VPIS NEODTUJLJIVE PRAVICE DO VODE V USTAVO

Quoted post

Dušan Trušnovec
Avtor te peticije

#42 Re: Re: Re: Re: Re: Ne podpiram

2016-04-13 15:04

#41: Blažka - Re: Re: Re: Re: Ne podpiram 

 Oj Blažka.:Ja sej se strinjam s tem, kar praviš. Ampak, če si malo pozorno prebrala, sem nekje vsmes tudi pojasnil, da nimam nobenih nazorskih težav s kapitalom, kot si ga tule opisala. ko ustvarja delavna mesta in so zaposleni zadovoljni, je to evidentna korist za obe strani, oz, strani ni več, ker podjetje postane Eno ! Enako velja za kapital, ki upošteva potrebo po čim manjšem okoljskem odtisu ! ...Kapital, ki ga ne cenim , se ga izogibam in podpiram vsak odpor do takega kapitala, pa je divji, pobesneli, neoliberalni kapital, ki razen dobička "za vsako ceno", ne upošteva ničesar drugega in je sociala na sporedu dogovorov edino, ko nima druge izbire in je v to prisiljen, ne pa zaradi potrebe po sočutju, sodelovanju in skupnem ustvarjanju ! Tak kapital je slepa ulica, ki na dolgi rok ne more obstajat, dokler pa obstaja, pa ustvari zgolj gore žrtev, krivic in pogorišč!! .....In v tem segmentu se prav nič ne razlikuje od norosti, ki jih je v imenu komunizna počela horda psihopatov iz prejšnjega sistema ! Tako rekoč, kot so bile prej povsem nekritično nekatere stvari v komunizmu svete in nedotakljive, tako je sedaj pojem prostega kapitala svetinja, ki se jo ne sme ogrožat za nobeno ceno ....."sicer nisi naš" !! :-) 

Lepo je, da si navedla svetle prakse...vsaj navzven so svetle , pa tudi v praksi, kolikor poznam, stvari dokaj zdravo funkcionirajo...ampak žal je teh primerov premalo,..... neprimerno manj, kot je teh, ko se je podjetje umetno uničilo, prodalo za male denarje, delavce se je počasi odpuščalo in se jim nižalo plače, predstavlajli so pa zgolj neizbežen strošek , ne pa ustvarjalne sodelavce !....Se povsem strinjam, da "rdeči baroni" sesajo, kot vampirji naš skupni denar in o tem je potrebno vsekakor razmišljat tudi v bodočih aktivnostih raznih CI in zainteresiranih javnosti, da se zagotovi transparentnost, državne firme se morda prelevijo v kake zadruge, nadzorni sveti pa so ne zgolj elita, ampak tudi predstavniki zaposlenih, ki se redno preverjajo na pr. ...Najslabše se mi namreč zdi, da bo na pr, v primeru Alpine prišlo do tega prej opisanega scenarija, ko bodo na koncu vsi izgubili delo, ostali bodo prazni prostori, ki si jih bo še vedno lastil tisti, ki je firmo kupil na pol zastonj, proizvodnjo pa preselil kam v Turčijo na pr !! 

Če malo pogledaš na zemljevid podjetij v SLO, ali v bivši Jugi, koliko relativno dobrostoječih podjetij je delovalo v pogojih omejenega trga in koliko jih je ostalo, te prime groza..:Iz njih je pa nastalo zelo malo novih perspektivnih podjetij, kot si jih tu omenila ! Vkolikor bi stvari potekale transparentno, bi ta podjetja morala ne glede na to, ali bi ostala v državni lasti, ali bi postala zasebna lastnina, MORALA poslovati v pogojih prostega trga uspešneje, ali vsaj enako, ne pa da ena za drugo propadajo ! Tega  dejstva se pač ne da negirat.  

zato sem prepričan, da je tu šlo v veliki meri za agendo siromašenja in ropanja vsega, kar je vrednega, za uničevanje konkurence in ropanja vseh naravnih bogastev....To se že dogaja z gozdovi, za zrak že lep čas plačujemo CO2 obremenitev :-).....in sedaj je na vrsti voda, ki pa jo bomo  s skupnimi močmi računam da uspeli ohranit v skupni, javni lasti za dobro vseh....In ravno voda je lahko dobra priložnost, da se tale naš umetno ideološko razdeljen in skregan narod spet poveže v enotno, odločno in pokončno skupnost, kjer bomo sodelovali s tujci, ne pa igrali sužnje, zavite v lepo pakungo "služenja". Seveda že opažamo poskuse diskreditacij in ideoloških razdvajanj...a računam, da je Voda vseeno toliko pomembna surovina, da jo VSI nagonsko čutimo, kot nekaj, kar mora ostati neodtujljivo ! 

To, da se imam za levičarja ne pomeni, da so mi blizu "rdeči baroni", niti kdorkoli drug, ki si maže roke s žulji in krvjo soljudi, ne glede na ideološko pripadnost...zame so to vse psihopati, ki idejo zlorabljajo za svoje blazne in pohlepne načrte....s tem ideja, kot je komunizenm, demokracija, svobodno podjetništvo itd., niso ničesar krive za za težave ljudi, ampak so zgolj zlorabljene od teh psihopatov. Tozadevno je komunizmu manjkalo  poznavanje in upoštevanje duhovne razsežnsoti bivanja, kapitalizmu pa socialna in okoljska opredeljenost na grobo povedano . Kar je najpomembnejše, je pa to, da smo vsi ljudje in da se lahko s zgolj malce razuma in srčnosti sprejemamo in sodelujemo brez, da nasedamo spletkam in manipulacijam psihopatov, ki s svojo prirojeno inteligenco uničujejo vse na poti uresničitve njihovih bolestnih vizij v imenu katerekoli ideologije! 

Kaj ima veze, če si ti na pr. kristjanka, jst pa še krščen nisem in sem bil akltivni komunit,, ki sem kot rečeno šele pri svojih 24 tih spoznal realnost teh blodenj in ostal komunist v srcu, nisem pa več držal štange psihopatom ! NOBENE ...oba sva človeka, ki želiva dobro. oba iščeva resnico , oba čutiva Stvarnika ( najbrž izven institucije še bolj, kot pa v njej !? .-)  ) , doživljava ga in udejanjava na vsakem koraku, z vsakim vdihom ...edino, kar naju lahko spre, je naivna vera v blodnje teh, ki znajo šarmirat, sodijo pa na grič nad Idrijo, v Begunje, al pa U Škofljico na pr !! :-) Ne pustimo se tem manipulacijam, pa bomo rešili skupaj še marsikaj, ne le Vodo.....ampak že to z Vodo bo VELIK korak k naši povezanosti in spravi, pa tudi odnosu do narave, do pravih vrednot , imam občutek  :-) 

 

Huh...spet pretepam tipke, da se že kr kadi iz njih :-) 

 

Vse dobro 
Dušan 

Replies

Blažka

#43 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ne podpiram

2016-04-13 20:25:17

#42: Dušan Trušnovec - Re: Re: Re: Re: Re: Ne podpiram 

 Hojla Dušan,

 

hvala za lepe besede, se popolnoma strinjam, da se pametni in kulturni ljudje hitro med seboj zmenimo za skupni interes, četudi smo različni. Pa vendar me glede Alpine nisi prepričal. V Sloveniji tudi nimamo nekega divjega kapitalizma, kjer so lastniki predvsem tujci, smo pa imeli divji kapitalizem pri "tovariških" podjetjih, ki so jih vodili socialistični menedžerji, člani Foruma 21, polnih ust socialne čuječnosti, občutenja in delavskih pravic, v podjetjih pa so izkoriščali zaposlene kot sužnje in jih nato izvrgli kot zadnje govno (Pavček, Tovšak, Zidar, Cimos...).

A teh praks pri tujih lastnikih v Sloveniji v glavnem ni. Glede Alpine: po mojem mnenju kot takšna ne more konkurirati na trgu in pokriti stroškov proizvodnje s prodajo.Lahko pa pridobi tujega investitorja in lastnika in se specializira, en manjši del, sedanja Alpina je po mojem prepričanju predimenzionirana, za proizvodnjo za zelo specifičnega naročnika iz tujine.

Popoln nesmisel je, da smo preko države vsi državljani lastniki Alpine in zanjo odgovarjamo s svojim premoženjem, na vodenje pa ne moremo vplivati. Kar sanjaj o poštenjakih v nadzornih svetih, ki bi zagotovili transparentnost in uspešnost poslovanja, tega filma nikol ne boš gledal. 

Koncept družbenega premoženja je faliran koncept in nobeno romantično obujanje družbenega premoženja (kar državno lastništvo pravzaprav je) ne spremeni dejstva, da ta model preprosto ne deluje, požira pa miljarde in miljone.

Tako še kar ne podpiram pobude o Alpini, zate pa upam, da boš prepoznal prednosti in učinkovitost privatne lastnine.

S tem to izmenjavo mnenj končujem, sicer bo tole izpadlo kot dopisovanje, temu pa ta forum seveda ni namenjen.

Lep večer želim,

 

Blažka