajo tudi rodovno drugi mladi, ki morajo kajpak že bvladati vojezično rekanje in pisanje - v slovenščini ali strokovni anglešini. Še vedno je uradni jezik v RS - slovenščina.

 

Že otrok sem bil "čudak" - ljubil sem jezike, jezikoslovje, slovničnno problematiko, potem pa sem se lepo razumel primeroma z akademikom Jožtom Toporišičem in drugimi. Ustanovil sem Kopitarjevo društvo Slovenije - v ponos slovenskega jezika mednarodno.

 

S prijatelji Vitalom Klabusom, Jankom Modrom, Franetom Jermanom smo se dobivali doma pri prevajalcu Stanku Jarcu - in diskutirali in debatirali o vprašanjih  slovenskega jezika! čudovita živahna doživetja v skrbi za jezik! Nekaj tega poskuša krščansko pokazati bivši kultminister Janez Dular, umrl pa je pred kratkim na avstrijskem Koroškem pri/znani France Verbinc... 

 

Kako da so tako tihcane slavistke ali slavisti, slovenisti, komprativisti...? vsaj II. razred za filološke in literarne vede, ki ima 10 rednih, 2 izredna in 14 dopisnih članov, s tajnikom Markom Snojem, prav tam?! kaj šele Odbor za preučevanje narodnih manjšin,vodi Jože Pirjevec, Pravopisna komisija, vodi Helena Dobrovoljc, naposled Komisija za človekove pravice, vodi Alenka Šelih, prav tam? zaslužiti bi morali namreč akademiki tokrat apanažo, ki je mesečna nagrada... 

Brez kakega pretiravanja upajmo, da bo Republika Slovenija še naprej tudi ustavno pravna in socialna država, namreč v pravni kulturi in socializaciji vzgojno izobraževalnega sistema. 

 

S spoštovanjem

Vladimir Gajšek, pisatelj, prevajalec, ur. INTELYWAY, bivši zunanji svetovalec državnega predsednika dr. Janeza Drnovška, član Slovenskega centra PEN, DSP itd.