Za vsestranski razvoj slovenskega jezika

Stopite v stik z avtorjem peticije

Ta tema pogovorov je bila samodejno ustvarjena iz peticije Za vsestranski razvoj slovenskega jezika.


Gost

#501

2016-06-14 04:49

Zavzemam se za pravilno uporabo slovenskega jezika; ne narečja; v javnih medijih in na drugih javnih mestih. Tukaj smo že kar nekaj let zamudili.
Lep pozdrav

Gost

#502

2016-06-14 05:51

Slovenščina je naš materin jezik, ki ga moramo negovati na vsakem koraku - zasebno in javno.
enatskesip

#503 naš jezik

2016-06-14 05:53

Peticijo podpisujem, ker se strinjam z zahtevami, navedenimi v njej. Potrebno bi bilo te pogoje uvesti tudi v javnih medijih. Mislim predvsem na komrecialne radijske postaje, kjer s slovenščino delajo kot svinja z mehom.


Gost

#504

2016-06-14 08:02

V SLOVENSKIH ŠOLAH SLOVENSKI JEZIK.
Žalostno je, da sploh govorimo o tej temi. Kje je naša narodna zavest,

Gost

#505

2016-06-14 09:10

Zato, ker je postala Slovenščina v medijih močno pohabljena.


Gost

#506

2016-06-14 09:14

Sicer se strinjam, da so študijski programi lahko (ne pa nujno) vzporedno dostopni tudi v drugih jezikih, predvsem zaradi tujih študentov in zaželene konkurenčnosti, popolnoma pa se mi zdi nesprejemljivo, da bi ob tem opuščali iste ali povsem primerljive programe v slovenskem jeziku (izjema je študij tujih jezikov). Najprej, ker gre za slovensko univerzo, vprašanje samozavesti, tudi občutka svobode, lastne identitete in razvoja suverenega izražanja v svojem jeziku na vseh področjih. Tuji, npr. angleško govoreči predavatelji, ki so v angleščini najbolj doma in se zato lahko v njej tudi najbolje izražajo, naj bodo raje spodbuda domači, slovenski konkurenci za vsebinsko in jezikovno odličnejša predavanja v domačem jeziku. Nisem pa prepričana, da angleška predavanja slovenskih učiteljev dolgoročno ne bi pomenila inflacije jezikovnega izražanja na univerzi, s tem pa tudi strokovnosti, da o posledičnem pomanjkanju samozavesti in nacionalne identitete pri študentih niti ne govorimo. Kdo nas bo spoštoval, če se ne bomo sami?

Gost

#507

2016-06-14 09:35

Ker sem izvorni Slovenec in hočem da se ohrani naš jezik kot sodoben svetovni jezik.

Gost

#508

2016-06-14 09:49

Za angleščino na univerzi sem, samo da je dodatek slovenščini in da je le določen % predavanj v angleščini - odvisno od fakultete in smeri. Slovenščina mora ostati prevladujoči jezik na slovenskih univerzah v Sloveniji.

Gost

#509

2016-06-14 10:57

Lepo je poznavati tuje jezike, ampak nikoli ne pozabiti svoj.

Gost

#510

2016-06-14 11:09

Na slovenski jezik moramo paziti. Če ga je skozi stoletja ohranil naš kmet, ga bomo vendar tudi mi.

Gost

#511

2016-06-14 11:30

Ljubim slovenščino.

Gost

#512

2016-06-14 12:42

Za naše otroke.


Gost

#513

2016-06-14 12:42

Ker sem ponosna na kulturno bogastvo Slovencev.

Gost

#514

2016-06-14 13:41

Podpisala sem jo, ker je slovenski jezik vsebiski del nacionalne identitete, ki prispeva k diverziteti vsega živega. Naj se študenti učijo strokovno komunicirati tudi v angleščini (in ne samo) in postanejo bilingvisti .., saj jim to prinaša večjo realizacijo intelektualnega potenciala na sploh. Na državni izobraževalni instituciji katere koli stopnje, mora izobraževanje potekati v državnem jeziku. Po mojem je to element opredelitve državnosti. LP

Gost

#515

2016-06-14 14:11

Položaj jezika v (visokem) šolstvu je le en del problema neustrezne jezikovne politike. Velik problem so tudi mediji, ki "popuščajo" vplivom angleščine, pod pojmom "jezikovnega sproščanja" pa beremo in slišimo vse več vulgarne ulične latovščine.

Gost

#516

2016-06-14 14:13

Slovenščina je lep jezik in ne smemo dovoliti, da jo spodrine angleščina zaradi nekaj "bistrih glav" ki si domišljajo da so v njej doma. Pokojni Arsen Dedič je lepo rekel ko so ga vprašali zakaj se ni preselil v Francijo, ustvarjam lahko le v svojem jeziku. In to veliko pove.

Gost

#517

2016-06-14 14:35

Skozi vso zgodovino našega naroda je bil jezik tisti, ki nas je družil in opogumljal, da se nismo dali potujčiti. Danes, ko naj bi bili svobodni in suvereni, pa nam vsiljujejo tuj jezik kot učni jezik v hramih, kjer bi ga morali najbolj spoštovati in gojiti, ga negovati kot svetinjo. Zato sem podpisal to peticijo!

To objavo je odstranil pisec objave sam (Show details)

2016-06-14 14:36



Gost

#519

2016-06-14 14:38

Zaradi brezumnega, čeprav v svilen papir zavitega lomastenja po slovenščini. Afriški, arabski, azijski in verjetno še kateri narodi, zaradi zgodovinskih okoliščin, med njimi predvsem kolonializma niso razvili v svojih jezikih znanstvene terminologije. Na naravoslovnih, medicinskih in tehničnih univerzah so zato predavanja v angleščini. Mi smo v stoletjih zgradili terminologije na vseh strokovnih in znanstvenih področjih. Če se temu odrečemo, smo izgubili pomemben del svoje identitete, Sedanje uveljavljanje angl. jezika na univerzah, čeprav prefinjeno definirano, vodi dolgoročno prav v izgubo strokovne terminologije in prostovoljno potrditev naše inferiornosti pred drugimi. Verjetno Slovenci ne bomo imeli univerz kamor bi drle na študij trume znanja željnih tujcev iz Afrike, Azije. V nekdanji državi so se tuji študenti najprej naučili slovenskega ali srbohrvaškega jezika, preden so študirali. Naučili pa so se ga odlično. "Kdor ponižuje se sam, podlaga je tujčevi peti!"
dvomljivec

#520 Re: Dobronamerna peticija ... a ozkogledna

2016-06-14 15:54

#17: Zagovornik novele ZViS - Dobronamerna peticija ... a ozkogledna 

 Rahlo dvomim v predpostavke takega stališča, ki dolgoročno pelje ravno stran od teze prvega odstavka. Slovenskih terminologij se ne razvija zadosti, malo zaradi financ, malo zaradi nepripravljenosti univerz na ta zelo zahteven posel. Obratno je tudi moč: slovenskim študentom se predava v slovenščini, izjemoma ob znatni prisotnosti tujih lahko tuji profesorji predavajo v tujem jeziku. A zato naj se slovenske študente temeljito seznani s strokovno terminologijo v angleščini in vsaj še enem ali dveh tujih jezikih. Dvomim v izjavo, da 99% znanstvene komunikacije v svetu poteka v angleščini. Res pa je, da zaradi sistemov točkovanj objav vsi želijo objavljati v točkovanih revijah, ki jih imajo na svojih seznamih ameriški centri spremljanja. In ti že desetletja upoštevajo (ali res le iz praktičnih razlogov?) skoraj le objave v angleščini. Naša nacionalna znanstvena politika se temu nevprašljivo prilagaja. Drugi vzrok je neznanje drugih pomembnih jezikov, tako na strani profesorjev / raziskovalcev kot tudi vse bolj med mlado generacijo, ki jo naša šolska politika sistematično poangležuje. Razumimo se - cilj je, da vsakdo bolj ali manj govori angleško, toda ob tem nujno vsaj še kakšen tuj jezik na aktivni ravni, v seštevku pa bi znatni deleži populacije iz gospodarskih in kulturnih razlogov morali govoriti aktivno še kar nek nabor tujih jezikov (za razpravo: nemško, francosko, rusko, špansko, srbohrvaško, pa še bolj oddaljene).  Mimogrede, na univerzi menda ne dovolijo uporabe drugih tujih jezikov (pustimo ob strani samo jezikoslovje) kot angleščine, četudi gre za okoliščine, ko bi to celo bilo izvedljivo. V globalnem svetu je angleščina nujna, konkurenčnost pa povečuje znanje jezikov trgov, na katerih tekmujemo. Ali pa ljudje najdejo delo. 

Avtonomija univerze je velika (zgodovinsko dolgotrajna) pridobitev. A nekaj dvoma v trditev, da odgovorni na univerzi najbolje vedo, kaj delati v njenem okviru. Spomnimo se kitajskih diplom mariborske univerze, pa biopsiholoških koperske, pa nezahtevnih in hitrih izšolanj na mnogih zasebnih fakultetah itd. Pa po drugi strani zaslužkarstva, tudi mimo predpisov, še huje  - z dvomom v kakovost 25-urnega dela vsepovprek na dan. Malo za šalo, malo zares.  In sedaj ključno: po novem druga stopnja fakultetnega študija pomeni znanstveni študij, ki se resda okrona z doktoratom na tretji stopnji. Toda ne Slovenija in ne večina držav po svetu, kjer pa imajo običajno nižji delež generacije na univerzitetnem izobraževanju, ne potrebuje takega silnega števila znanstvenikov, temveč le temeljite in razvoju odprte strokovnjake, ki pa bodo v slovenskih razmerah zaradi naše odvisnosti od tujin (pozor ! v množini) bili sebi in firmam in skupnosti še bolj koristni, če bodo obvladali še druge tuje jezike.

Tako ima torej slovenska jezikovna politika kar več odprtih front: položaj slovenščine, ki mora ostari daleč prevladujoč jezik na univerzah, sicer se začne dolgoročno odmiranje jezikovnih rab, pa jezika in na njem temelječe kulture, položaj drugih tujih jezikov, ki so ob angleščini enostavno podcenjeni, možnost izobraževanja tujcev v slovenščini (a še tistih neuvrščenih iz nekdanje Juge, ki so še marsikje po svetu na kakšnih položajih, ne znamo prav uporabiti).

Navedeno navajam za javne univerze, zasebnim gre pustiti svobodo odločanja o učnem jeziku. Ampak brez javnih subvencij zanje.  Potem pa naj javne tekmujejo za vpis študentov z dvigovanjem strokovne kakovosti, kar je po mojem osrednje vprašanje slovenskih univerz, diplomantje z znanjem dveh ali več tujih jezikov pa bodo konkurenčni tako doma kot v tujini. Predvsem kot strokovnjaki, večjezičnost pa bo le nameček v plus. 


Gost

#521

2016-06-14 16:19

Zanjo in za pritisk zaskrbljene javnosti sem zato, ker vodstveni del univerzitetne kaste, ob asistenci dela finančno gospodarske in celo politične, zaradi svojih (morda celo umišljenih) koristi pod okriljem avtonomije odloča dolgoročno škodljivo za veliko večino.

Gost

#522

2016-06-14 16:39

Zato, ker je jezik največja dragocenost naroda. Če bomo zanemarili materni jezik, potem se nam kot narodu slabo piše.

Gost

#523

2016-06-14 18:00

Zato, ker menim, da je pravica in dolžnost Univerze, da potekajo predavanja v slovenskem jeziku ter po potrebi tudi v angleškem jeziku (tuji študenti), ki pa bi morali (redni študentje) po letu dni opraviti izpit iz slovenščine (podobno je v Nemčiji, Avstriji ipd.)

Gost

#524

2016-06-14 18:59

Leta 1991 - smo sprejeli Ustavo RS - ki določa, da se v RSloveniji javno piše in govori v slovenskem jeziku -                              P.s. Domoljubi in vsi zavedni Slovenci pa zahtevamo, da na stolpu gradu ljubljanskem, in vseh ostalih mestih na uradnih objektih po RSloveniji - vedno plapola slovenska zastava !!- Z. Janković, župan mesta Ljubljane..je proti - zato je potrebna ustavna presoja ..!!


Gost

#525

2016-06-14 19:20

Ker sem zavedna Slovenka in je to moj j ezik oziroma naš Slovenski.